Cozmin Guşă: „Azi România nu mai contează pentru Rusia. Singura şansă este să îşi consolideze relaţia cu SUA”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consultantul politic Cozmin Guşă a vorbit, la Realitatea TV, despre relaţia pe care România o are cu Statele Unite Ale Americii, dar şi despre cea pe care ţara noastră o are cu Rusia. El a precizat că România nu mai are nicio şansă pentru a câştiga încrederea partenerului rus.

„Dacă e să fim corecţi putem vorbi de UE, care este foarte mult penetrată de serviciile ruseşti, de la o Germanie în care Merkel este o profesoară de fizică dintr-o Germanie democratică foarte aproape de Dresda, ca să nu vorbim de domnul Schroeder care azi conduce sectorial nişte operaţiuni Gazprom, şi venim în România şi ne dăm seama că aceste locuri bântuite de KGB au fost bine conspirate şi încep să fie extrem de efective. Din ce cauză? Din cauza faptului că domnul Barack Obama a neglijat total această zonă pe care nu avea voie să o neglijeze, nu a ramforsat-o militar, nu a consolidat-o din punct de vedere economic. Să ai o insulă proamericană cum e România, cum a fost Ungaria şi nu mai este, cum a fost Polonia şi începe să numai fie, înseamnă un amatorism din punct de vedere politic. Îmi pare rău, dar politica pe care a dus-o n-a avantajat SUA în zonă şi nu a avantajat această insulă proamericană care este România, din nefericire. Iar discuţiile care se poartă de acum înainte nu pot să aibă decât un sens: nu mai avem nicio şansă să câştigăm încrederea partenerului rus. Pentru că prin grija domnilor Iiescu, Năstase, Băsescu i-am păcălit de fiecare dată când s-a dorit o conciliere", a comentat Cozmin Guşă.

De asemenea, el este de părere că, în această situaţie, România nu mai are de făcut nimic altceva decât să consolideze relaţiile cu Statele Unite ale Americii.

„Singura şansă a României este să îşi consolideze relaţia de încredere şi de parteneriat strategic cu SUA, care nu e perfect consolidată azi şi să meargă în această direcţie, să nu mai păţim ca de fiecare dată când începem războiul în alianţă cu cineva şi îl terminăm exact în tabăra adversă, niciodată nereuşind să fructificăm avantajul de a fi aliaţi. Azi România nu mai contează pentru Rusia, din nefericire, deşi aşa cum spuneam acum câteva seri, America şi-a dorit ca România să fie un cap de pod pe relaţia euroatlantică către Moscova, atunci singura noastră şansă este să reuşim cu noua preşedinţie a SUA, care se va tranşa în această toamnă, să putem să avem acel parteneriat eu ei care să fie îmbunătăţit nu doar de investiţii militare în zonă, care n-au existat nici până acum, ci şi investiţii economice mult mai consistente decât operaţiunea Ford, care este ceva, dar nu este foarte mult. Nu a fost îmbunătăţită de români pentru că nu există canale de scoatere a capitalului primit, respectiv a automobilelor din Craiova... Deci nici măcar de asta n-am avut grijă.

Dacă vrem să fim realişti spunem aşa: am ratat un parteneriat implicit cu Rusia, de care aveau nevoie SUA şi NATO şi ne mai rămâne în acest moment să ne convingem partenerul amercan că am putea fi cinstiţi măcar o dată în 100 de ani şi să mergem într-un parteneriat geoeconomic din care să ieşim bine şi vreun preşedinte de-al nostru să nu semnalizeze stânga şi dreapta, aşa cum s-a întâmplat atât în cazul domnului Iliescu, cât şi, din nefericire,  în cazul domnului Băsescu, care oricât de mult a spus că doreşte licuriciul mare să-i canalizeze acţiunile, n-a reuşit asta. Dovadă stadiul în care ne aflăm azi, în care nu avem investiţii americane majore. Investitorul major numărul unu în România este Olanda”, a mai explicat Guşă la Realitatea TV.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite