Corupţie transpartinică. Director la stat, condamnat în două dosare: Unul cu liberali, celălalt cu politicieni PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petru Andronache Foto: 7 est.ro
Petru Andronache Foto: 7 est.ro

Un director angajat într-o firmă controlată de stat este condamnat în două dosare de corupţie, în care sunt implicaţi politicieni din PSD şi din PNL. Mai exact, după ce a fost condamnat la închisoare în dosarul în care Relu Fenechiu a fost închis pentru 5 ani, Petru Andronache, care a ocupat funcţia de director comercial în cadrul SISE Moldova, a mai primit 7 ani în dosarul în care PSD-istul Cătălin Voicu este acuzat de complicitate la abuz.


Fostul director comercial al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice (SISE) Moldova, Petru Andronache, a fost condamnat la 7 ani de închisoare în dosarul în care fostul senator, Cătălin Voicu (ex - PSD) este acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Petru Andronache executa 7 ani de închisoare într-un alt dosar celebru “Transformatorul”- Relu Fenechiu (ex - PNL). 

Decizia a fost dată luna trecută.

Trebuie să plătească 1.391.339 de euro

Petru Andronache a fost acuzat în dosarul în care a fost judecat şi Cătălin Voicu, de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată. El a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime. Potrivit sentinţei definitive, date de Curtea de Apel Bucureşti, Andronache trebuie să mai plătească părţii civile, Servicii Energetice Moldova SA, echivalentul în lei la data plăţii a sumei de 1.391.339 de euro, cu titlu de despăgubiri civile.

În acest caz, Cătălin Voicu este acuzat că, în perioada 2004-2005, folosindu-se de calitatea de consilier la Administraţia Prezidenţială şi ulterior deputat, ar fi intervenit pe lângă funcţionari din Electrica SA şi Electrica Serv SA, pentru ca firma Tech Safety SA să fie favorizată în relaţia cu cele două societăţi energetice, precum şi cu SISE Moldova - SC Servicii Energetice Moldova SA.

"În intervenţiile sale directe la directorul general al Electrica SA - Coroiu Nicolae şi la directorul economic al Electrica Serv SA, inculpatul Voicu Cătălin le-a solicitat acestora să acorde contracte firmei SC Tech Safety SA pentru livrarea de produse din domeniul protecţiei muncii, în condiţiile în care societăţile beneficiare (Electrica SA, Electrica Serv SA, SISE Moldova) aveau produse pe stoc peste necesar şi la preţuri supraevaluate, de la acelaşi furnizor", au precizat procurorii.

Cea mai mare pedeapsă din “Transfomatorul”

Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, a primit, pe 30 iunie 2014, o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz în serviciu în formă calificată, aceasta fiind cea mai mare pedeapsă dată în dosarul "Transformatorul". Este vorba de dosarul în care fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare, iar fratele acestuia, Lucian Fenehiu, a primit o pedeapsă tot de cinci ani de închisoare cu executare.

Alţi doi directori, Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2002-2004, şi Ion Mărghidan, director general al aceleiaşi instituţii în perioada 2004-2005, au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite