Cele mai mari comunităţi de români din Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai mari comunităţi de români din Spania se regăsesc în zona capitalei Madrid, dar şi regiunile Valencia, Andaluzia şi Catalonia.  Nici măcar criza economică nu a reuşit să-i alunge pe conaţionalii noştri din această ţară, care le-a devenit a doua casă.

După Italia, Spania este statul european care găzduieşte cea mai numerosă comunitate de români. Cei mai mulţi români s-au stabilit în regiunea Madrid, unde, de altfel, trăieşte majoritatea străinilor din Spania.

Comunităţile de cetăţeni români din afară graniţelor României însumează aproximativ 3,2 milioane de persoane. Un sfert dintre „stranieri” trăiesc în Spania, formând una dintre cele mai mari comunităţi de români peste hotare. 

La sfârşitul anului trecut, comunitatea românească din Spania număra peste 950.000 de persoane. Astfel, românii reprezintă 16% din totalul celor peste 5 milioane de străini stabiliţi în Spania, însă numărul lor a scăzut cu 8,6% în decursul ultimului an.

În statisticile spaniole, români sunt urmaţi îndeaproape de marocani (771.427). La mare distanţă se plasează britanicii (297.299), ecuadorienii (218.189) şi chinezii (185.250).

Cele mai mari comunităţi de români din Spania: conaţionali în zona Madridului

Cel mai mare val de imigranţi români în Spania a fost înregistrat în 1999. De la câteva mii de rezidenţi, comunitatea românească din Spania a ajuns să numere, zece ani mai târziu, peste un milion.

Una dintre cele mai mari comunităţi de români din Spania este concentrată în zona capitalei Madrid, având circa 185.000 de membri. Mulţi români s-au stabilit în aşa numitul „coridor de Henares”, care cuprinde orăşelele satelit ale Madridului.

Astfel, românii au populat masiv oraşe precum Coslada, Torrejon de Ardos, Alcala de Henares, San Fernando, Santa Eugenia şi El Pozo. În rândul celor mai mari comunităţi de români din Spanie este şi cea formată la Arganda del Rey, oraş situat la 20 de kilometri de Madrid.

În aceste localităţi, la tot pasul auzi vorbindu-se româneste. Aici găseşti magazine alimentare cu produse românesti, restaurante cu specific românesc sau chiar firme de construcţii româneşti. Aici ai sentimentul ca te afli într-o mică Românie.

Cele mai mari comunităţi de români din Spania: conaţionali în zona Madridului

Alte regiuni unde românii sunt ca la ei acasă sunt Valencia (135.000), Andaluzia (130.000), Catalonia (110.000), Castilla – La Mancha (96.000). Alţi circa 68.000 de români locuiesc în regiunea Aragon, în timp ce 14.000 au ales să se stabilească în Insulele Baleare, iar 7.000 în insulele Canare.

Cea mai vizibilă însă este comunitatea din Castellon de la Plana (în zona nordică a Comunităţii Valenciene), unde cei 20.000 de români stabiliţi aici reprezintă peste 30% din populaţia oraşului.

image

Cele mai mari comunităţi de români din Spania. Ce muncesc românii

Deşi şi-au căpătat trista titulatură de „căpşunari”, mulţi români din cele mai mari comunităţi din Spania nu lucrează în agricultură, ci în domeniul construcţiilor. Pricepuţi, românii sunt preferaţi de antreprenorii spanioli din construcţii. Nici alte meserii nu sunt ocolite de „stranierii” noştri. Astfel, după sectorul construcţiilor, în rândul celor mai mari comunităţi de români din Spania sunt căutaţi conaţionali pentru munci în sectorul serviciilor şi de industrie.

Domeniul agriculturii este cel din urmă. Cei mai mulţi conaţionali care lucrează în agricultură şi-au găsit de lucru în viticultură, în comunitatea Castilla - La Mancha, la plantaţiile de măslini - în Granada - şi la plantaţiile de portocali din Valencia.

Există şi români care şi-au pornit propriile afaceri: magazine alimentare sau textile, restaurante, centre telefonice sau firme de construcţii. Deşi numărul lor este mai redus decât cei care lucrează „la patron”, afacerile lor de succes au reprezentat deseori un etalon pentru conaţionalii care fac parte nu doar din cele mai mari comunităţi de români din Spania, ci şi din restul diasporei.

Veşti bune de pe şantierele Spaniei?

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite