Ce spune ambasadorul Marii Britanii în România despre înscenarea jurnalistică a postului Sky News

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Brummell FOTO Adevărul
Paul Brummell FOTO Adevărul

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, le-a răspuns internauţilor români, care i-au cerut să prezinte o reacţie oficială a diplomaţiei britanice faţă de scandalul generat de reportajul Sky News despre traficul de arme din România. Diplomatul arată că executivul britanic nu poate să-şi prezinte opinia cu privire la reportajul lui Stuart Ramsay sau activităţile jurnaliştilor postului deoarece aceasta este o televiziune privată.

Concret, oficialul a răspuns unei întrebări adresate pe reţeaua de socializare Twitter, după ce a fost întrebat de ce nu a făcut Ambasada Marii Britanii de la Bucureşti niciun comentariu în legătură cu scandalul provocat de reportajul trucat al televiziunii Sky News.

Diplomatul britanic a prezentat un răspuns în trei părţi, precizând că este conştient de plângerile depuse de cetăţenii români la OFCOM, autoritatea britanică de reglementare din domeniul comunicaţiilor, în ceea ce priveşte reportajul trucat al jurnalistului Stuart Ramsay despre traficul ilegal de arme din România, relatează news.ro.

Însă, Paul Brummell a amintit că postul de televiziune Sky News este deţinut de o entitate privată, iar prin urmare reprezentanţii guvernului britanic nu pot comenta activitatea jurnaliştilor acestei televiziuni. De asemenea, ambasadorul a precizat că ”Marea Britanie apreciază cooperarea cu autoritrăţile din România în ceea ce priveşte combaterea ameninţării traficului ilegal de arme, carne vie şi droguri”.

Cei trei români, arestaţi preventiv

Reacţia diplomatului britanic vine la aproape o săptămână de la difuzarea controversatului reportaj despre traficul ilegal de arme din România, care a dus la declanşarea unei anchete DIICOT. Vineri, un judecător pentru drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri seară, arestarea preventivă a fraţilor Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics, precum şi a intermediarului, Mihai Aurelian Szanto, pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Tot vineri, ministrul Justiţiei, Raluca Prună consideră că statul român ar trebui să acţioneze în instanţă, la Londra, postul Sky News, pentru denigrarea României, dacă informaţiile prezentate în reportajul realizat de jurnalistul Stuart Ramsay se dovedesc a fi false.

„În măsura în care cele prezentate nu corespund realităţii, statul român este obligat să acţioneze şi în acest sens s-au făcut nişte prime demersuri", a declarat ministrul Justiţiei.

Jurnaliştii britanici, chemaţi la audieri

Direcţia de Investigare a Infracţiunulor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a anunţat joi seară că, prin intermediul unei comisii rogatorii internaţionale, procurorii DIICOT vor proceda la citarea jurnaliştilor britanici, în vederea audierii acestora cu privire la aspectele prezentate pe postul de televiziune.

„Materialul jurnalistic difuzat de postul de televiziune britanic  a fost preluat în mass-media din România şi din alte state membre UE, iar din trecerea în revistă a ştirilor difuzate pe această temă, cât şi a comentariilor difuzate în spatiul public a rezultat că faptele prezentate au generat pe de o parte sentimente reprobatoare la adresa statului român, iar pe de altă parte un sentiment de insecuritate în rândul cetăţenilor din România, având în vedere prezentarea unor posibile ameninţări la adresa securităţii naţionale a ţării”, se arată într-un comunicat emis de DIICOT.

Procurorii susţin că faptele prezentate în reportajul britanicilor, inclusiv răspunsurile date de presupuşii traficanţi de arme al întrebările jurnaliştilor, au creat o stare temere şi un sentiment insecuritate în rândul populaţiei civile. 

film

Szanto, translator pentru Sky News

Totul ar fi început în iulie 2016 când Aurelian Mihai Szanto, cetăţean român rezident în Marea Britanie, ar fi fost contactat telefonic de un jurnalist britanic, pe care anterior îl cunoscuse, care i-ar fi propus să lucreze ca translator pentru Sky News.

Jurnalistul i-a spus lui Szanto că vrea să facă un documentar despre traficanţii de arme şi i-a cerut să găsească persoane dispuse să prezinte arme de foc. 

„Deşi inculpatul Szanto Aurelian-Mihai a replicat că nu are posibilitatea de a prezenta arme militare, ci doar arme de vânătoare deţinute legal de un prieten de-al său din România, respectivul jurnalist a fost de acord. În aceste condiţii, inculpatul Szanto Aurelian-Mihai a luat legătura cu prietenul său, inculpatul Pántics Attila-Csaba, care a fost de acord cu solicitarea, urmând ca prezentarea armelor să o facă împreună cu vărul său, Pantics Levente”, spun anchetatorii.

Care a fost scenariul „reportajului” şi ce arme apar în filmare 

DIICOT menţionează faptul că jurnaliştii britanici i-ar fi oferit lui Szanto suma de 2.000 de euro pentru realizarea „investigaţiei jurnalistice”, din care acesta ar fi oprit 1.000 euro, iar suma de 1.000 euro ar fi urmat să fie împărţită între Attila-Csaba Pántics şi Levente Pantics. 

Pentru realizarea materialului jurnalistic, mai mulţi jurnalişti britanici au ajuns pe aeroportul din Târgu Mureş începând cu 29 iulie 2016, aceştia fiind preluaţi de către Aurelian Szanto cu o maşină special închiriată pentru această activitate.

Ulterior, între jurnalişti şi însoţitorii acestora ar fi avut loc mai multe discuţii privind detaliile filmării, moment în care i s-ar fi cerut lui Szanto ca persoanele care apăreau în calitate de „traficanţi de arme” să poarte cagule. 

„Totodată, acestuia i-au fost precizate întrebările şi răspunsurile pe care ar fi trebuit să le dea aşa-zişii traficanţi, inclusiv preturile pentru unele tipuri de arme. Tot jurnaliştii au mai cerut ca filmarea să se realizeze într-o zonă izolată, împădurită şi cu dealuri, autovehiculul cu care se deplasau contrabandiştii să nu aibă numere de înmatriculare, iar armele să fie acoperite cu o pătură. Întrucât jurnaliştii britanici au solicitat să fie prezentate arme militare marca AK, inculpatul Pántics Attila-Csaba i-a cerut unei alte persoane  să-i împrumute o armă marca UM SADU, cal.7,62X39, armă cu destinaţia «colecţie» pe care acesta o deţinea legal”, se arată în documentele anchetatorilor.

Deşi arma era deţinută în mod legal, arma UM SADU nu era abilitată, potrivit dispoziţiilor legale să fie scoasă din domiciliul său ori să o împrumute altor persoane, mai spune DIICOT.

Marea întâlnire cu „traficanţii români de arme”

Întâlnirea cu „traficanţii” a avut loc pe 31 august, când Szanto a mers cu maşina închiriată la hotelul în care erau cazate patru persoane din echipa postului britanic de televiziune. 

Cei cinci au mers din Târgu Mureş spre localitatea Jeica, judeţul Mureş, unde s-au întâlnit cuAtilla Csaba Pantics şi Levente Pantics. Aceştia din urmă s-au deplasat cu un autoturismul de teren, fiind urmaţi de către Szanto.

„La o distanţă de aproximativ 2 km faţă de punctul de întâlnire, inculpatul Pantics Atilla Csaba a oprit autoturismul marca Suzuki Samurai şi împreună cu inculpatul Pantics Levente au coborât, amândoi si-au pus cagulele pe cap (cagule găsite cu ocazia percheziţiilor domiciliare), însă unul din jurnalistii britanici i-au solicitat şi inculpatului Szanto Aurelian-Mihai, în calitate de «intermediar al traficanţilor de arme », să poarte cagulă. Neavând cagulă, cei din echipa de filmare i-au înmânat una, o şapcă şi o geacă. Ulterior s-a procedat la realizarea materialului video propriu-zis, ocazie cu care au fost puse şi întrebările la care erau pregătite şi răspunsurile, cerându-li-se în mod expres să vorbească în limba română, chiar dacă limba maternă a inculpaţilor este limba maghiară”, spun anchetatorii.

Acţiunile jurnaliştilor „sunt de natură a afecta securitatea naţională a statului român”

„Pe lângă modul de exprimare absolut inacceptabil şi de neînţeles adoptat de către jurnalistul britanic şi preluat de către angajatorul său, postul de televiziune, acţiunile grupului de ziarişti britanici pe teritoriul României sunt de natură a afecta securitatea naţională a statului român prin inducerea în eroare a autorităţilor europene, a populaţiei largi din Europa şi din România cu privire la posibilitatea autorităţilor de stat române de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict vecine statului român, de natură a aproviziona cu armament de război deosebit de periculos grupări teroriste din vestul Europei (deseori zguduit în ultimii ani de atentate teroriste) şi din Orientul Mijlociu, aceste fapte, dacă ar fi reale, circumscriindu-se finanţării terorismului islamic de către statul român prin complicitatea laşă sau pasivă a autorităţilor acestora”, mai arată DIICOT.

A curs cu reclamaţii din România la „CNA”-ul din Marea Britanie

Instituţia care reglementează audiovizualul în Marea Britanie, Ofcom, a primit peste 100 de reclamaţii referitoare la ancheta Sky News privind presupusul trafic de arme din România. 

Reprezentanţii Ofcom au transmis însă că înainte de a demara o anchetă în acest caz, intenţionează să verifice în amănunt reclamaţiile venite din România. „Regulamentul nostru cere ca programele de ştiri să fie corecte. Am primit sute de reclamaţii referitoare la materialul Sky News, pe care le analizăm cu atenţie înainte de a decide dacă să demarăm o investigaţie”, se arată într-un răspuns oficial al Ofcom, instituţia omoloagă Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) în Marea Britanie.

Potrivit sursei citate, reclamaţiile vor fi analizate în cel mult zece zile. Printre cei care s-au adresat Ofcom s-a numărat inclusiv ambasadorul român în Marea Britanie, Dan Mihalache, acuzând „caracterul imprecis, incomplet şi incorect al informaţiilor prezentate în reportajul menţionat”.

În ciuda faptului că românii care au fost audiaţi în aceste zile de procurorii DIICOT au declarat în faţa anchetatorilor că materialul este o făcătură, postul de televiziune şi-a apărat de la bun început jurnalistul, precizând că ancheta este una temeinică. „Este falsă informaţii potrivit căreia Stuart a plătit pentru această poveste. Stuart Ramsay şi echipa sa au prezentat un raport solid privind traficul cu arme din România, iar Sky News susţine deplin această poveste”, au arătat, într-un răspuns remis ziarului „Adevărul”, oficialii instituţiei media din Marea Britanie.

Tupeul lui Stuart Ramsay

Stuart Ramsay a comunicat mult pe contul său de Twitter în perioada imediat următoare difuzării controversatului reportaj. Primul său mesaj este de pe 7 august, când le-a răspuns celor care îi contestau veridicitatea materialului spunând că sunt „proşti” cei care nu înţeleg jurnalismul. Ulterior, Ramsay a deschis un şir lung de postări pe Twitter, cu replici acide pentru cei care contestau materialul jurnalisticfăcut în România. „Ha! Calmaţi-vă toată lumea! Povestea este adevărată. Nimeni nu a fost plătit. Nimeni nu a regizat. Armele erau reale. Au loc arestări. Guvernul este pus în dificultate”, a scris Ramsay pe Twitter.

La scurt timp după acest mesaj, Ramsay a precizat, pe acelaşi cont de socializare, că toată povestea este adevărată şi „pur şi simplu nu vă convine! AK-urile şi puştile cu lunetă sunt – err – militare, de vânzare. Noroc”. Explicaţiile sale nu s-au oprit însă aici. 

„Nimeni nu a fost plătit. Armele sunt reale. Povestea este corectă. Sfârşit. România, nu a fost vorba despre tine. Au fost arme”, a adăugat el două ore mai târziu. Ulterior, jurnalistul a mai scris că este plictisit de situaţia creată. „România, nu mai provoca discordie, este ridicol. Este foarte plictisitor. Am răspuns la toate întrebările – arestează bandele?”, susţinând, în continuare, că armele din reportaj sunt adevărate deşi s-a dovedit că erau de vânătoare.

Acesta a continuat să scrie pe Twitter şi după reţinerea celor trei români, precizând că armele din reportaj sunt reale şi nu a existat niciun scenariu.

„Ha! Nicio plată, armele sunt adevărate, e o poveste adevărată, arme de vânzare. Fără scenarii. Fără minciuni. Nimic înscenat. Tipi arestaţi - uhm adică nevinovaţi, şocat", a scris jurnalistul, după ce doi dintre presupuşii traficanţi din reportaj. Ulterior, acest a scris că „râde cu adevărat”, întrebându-se de ce ar fi cineva pus sub acuzare pentru că „dezvăluie o realitate”. 

Scandalul a făcut turul presei internaţionale

Scandalul provocat de reportajul jurnalistului Sky News Stuart Ramsay a făcut turul presei internaţionale. Publicaţiile din străinătate au scris, pe larg, despre acuzaţiile formulate de autorităţile de la Bucureşti, potrivit cărora ancheta a fost o „făcătură”.

Astfel, cotidianul The Independent comentează că materialul Sky News, intitulat “Bandă care vinde AK-47 destinate pentru Europa Occidentală” a provocat furie în România, după ce a fost publicat duminică. Publicaţia prezintă pe scurt conţinut materialul, precum şi principalele date cunoscute din ancheta demarată de DIICOT.

The Independent îl citează pe Aurelian Szanto, cel care ar fi organizat întâlnirea dintre echipa Sky News şi românii care au apărut ca traficanţi de arme, care afirmă că a fost păcălit de jurnaliştii britanici şi că documentarul a fost regizat.

Cotidianul notează şi reacţia Sky News, care susţine veridicitatea materialului şi care anunţă că nu a fost contactat de autorităţile române. Nici OFCOM, organismul ce reglementează piaţa audiovizualului în Marea Britanie nu a primit nici un fel de notificare din partea Bucureştiului în acest dosar.

The Guardian consemnează şi reacţiile de pe Twitter ale jurnalistului Stuart Ramsay, care a negat acuzaţiile şi a sugerat că toată controversa are la bază faptul că Guvernul român a fost pus într-o lumină proastă de material.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite