VIDEO Captură-record de cocaină în România în ultimii trei ani. O tonă de droguri a fost descoperită de procurorii DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam / Octav Ganea
FOTO Inquam / Octav Ganea

DIICOT a făcut o captură-record de cocaină, cea mai mare din ultimii trei ani. Este vorba de o tonă de cocaină, care avea o puritate de 90%. Transportul era monitorizat de procurorii DIICOT şi de poliţiştii de la crimă organizată. Drogurile, în valoare de 300 de milioane de euro, urmau să fie triplate ca şi cantitate de dealerii la care ar fi trebuit să ajungă.

UPDATE Potrivit unui comunicat de presă, pe 22 martie, poliţiştii din Tulcea au fost sesizaţi de poliţiştii postului de Poliţie Sarichioi cum că pe 21 martie erau staţionate în apropierea localităţii Zebil din Tulcea două dubiţe înmatriculate în alt stat şi un autofurgon înmatriculat în România. 

Din cercetări a rezultat că după ce s-a realizat operaţiunea de descărcare şi încărcare a unor pachete, unul dintre acestea a fost uitat în parcare. 

Poliţiştii au văzut că pachetul uitat conţinea o substanţă albă, pulverulentă, care era ambalată în folie de plastic. După ce au analizat conţinutul s-a stabilit că este vorba de cocaină. 

De asemenea, tot pe 22 martie, poliţiştii din Tulcea au fost înştiinţaţi de poliţiştii Postului de Poliţie Sfântu Gheorghe i-au anunţat pe poliţiştii de crimă organizată din Tulcea că pe plaja comunei, la 2 kilometri în direcţia oraşului Sulina, se află o barcă avariată, răsturnată, iar pe mal se găsesc mai multe pachete ambalate în material lpastic, conţinând o substanţă albă, pulverulentă. 

Potrivit analizelor efectuate în laboratorul BBCO Constanţa era vorba de aceeaşi cocaină. În total, au fost descoperiţi 36 de saci care conţineau cocaină, cantitatea fiind de peste 1040 de kilograme. Două persoane sunt arestate preventiv, un cerc de suspecţi fiind bine conturat. 

Acţiunea a beneficiat de sprijinul scafandrilor Gărzii de Coastă, Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române şi poliţiştilor din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Tulcea şi Constanta.

UPDATE „Analiza chimică a arătat că puritatea cocainei din pachet era de 90%. Primul sac a fost descoperit miercuri, pe 20 martie. Ulterior, au fost făcute investigaţii. Vineri, în zona localităţii Sfântu Gheorghe a fost identificată o barcă răsturnată, iar lângă barcă erau mai multe pachete, în cauciucuri. Barca se afla într-o zonă de plajă sălbatică. Răsturnarea ambarcaţiunii a fost accidentală. Cantitatea urma să fie triplată prin combinarea cu diferite substanţe specifice”, a declarat Felix Bănilă, procurorul şef al DIICOT. 

Comisarul-şef Adrian Lambrino, directorul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, a declarat că o tonă de de cocaină a fost capturată pe 23 martie 2019. 

„Din cercetări s-a stabilit că drogurile proveneau din America de Sud. Au fost implicaţi peste 45 de poliţişti atât de la nivel central cât şi de la nivel local. Altă captură impresionantă a mai fost în 2016, când am capturat 2,6 tone de cocaină. În continuare, derulăm activităţi poliţieneşti în colaborare cu Serbia. În urma analizelor chimice am văzut că s-a pus în evidenţă numai cocaină, dar în probele de stradă se pot adăuga glucoză şi glucitol. O analiză de laborator durează aproximativ o oră”, a explicat Lambrino. 

Captură cocaină / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 26 mar 2019

Planurile contrabandiştilor au fost însă dejucate de o furtună puternică pe Marea Neagră. Ambarcaţiunea, o şalupă, a fost descoperită de un localnic care a anunţat imediat autorităţile. Drogurile au fost abandonate într-o zonă de plajă sălbatică dintre Sulina şi Sfântu Gheorghe. Concret, cărăuşii nu au mai putut controla ambarcaţiunea în care erau cei 36 de saci cu cocaină, în valoare de 300 de milioane de euro. 

Captură cocaină / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 26 mar 2019

Din primele informaţii, cocaina provine din America de Sud şi trebuia să ajungă la narco-dependenţii din vestul Europei. Ancheta e în desfăşurare şi urmăreşte să stabilească traseul acestui transport, cel mai probabil drogurile venind din Turcia, iar România fiind ţara de tranzit. Cocaina era transportată spre Europa de Vest de cetăţeni sârbi şi spanioli, cu ajutorul unor complici români.

„Noi monitorizăm toate navele care navighează pe Marea Neagră prin sistemul SCOMAR şi aici chiar am avut informaţii, dar în decurs de două - trei zile a fost şi o furtună”, a declarat Ioan Buda, şeful Poliţiei Române. „Eu vreau să vă asigur că vom rămâne vigilenţi tocmai pe aceste rute consacrate pentru contrabandă”, a completat Carmen Dan, ministru de Interne.

Şapte persoane au fost deja reţinute. Lotul din care fac parte drogurile găsite în România este unul mult mai mare, spun autorităţile, care vor oferi mai multe informaţii despre captura de cocaină începând cu orele 11.15 în cadrul unei conferinţe de presă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite