Câtă bere şi câţi cârnaţi trebuie să dea şpagă electorală un politician pentru a fi ales primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

10.000 de sacoşe cu ulei, făină şi mălai au făcut diferenţa, la alegerile locale din 2012, pentru funcţia de primar al oraşului Ploieşti. Iulian Bădescu le-a împărţit în cartierele sărace ale oraşului şi a câştigat lejer, din primul tur, fotoliul de edil.

Bere, carne, cârnaţi, ulei, făină, zahăr, mălai, fructe, precum şi produse de propagandă electorală, ca de exemplu: pixuri şi brichete, în valoare totală de 322.636 de lei, a achiziţionat fostul primar al oraşului Ploieşti, Iulian Bădescu (42 de ani), în campania electorală din 2012. Toate aceste produse au fost ulterior împachetate în 10.000 de sacoşe şi oferite alegătorilor din cartierele sărace ale oraşului. Pachetele au făcut diferenţa, Bădescu câştigând din primul tur alegerile locale, cu un avans de circa 1.600 de voturi faţă de următorul său contracandidat.

Toate aceste detalii apar în sentinţa Curţii Supreme, prin care Bădescu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru mai multe infracţiuni de corupţie, cum ar fi luare de mită, abuz în serviciu, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia de senator şi folosirea influenţei de lider de partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Sentinţa a fost contestată la Completul de 5 judecători a Curţii Supreme.

„Votaţi Iulian Bădescu“

Concret, una dintre acuzaţiile care i-au adus condamnarea la închisoare lui Bădescu priveşte modul în care a dat mită electorală ploieştenilor mai multe bunuri alimentare, cu ajutorul unei firme, Bloom Press SRL, pe care o controla prin intermediul finului său. Potrivit rapoartelor financiare aflate în dosarul de la Curtea Supremă, societatea a achiziţionat în primăvara anului 2012 următoarele produse: 100.000 de sticle la un litru de bere marca „Noroc”, 2.700 litri ulei floarea-soarelui, 20.700 kg făină, 800 kg portocale, 175 kg cârnaţi afumaţi, 13.000 kg mălai, 18.000 pixuri şi 30.000 brichete. Factura finală: 322.636 de lei.

În esenţă, produsele alimentare au fost băgate în 10.000 de sacoşe de plastic în care se aflau bilete cu „votaţi Iulian Bădescu” şi însemnele PSD. Cea mai mare parte a produselor a fost distribuită unor familii de etnie rromă din cartierul Bereasca, una dintre zonele sărace ale oraşului Ploieşti.

Sponsorii, recompensaţi

În faţa instanţei Curţii Supreme, martorii au confirmat totul. De exemplu, unul dintre afacerişti, Dragoş Constantin, le-a explicat magistraţilor că a susţinut campania electorală a lui Bădescu cu 20.000 de lei. Din aceşti bani, el a cumpărat carne şi materiale promoţionale: baloane şi tricouri. Tot el a suportat şi costurile de transport ale pachetelor şi ale celor din staff-ul de campanie al lui Bădescu. Costul: 80.000 de lei.

„Eu personal am transportat circa 1.000 pachete, cu 6-7 maşini autoutilitare ale societăţii Sinclaire, în fiecare autoutilitară intrând circa 200 de pachete şi am făcut cu fiecare autoutilitară un singur transport”, a mărturisit afaceristul care a completat că „după ce acesta a fost investit în funcţia de primar, la o anumită perioadă de timp m-a chemat şi m-a îndrumat către Biroul Tehnic de Investiţii al Primăriei Ploieşti unde mi s-au atribuit direct două contracte de lucrări, respectiv betonarea unei platforme la liceul Teleajen din Ploieşti şi o parcare şi o alee de acces la Şcoala Rareş Vodă din Ploieşti. Lucrările au fost efectuate şi au fost decontate de Primăria Ploieşti”, a explicat Dragoş Constantin.

Potrivit magistraţilor

Curţii Supreme, Bădescu i-a cerut unui afacerist local, Ion Tudose, să mai facă 10.000 de tocătoare de lemn, pe care să le distribuie alegătorilor, în schimbul unor contracte publice. Omul de afaceri a făcut 7.400 de tocătoare de lemn care au fost împărţite în Ploieşti.

Vinovat de abuz în serviciu

Curtea Supremă l-a găsit vinovat pe Bădescu şi pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Practic, aceasta este prima sentinţă dată într-un dosar de mare corupţie după ce judecătorii constituţionali au stabilit că articolul din Codul Penal referitor la abuzul în serviciu este constituţional cu condiţia ca sintagma „îndeplineşte în mod defectuos” din definirea articolului de lege să fie considerată echivalentă cu „îndeplineşte cu încălcarea legii”.

Astfel, potrivit DNA, Bădescu a semnat, la data de 21 ianuarie 2013, un contract de cooperare încheiat între oraşul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară „Lupii Galbeni 2012” Ploieşti, cea care se afla în spatele clubului local de fotbal „Petrolul Ploieşti”. La data de 28 iunie, primarul a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operaţiuni controlului de legalitate, regularitate şi încadrare în creditele bugetare şi a dispus plata sumei de 8.000.000 lei (în trei tranşe) către asociaţie, deşi cunoştea că ar fi legală.

Ce legi a încălcat primarul

După analizarea probelor, Curtea Supremă a arătat că Bădescu a încălcat două legi: Legea 215/2001 a administraţiei publice locale - primarul îndeplineşte atribuţii referitoare la bugetul local şi exercită funcţia de ordonator principal de credite şi Legea 301/2002 privind auditul intern şi controlul financiar preventiv – persoanele care gestionează fonduri publice sau patrimoniul public au obligaţia să realizeze o bună gestiune financiară prin asigurarea legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficacităţii şi eficienţei în utilizarea fondurilor publice şi în administrarea patrimoniului public.

În acelaşi dosar, legat de această infracţiune de abuz în serviciu, au mai fost condamnate la câte trei ani închisoare cu suspendare, două angajate ale Primăriei Ploieşti — secretarul municipiului, Oana Iacob, şi jurista Iulia Alina Alexandru. „Inculpaţii şi-au conjugat eforturile în vederea atingerii scopului infracţional printr-o multitudine de acţiuni ce demonstrează existenţa vinovăţiei sub forma intenţiei directe”, a arătat Curtea Supremă.

Achitat pentru mita de 300.000 de euro

Pe de altă parte, Bădescu a fost achitat pentru una dintre infracţiunile de luare de mită, pentru care a fost trimis în judecată. Era vorba de un comision de 10% din valoarea totală pe care Primăria o acorda clubului Petrol Ploieşti. Concret era vorba de 300.000 de euro, bani care ar fi fost daţi de acţionarul majoritar al clubului, Daniel Capră.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite