Carmen Dan cere Poliţiei o campanie de informare despre cum ar trebui să interacţioneze cu cetăţenii poliţiştii aflaţi în misiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne, Carmen Dan, cere Poliţiei Române să declanşeze o campanie de informare asupra condiţiilor în care ar trebui să se desfăşoare interacţiunile poliţiştilor aflaţi în misiune cu cetăţenii, ea susţinând că ”numai aşa se pot diminua cazurile de abuz, dar şi de ultraj”.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, cere Poliţiei Române să declanşeze o campanie de informare asupra condiţiilor în care ar trebui să se desfăşoare interacţiunile poliţiştilor aflaţi în misiune cu cetăţenii, ea susţinând că ”numai aşa se pot diminua cazurile de abuz, dar şi de ultraj”.

“Solicit Poliţiei Române să demareze o acţiune de informare asupra condiţiilor în care se desfăşoară principalele interacţiuni cu cetăţenii ale poliţiştilor aflaţi în misiune. Numai aşa se pot diminua cazurile de abuz, dar şi de ultraj. Vreau să fie un demers care să ajungă la cât mai mulţi cetăţeni pentru că numai cunoscând drepturile şi obligaţiile pe care le avem putem trăi într-o societate cu un grad de civilizaţie ridicat!”, a delarat ministrul Carmen Dan, citată într-un comunicat de presă.

Acest demers vine pe fondul constatării faptului că, deseori, anumite măsuri luate de poliţişti sunt interpretate în mod diferit, în special în ceea ce priveşte legalitatea şi oportunitatea lor.

”Situaţiile care ţin de activitatea de zi cu zi a forţelor de aplicare a legii, pornind de la legitimare, oprirea în trafic şi ajungând până la încătuşare şi conducere la sediul Poliţiei, trebuie ştiute de către publicul larg, din perspectiva cunoaşterii limitelor legale ale acţiunilor poliţieneşti, mai precizează MAI în comunicatul citat.

Pe de altă parte, Poliţia Română a lansat un proiect pilot prin care poliţiştii din structurile de siguranţă şi ordine publică vor purta o cameră video-audio care să înregistreze discuţiile cu cetăţenii din trafic.

”În acest moment, la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române se află în procedură de lucru un proiect pilot privind dotarea poliţiştilor din structurile de ordine şi siguranţă publică cu Body Worn Camera. În cadrul acestui proiect pilot ne propunem să verificăm dacă este util acest sistem poliţiştilor din trafic. Body Worn Cameras pot fi utile atât pentru poliţişti, pentru că pot filma discuţiile cu participanţii la trafic, dar şi pentru cetăţeni, pentru că pot constitui probe în anumite cazuri”, declara, luni, Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Proiectul pilot implementat de IGPR vine în contextul în care fostul deputat Cristian Boureanu a fost arestat preventiv sâmbătă, pentru 30 de zile, fiindu-i întocmit dosar penal pentru ultraj, după ce a insultat şi lovit poliţişti de la Poliţia Rutieră, iar în presă au apărut diferite înregistrări ale incidentului, filmate din diverse unghiuri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite