Corupţie, mită şi bani murdari: Cum şi-au finanţat fraţii Mazăre complexul turistic exclusivist din Madagascar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Mazăre şi fratele său, Alexandru
Radu Mazăre şi fratele său, Alexandru

În faţa acuzaţiilor de corupţie, fostul primar al Constanţei Radu Mazăre şi-a găsit refugiul în Madagascar - unde deţine un complex turistic exclusivist pe malul Oceanului Indian, finanţat printr-o reţea de corupţie în care sunt implicaţi oamenii de afaceri Elan Schwartzenberg şi Avraham Morgenstern, se arată într-o investigaţie a Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) alături de RISE.

Conform jurnaliştilor de la RISE banii proveniţi din presupusa mită de 175,000 de euro, au fost folosiţi de Radu Mazăre şi fratele său pentru a finanţa construcţia resortului de lux din Madagascar.

Jurnaliştii au reuşit să identifice care a fost traseul acestor fonduri ilicite şi cine a mai făcut parte din această reţea de corupţie.

Conform acuzaţiilor înaintate de procurorii DNA, mita de 175,000 de euro a avut rolul de a asigura câştigarea unui contract pentru construcţia unui complex de locuinţe sociale în Constanţa, de către firma Shapir Structures SRL, un subsidiar al companiei israeliene de construcţie, Shapir Engineering and Industry Ltd.

„Reprezentanţii firmei Shapir au urmărit să se asigure că vor obţine acest contract”, se arată în rechizitoriul procurorilor. „Prin urmare, sumele în cauză reprezentând mita... au fost transferate către un offshore controlat de către un intermediar”.

Mita pare să fi avut efectul dorit, Shapir Structures câştigând contractul de 10 milioane de euro pentru construcţia complexului Henri Coandă, situat în nord-vestul Constanţei. Sumele provenite din această mită au ajuns în conturile din Israel ale lui Radu Mazăre şi ale fratelui său, Alexandru, care, în luna decembrie, a părăsit şi el România cu destinaţia Madagascar.

„Reprezentantul firmei Shapir” menţionat în documentele cazului instrumentat de DNA este Avraham Morgenstern, fost director al Shapir Structures. Acesta a fost condamnat pentru evaziune fiscală în ianuarie 2017, dar a părăsit România înainte de pronunţarea sentinţei în august. În data de 13 decembrie a fost arestat în Argentina, iar în acest moment procedurile de extrădare sunt în desfăşurare.

„Intermediarul” acestei afaceri, identificat de procurori, este Emilian „Elan” Schwartzenberg, milionarul israelian născut la Iaşi, un vechi partener de afaceri şi apropiat al lui Radu Mazăre, ce s-a stabilit definitiv în Israel în urmă cu cinci ani de zile.

Istoria relaţiei dintre Radu Mazăre şi Elan Schwartzenberg

În declaraţiile făcute în faţa Curţii Supreme, Schwartzenberg susţine că s-a împrietenit cu Radu Mazăre şi cei doi fraţi gemeni ai săi, Alexandru şi Mihai, la începutul anilor 1990, când aceştia din urmă „aduceau marfă din Turcia, pe care eu o vindem la Iaşi”.

Cu trecerea anilor, Schwartzenberg a devenit un prosper om de afaceri, cu activităţi în special în publicitate şi mass media, iar afacerile dintre acesta şi fraţii Mazăre au devenit mult mai importante. Cei trei fraţi aveau rolul de a călători în lume şi de a identifica oportunităţi de investiţie pentru milionarul israelian.

„Cu mai mulţi ani în urmă am decis împreună că ei îmi vor propune proiecte avantajoase pe care eu urma să le finanţez. Aceştia mergeau în locuri ce prezentau potenţial unde eu nu ajungeam”, a declarat Schwartzenberg pentru OCCRP.

A urmat intrarea în politică a lui Radu Mazăre, ales primar al Constanţei în anul 2000, o funcţie pe care a ocupat-o timp de 15 ani, timp în care pe lângă o serie de realizări locale a dobândit o reputaţie bine cunoscută la nivel naţional. Fratele lui, Alexandru, a intrat şi el în politică, la început pe post de consilier local, apoi din anul 2004, fiind ales deputat iar apoi senator de Constanţa din partea PSD.

Reţeaua de corupţie din afacerea Henri Coandă

Schema cu presupusa mită a început în anul 2011, atunci când Primăria Constanţa a anunţat proiectul de construcţie al complexului social de locuinţe Henri Coandă. Conform acuzaţiilor înaintate de către procurori, Schwartzenberg a jucat rolul de intermediar între Morgenstern, directorul din acel moment al Shapiro, şi primarul Mazăre care, conform documentelor din procesul aflat pe rol, ar fi primit suma de 95,000 de euro, alături de 80,000 de euro primiţi de Alexandru Mazăre. Sumele ar fi ajuns în conturile acestora din Israel.

Schwartzenberg le-a declarat jurnaliştilor de la OCCRP că transferurile financiare „de la Shapir către mine şi de la mine către fraţii (Mazăre)” descoperite de către procurorii DNA se explică prin relaţia sa veche de peste 15 ani pe care a avut-o cu Shapir. În plus, susţine acesta datele şi sumele acestor transferuri nu coincid cu narativul prezentat de către procurori.

În anul 2012, Schwartzenberg părăseşte definitv România, stabilindu-se în Israel.

În aprilie 2014 Radu Mazăre şi Morgenstern sunt puşi sub acuzaţie în acest caz, iar la scurt timp Alexandru Mazăre este şi el acuzat cu complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii. Doi ani mai târziu, se emite un mandat de arestare pentru Schwartzenberg, acuzat de facilitarea la dare de mită în acest caz.

Averea fraţilor Mazăre

Prin pricina funcţiilor ocupate, cei doi fraţi Mazăre aveau obligaţia de a-şi declara bunurile financiare deţinute însă, după cum susţin jurnaliştii de la RISE, niciunul dintre ei nu a raportat conturile din Israel.

Investigaţia jurnaliştilor a scos la lumină că, în total, 1,3 milioane de euro -ce includ şi cei 175,000 de euro din presupusa mită - au trecut din conturile lui Radu şi Alexandru Mazăre în contul fratelui lor Mihai, care la rândul său i-a transferat către o companie, Ocean Dunes SARL. Cu aceste fonduri s-a finanţat construcţia resortului de patru stele din Madagascar.

Fostul primar al Constanţei a declarat în faţa magistraţilor de la Curtea Supremă că a acumulat aproximativ 1 milion de euro în contul său din Israel între anii 2003 şi 2011, sub forma unor transferuri venite din partea lui Schwartzenberg. Acesta din urmă a le-a declarat jurnaliştilor de la OCCRP că nu a intermediat nicio mită către Radu Mazăre, şi că „aceste fonduri au provenit din conturile sale personale”.

Paradisul turistic din Madagascar

Mantasaly, resortul exclusivist din Madagascar, aflat pe ţărmul Oceanului Indian are 16 bungalou-uri, o piscină, grădini luxuriante - având o suprafaţă totală de 17,400 de metri pătraţi. După cum susţin jurnaliştii de la OCCRP, resortul este păzit de gărzi înarmate, majoritatea acestora fiind români.

Mantasaly a fost inaugurat în august 2016, în prezenţa ministrului Turismului. În octombrie 2016, o postare pe contul de Facebook al hotelului îl prezintă pe prim-ministrul Oliver Mahafaly Solonandrasana, care „s-a oprit pentru o scurtă vizită”.

Radu şi Mihai Mazăre au semnat contractul prin care au luat în arendă pentru 99 de ani cei 17,000 de metri pătraţi pe care a fost construit resortul în aprilie 2012. Două zile mai târziu, Mazăre declară presei din România că a închiriat acest teren de la un trib local. Autorii acestei investigaţii au aflat însă că acest teren era deţinut de Dorin-Freeman Manahadray, fiul Lăcrămioarei Toader, o româncă ce a părăsit ţara la începutul anilor 1990. Anul trecut, ea a fost numită Consul Onorific al României la Antananarivo, capitala Madagascarului (autorităţile trebuie să aprobe această numire).

La câteva luni după arendarea acestui teren, Mihai Mazăre înfiinţează compania ce deţine şi operează acest resort - Ocean Dunes SARL.

Proprietarii acestui resort se schimbă în luna mai a anului 2013, atunci când Radu şi Mihai Mazăre merg la Tel Aviv, noua reşedinţă a lui Schwartzenberg, şi semnează transferul acestei proprietăţi către Casemont Trading SA, o companie înregistrată în Belize.

Conform declaraţiilor lui Radu Mazăre făcute în faţa Curţii Supreme, această companie este deţinută în totalitate de către Schwartzenberg. Belize face parte din rândul paradiselor fiscale, fiind unul dintre cele mai opace state în ceea ce priveşte offshor-urile înregistrate acolo.

Conform documentelor prezentate de către Radu Mazăre în faţa magistraţilor, acesta ar fi trebuit să primească un bungalou pentru „investiţia sa directă de 95,000 de euro”.

În prezent, resortul Mantasaly este condus de către Ileana Mihalache, mama Roxanei Mihalache, partenera lui Radu Mazăre.

Dispariţia lui Morgenstern

Fostul director al Shapir Structures SRL, acuzat de dare de mită în acest caz, a fugit din România după ce a fost condamnat în luna ianuarie a anului 2017 la 12 ani de închisoare pentru neplata unor taxe de 10 milioane de euro, într-un caz ce are legătură tangenţială cu construcţia complexului social Henri Coandă. Condamnarea a fost redusă la opt ani în luna august. În 13 decembrie, Morgenstern a fost arestat la Buenos Aires.

Conform procurorilor DNA, suma de 10 milioane de dolari cu care au fost fraudate bugetele locale, a fost transferată prin contracte ficţionale semnate de către două companii înregistrate în Cipru: Larton Consultants şi Comrad Leasing Ltd., ultima dintre ele implicată şi în transferul sumelor din mita presupusă către Radu şi Alexandru Mazăre, după cum se arată în documentele din proces.

Cei doi fraţi, Radu şi Alexandru, au transferat 1,3 milioane de euro în contul din Israel al fratelui lor, Mihai. (În cadrul procesului, cei trei fraţi au declarat că între 235,000 şi 300,000 de euro din această sumă au aparţinut Emanuelei Gavrilă, o apropiată a lui Alexandru Mazăre, ce a candidat, fără succes, la primăria unei localităţi din judeţul Constanţa.)

Alexandru Mazăre a recunoscut în faţa magistraţilor că sumele din acest cont au fost folosite pentru investiţia din Africa.

Concluzia

Morgenstern a fost arestat în Buenos Aires în 13 decembrie după o operaţiune la care au participat poliţia română, Interpolul, Europolul şi US Marshals. Demersurile pentru extrădarea sa sunt în desfăşurare.

Din Israel, Schwartzenberg a înaintat o plângere către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului din Strasbourg împotriva autorităţilor din România. În documentul consultat de jurnalişti, miliardarul israelian acuză procurorii români că au refuzat să se întâlnească cu avocatul său, David N. Shimron, vărul şi avocatul premierului Benjamin Natanyahu. Între timp, Shimron a fost reţinut de către autorităţile din Israel sub acuzaţii de corupţie într-o afacere de 2 miliarde de dolari pentru achiziţia unor submarine germane.

Radu şi Alexandru Mazăre sunt acum în Madagascar.

Investigaţia a fost semnată de jurnaliştii Ana Poenaru, Daniel Bojin, Ştefan Mako şi Riana Randrianarisoa. Întregul articol poate fi citit aici.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite