Fostul viceguvernator BNR Bogdan Olteanu a fost arestat preventiv pentru trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Olteanu, fostul viceguvernator al BNR, a fost arestat preventiv pentru 16 zile, magistraţii admiţând astfel contestaţia făcută de procurori la decizia prin care acesta fusese plasat în arest la domicliu. Olteanu este acuzat că a primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Magistraţii Curţii Supreme au admis contestaţia procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) la decizia prin care fostul viceguvernator al BNR a plasat în arest la domiciliu.

Instanţa a decis ca acesta să stea în arest doar 16 zile, ca urmare a perioadei petrecute în arest la domiciliu.

Decizia Înaltei Curţi este definitivă.

Bogdan Olteanu a fost ridicat, joi seară, de poliţişti, de la domiciliul său din Ghermăneşti, pentru a fi dus în arest.

„La data de 11 august a.c., poliţişti din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale s-au deplasat în localitatea ilfoveană Ghermăneşti, unde au depistat şi reţinut un bărbat, de 45 de ani. Împotriva acestuia, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis un mandat de arestare preventivă pentru o perioada de 16 zile pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Bărbatul a fost încarcerat în arestul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti”, informează Poliţia Ilfov.

Acuzaţii grave planează asupra fostului bancher. Olteanu este cercetat pentru că ar fi primit un milion de euro şi sprijin electoral de la Sorin Ovidiu Vîntu, în schimbul unor demersuri la membri ai Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu, în 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Resemnat, Olteanu a declarat, la finalul procesului de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că toate zilele până la finalizarea dosarului în care este acuzat de DNA de trafic de influenţă vor fi ”apăsătoare şi grele”, însă a spus că va aduce argumente în favoarea nevinovăţiei sale.

”Toate zilele până la finalizarea acestui dosar vor fi apăsătoare şi grele şi aştept ca acest dosar să se finalizeze (...) Eu îmi pledeze nevinovăţia şi voi aduce argumente în favoarea nevinovăţiei pentru toate întrebările care vor fi puse. Nu vă pot da alte elemente din dosar”, le-a spus Bogdan Olteanu jurnaliştilor la ieşirea din sediul Instanţei supreme.

Fostul viceguvernator al BNR a fost audiat, miercuri, la DNA, el declarând că nu este vinovat, dar crede că ceea ce era să se întâmple cu el, s-a întâmplat, iar de acum rămâne să îşi găsească dreptatea.

Bogdan Olteanu a fost pus sub acuzare pentru trafic de influenţă, iar în 1 august a demisionat din funcţia de viceguvernator al BNR. Conducerea Camerei Deputaţilor a luat act în 10 august de demisia lui Bogdan Olteanu.

Fostul ministru al Mediului Attila Korodi, audiat la DNA

Pentru a proba presupusul trafic de influenţă, procurorii DNA l-au audiat, miercuri, în acest dosar şi pe fostul ministru al Mediului Attila Korodi, acesta declarând că a fost surprins când a auzit că “s-au plătit acele sume de bani” pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Deputatul Attila Korodi a spus că a dat explicaţii în faţa anchetatorilor, în condiţiile în care numirea guvernatorului Deltei Dunării era atributul ministrului Mediului, funcţie pe care el o deţinea în 2008, când a fost numit Liviu Mihaiu.

”Am fost surprins când am auzit că s-au plătit acele sume de bani. (…) Nu comentez dacă a fost sau nu o infracţiune de corupţie numirea lui Liviu Mihaiu”, a mai spus Korodi.

Attila Korodi preciza, după ce Bogdan Olteanu a fost pus sub acuzare, că propunerea ca Liviu Mihaiu să fie numit în funcţia de guvernator al Deltei Dunării a venit, în 2008, din partea PNL, iar el, ca ministru al Mediului în acea perioadă, a considerat că este o propunere corectă, pe care poate să o înainteze premierului.

Acuzaţiile DNA

Anchetatorii arată, în referatul prin care au cerut instanţei supreme arestarea preventivă, că în 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci preşedinte al Camerei Deputaţilor, a mers în Delta Dunării, însoţit de o altă persoană, care a intermediat discuţia cu omul de afaceri. ”Transportul celor doi în Deltă s-a realizat cu un elicopter”, potrivit documentului citat.

În schimbul folosirii influenţei sale pentru numirea în postul de guvernator al rezervaţiei Delta Dunării, Olteanu a cerut un milion de euro pe care urma să-i primească în numerar, susţin procurorii. Persoana care a fost numită ca guvernator a fost chemată la Guvern pe 2 septembrie 2009, cu două săptămâni înaintea adoptării hotărârii de desemnată pentru acel post, mai arată anchetatorii.

Un alt folos necuvenit primit de Olteanu ar fi constat în servicii de consultanţă în campania electorală din 2008 pentru alegerile parlamentare. Concret, o anumită firmă i-ar fi pus la dispoziţie lucrări de analiză politică şi sondaje de opinie.

Circuitul şpăgii

Firma offshore pe care DNA a identificat-o drept sursa banilor de şpagă este Demera Investments Ltd, din Cipru, înfiinţată în iunie 2006 şi dizolvată în ianuarie anul acesta. Firma ar fi fost folosită de Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca în mai multe scheme evazioniste.

La capătul celălalt al circuitului s-a aflat compania offshore IT & Media Production, înregistrată în SUA (Delaware), administrată de Ionuţ Adrian Eftime, firmă care avea deschis un cont bancar în Bulgaria. În acest circuit au mai fost implicate offshore-urile Narfalk Debit Service and Factoring, KLG Debit Service and Factoring Limited, ambele din Cipru, şi Laveco Group Limited (înregistrată în Noua Zeelandă).

Potrivit surselor judiciare, transferul sumei de un milion de euro din contul Demera Investments Ltd s-a făcut la 22 octombrie 2008. Banii au fost viraţi într-un cont al firmei IT & Media Production, deschis în Bulgaria. În zilele de 28, 29 şi 30 octombrie 2008, Ionuţ Adrian Eftime a retras în numerar suma din cont. Ulterior, la solicitarea lui SOV, Eftime s-ar fi întâlnit cu Bogdan Olteanu la sediul PNL şi i-ar fi remis banii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite