Câinele-erou al Armatei schimbă regulile în MApN. Animalele nu vor mai fi „pensionate“. Vor rămâne în serviciu pe toată durata vieţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drama câinelui-erou al Armatei Române care a înduioşat românii a dus la schimbarea legii prin care se gestionează animalelor de serviciu (caii şi câinii). Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a semnat un document prin care a decis păstrarea acestora în serviciu pe toată durata vieţii.

Instrucţiunile promovate de Mircea Duşa au fost modificate prin reformularea unei secţiuni instituindu-se astfel reguli specifice privind gestionarea animalelor (caii şi câinii de serviciu).

„Conform noilor prevederi, animalele de serviciu care îşi păstrează capacitatea de muncă şi au o stare de sănătate bună se menţin în aceeaşi categorie de serviciu în care sunt încadrate, chiar dacă depăşesc limita de vârstă prevăzută de instrucţiuni“, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.

MApN precizează că, în situaţia în care „animalele îşi pierd aptitudinile unei categorii de serviciu sau nu mai îndeplinesc anumite standarde cerute pentru categoria în care sunt încadrate, acestea vor fi reîncadrate în alte categorii de serviciu (corespunzătoare aptitudinilor curente – pază, însoţire etc) şi vor fi menţinute în activitate pe perioada vieţii, beneficiind de drepturile aferente“.

Câinele Max, eroul Armatei pentru care s-au schimbat regulile

Mass-media a prezentat, în ultima săptămână, după parada Armatei organizată cu ocazia Zilei Naţionale, situaţia dificilă a lui Max, câinele-veteran al Armatei Române, care a fost diagnosticat cu o boală gravă, dirofilarioză şi ar fi ajuns într-un adăpost public dacă o iubitoare de animale nu l-ar fi luat în grijă. 

De asemenea, în această perioadă s-au deschis conturi în care se pot dona sume pentru tratamentul lui Max. 

Mai mult, în 24 de ore s-au strâns peste 25.000 de persoane au semnat o petiţie prin care se cere o lege pentru susţinerea lui Max, dar şi a animalelor de serviciu.

Max este singurul câine al Armatei antrenat să detecteze explozibili în tetrele de operaţiuni. A efectuat două misiuni în Afganistan în cadrul Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni” şi a Batalionului 300 Infanterie „Sf. Andrei”. Născut în 2009, el a fost dresat şi antrenat de mic pentru misiuni de plutonierul major Valentin Roşioara cu care a executat doua misiuni in teatrul de operatii din Afganistan, in cadrul Batalionului 2 Infanterie „Calugareni" si a Batalionului 300 Infanterie „Sf. Andrei".

„Este un câine pentru detectarea materialelor explozive. Îşi sacrifică el viaţa şi salvează alte vieţi", spunea, în 2012, plutonierul Roşioara. 


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite