Conflict PNL-ANI. Liberalii îl vor pe Mircea Diaconu europarlamentar. Inspectorii de integritate susţin că actorul nu poate candida

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până în 2015 Mircea Diaconu nu are voie să ocupe o funcţie publică
Până în 2015 Mircea Diaconu nu are voie să ocupe o funcţie publică

Mircea Diaconu nu poate candida la alegerile europarlamentare, în urma sentinţei de incompatibilitate. Aşa au anunţat inspectorii de integritate care au explicat că, în urma acestei sentinţe, Mircea Diaconu nu poate ocupa până în anul 2015 o funcţie publică. În replică, liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a declarat că în situaţia invalidării candidaturii lui Mircea Diaconu pentru europarlamentare PNL va respecta această decizie.

Biroul Electoral Central i-a transmis lui Mircea Diaconu, vicepreşedinte al PNL, că nu-i poate răspunde la întrebarea adresată cu privire la o posibilă candidatură la alegerile europarlamentare, în condiţiile în care Curtea Supremă a constatat, în 2012, că a fost incompatibil.

În legătură cu această situaţie, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) arată că pe 19 iunie 2012 judecătorii Curţii Supreme au dat o decizie definitivă şi irevocabilă în sensul menţinerii raportului de evaluare prin care inspectorii de integritate a constatat starea de incompatibilitate a fostului senator Mircea Diaconu.

Astfel, arată ANI, Mircea Diaconu nu are dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani, în cazul de faţă cea de membru al Parlamentului European până pe 19 iunie 2015.

În plus, Agenţia Naţională de Integritate precizează că va utiliza toate instrumentele legale şi instituţionale în ceea ce priveşte respectarea interdicţiei referitoare la candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile pentru Parlamentul European.

Scutaru: PNL va respecta invalidarea

În replică, liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a declarat, astăzi, că în situaţia invalidării candidaturii lui Mircea Diaconu pentru europarlamentare PNL va respecta această decizie, menţionând că decizia de propunere pentru PE a acestuia a fost în cunoştinţă de cauză privind posibile contestări.

"Şi când s-a luat această decizie, şi înainte, noi am spus că propunerea domnului Mircea Diaconu este făcută fiind conştienţi că pot exista contestări. Există un termen legal în care domnul Diaconu, la fel cu ceilalţi candidaţi, noi putem să depunem această listă, poate fi contestată şi sperăm, cât mai repede, instanţele abilitate - mă refer la paşii de contestare care se fac în asemenea situaţii - să ne dea posibilitatea să vedem dacă o asemenea candidatură este legală sau ilegală. În momentul în care vom avea un verdict pe acest subiect, bineînţeles că PNL va respecta legea şi va retrage această candidatură", a susţinut Scutaru.

El a menţionat că decizia privind includerea lui Diaconu pe lista pentru europarlamentare a aparţinut Biroului Permanent al PNL.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a precizat că lista de candidaţi ai PNL pentru europarlamentare va fi depusă la BEC la sfârşitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare.

Antonescu: considerăm că în situaţia domniei sale nu ar trebui să existe un impediment

La rândul lui, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat, marţi seară, la finalul reuniunii conducerii partidului lista PNL pentru alegerile europene, care cuprinde actualii europarlamentari cu excepţia lui Ovidiu Silaghi, pentru locurile considerate eligibile, alături de Mircea Diaconu şi Mihai Ţurcanu.

Liderul PNL a fost întrebat dacă în cazul lui Mircea Diaconu nu există riscul invalidării candidaturii. "Vom încerca foarte repede să depunem această listă (de candidaţi, n.r.) la BEC, dacă sunt probleme de natură juridică se vor opera contestaţii, se vor soluţiona contestaţii (...) Noi considerăm că în situaţia domniei sale nu ar trebui să existe un impediment", a răspuns Antonescu.

El a menţionat că în cazul invalidării candidaturii lui Diaconu se vor opera modificările necesare pe lista de candidaţi.

Întrebat dacă o candidatură a lui Mircea Diaconu la europarlamentare nu va aduce prejuridicii de imagine PNL, Antonescu a răspuns: "A fost un caz controversat, nu un nume controversat. Mircea Diaconu este un om a cărui activitate, a cărui carieră, atât artistică, dar şi politică, nu au comportat niciodată probleme nici legate de corupţie, nici legate de incompetenţă, nici legate de vreunul dintre acele lucruri care descalifică un om public sau un politician. A existat o decizie contestată, discutată, buna credinţă a lui Mircea Diaconu nu a fost pusă niciodată la îndoială, a existat un verdict, el a fost respectat. Mircea Diaconu este, din păcate, unul din oamenii care, din păcate, şi-a pierdut un mandat pe care îl câştigase în Senat, şi sensul aceste noi credem că Mircea Diaconu e un cinstit, e un om valoros, e un om cunoscut, care în niciun caz nu ne aduce un deficit de imagine".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite