Citre vs. Citre

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalistul faţă în faţă cu omul sursa foto: facebook.com/cristi.citre
Jurnalistul faţă în faţă cu omul sursa foto: facebook.com/cristi.citre

Domnilor indignaţi, şi doamnelor, asemenea, aţi mai protesta atât de vocal dacă un jurnalist de-ai Antenei 3 ar fi concediat pentru derapajele de pe Facebook? Să zicem un Victor Ciutacu, mai demult, sau un Mircea Badea Chiar El al zilelor noastre?

Digi24 a dat, dacă mai era nevoie, o nouă dovadă că ţine la imaginea de post imparţial, profesionist şi nepartizan. Chiar dacă, poate, nu e aşa. Decizia concedierii jurnalistului Cristi Citre pe baza postării de pe Facebook e una dură, dar corectă, şi, sunt aproape convins că există o clauză în contract care să-i interzică aducerea de prejudicii imaginii postului.

Să vă fac o paralelă mai uşor de înţeles. Un fotbalist prins beat de paparazzi în timpul lui liber e amendat de către clubul de care aparţine pentru prejudicii de imagine aduse brandului. Veţi spune că ce?, un om are dreptul să fie sub influenţa băuturilor alcoolice pe timpul său şi că e o îngrădire a dreptului la liberă matoleală. Ei, bine, nu e!

Gândiţi-vă puţin! Vă uitaţi la Digi24 şi urmăriţi o relatare despre măsurile Guvernului pe o temă oarecare, făcută de jurnalistul Citre. În prealabil aţi citit comentariul său de pe Facebook. Câtă încredere aţi mai avea în ceea ce zice? Cât din acest capital al postului se duce pe Apa Sâmbetei?

Dacă Ponta nu e...

Cine nu ştie, află acum: Facebook e spaţiu public. Iar în spaţiul public, Cristi Citre este jurnalist. Putem trage concluzia destul de simplă că, în calitatea sa de jurnalist (la descrierea profilului apărea slujba sa de la Digi24) a făcut următoarea afirmaţie: „Mai are cineva vreun dubiu că omul e bolnav, nesimţit şi fără discernământ?". Vă întreb, nu vi se pare puţin deplasat? Asta, sigur, dacă aveţi pretenţia că trăim într-o ţară civilizată.

Aici, sigur, nu e vorba despre soarta bietului jurnalist cenzurat. E bineînţeles vorba despre Ponta. Talibanii aflaţi de cealaltă parte a baricadei au considerat subiectul o vacă de muls, un moment oportun de a face trimitere către epoca Năstase în care jurnaliştilor li se băga pumnul în gură şi pumnalul în maruntaie, la propriu. O perspectivă sumbră a presei în cazul în care Ponta va câştiga alegerile la toamnă. Suntem, totuşi, departe de aşa ceva.

Spun asta pentru că, alt caz de jurnalist concediat pe Facebook a avut loc, tot la Digi24, nu mai departe de luna trecută. Ana Iorga Mihail l-a luat peste picior pe Radu Paraschivescu, a fost somată să şteargă postarea (conform unor surse), a refuzat, a plecat. Din nou, doamna Mihail are dreptul la liberă exprimare, dar nu atunci când aduce prejudicii de imagine postului la care lucrează. Nu, n-am auzit să vuiască activiştii virtuali întru apărarea libertăţii presei. De ce?


 

ana mihail

Şi dacă după toate astea, tot nu mă credeţi pe cuvânt, încercaţi să aflaţi câţi dintre reporterii BBC au cont pe Facebook. Am zis reporteri, nu corespondenţi. Nu că le-ar fi interzis, dar e o recomandare de care ţin cont. Pentru că, şi la ei, tentaţia de a spune despre Cameron că e "fără discernământ", e foarte mare. Sau, dacă nu vă place BBC, vă las AICI o mostră de "cenzură", aşa cum se lamentează Citre prin spaţiul virtual, de la prietenii noştri americani, Atlaşii democraţiei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite