Ce amenzi riscă cei care cumpără maşini la mâna a doua şi nu anunţă tranzacţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care vor fi prinşi circulând cu o maşină cu înmatricularea suspendată vor risca amenzi de până la 2.900 de lei
Cei care vor fi prinşi circulând cu o maşină cu înmatricularea suspendată vor risca amenzi de până la 2.900 de lei

O serie de modificări ale Codul Rutier care intră în vigoare de la 20 mai arată că, în cazul în care se schimbă proprietarul unei maşini, înmatricularea acesteia va fi suspendată în mod automat dacă noul deţinător nu solicită la timp Direcţiei de Înmatriculări transcrierea dreptului de proprietate.

Şi asta nu este tot. Cei care vor fi prinşi circulând cu o maşină cu înmatricularea suspendată vor risca amenzi de până la 2.900 de lei. Mai ales că, termenul de transcriere a dreptului de proprietate a fost mărit de la 30 la 90 de zile.

Concret, printr-o ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern cu ceva timp în urmă s-a introdus conceptul de suspendare a înmatriculării, ce vizează strict o operaţiune administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public, dar care nu vizează anularea înmatriculării. În context, vehiculul va figura în continuare înmatriculat pe numele proprietarului/deţinătorului în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate (care va cuprinde, totuşi, o menţiune de suspendare a înmatriculării). 

Impozitul merge în continuare

Potrivit noilor prevederi, operaţiunea administrativă de suspendare a înmatriculării vehiculului nu exonerează proprietarul acestuia de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului local. Suspendarea înmatriculării nu conduce la suspendarea plăţii impozitului asupra mijlocului de transport sau la nedatorarea impozitului pe mijlocul de transport. 

Totodată, actul normativ prevede instituirea unui mecanism potrivit căruia, în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar să se înscrie în evidenţele autorităţilor competente de înmatriculare simultan cu menţionarea încetării calităţii de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operaţiuni, noul proprietar va fi obligat să solicite autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului. 

Termen fix

Dacă maşina tranzacţionată trece prin mai multe mâini până ajunge la proprietarul final perioada în care poate fi notificată Direcţia de Înmatriculări rămâne tot de 90 de zile. „În cazul în care până la transcriere intervin transmiteri succesive ale dreptului de proprietate asupra vehiculului, termenul (...) curge de la data primei transmiteri a dreptului de proprietate”, este explicat în OUG nr. 14/2017.

O altă modificare se referă la instituirea reglementării radierii din oficiu a vehiculelor, în urma notificării primite de la autorităţile competente din ţară sau din celelalte state membre, precum şi de la persoanele juridice autorizate, care atestă faptul că vehiculul a fost definitiv scos din uz. În cazul radierii vehiculului în aceste condiţii, autoritatea competentă îl va informa pe titularul certificatului de înmatriculare cu privire la efectuarea acestei operaţiuni în termen de 30 de zile de la radiere.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite