Bilanţ Poliţia Română: Peste 3000 de copii au fost daţi dispăruţi în perioada mai 2012-mai 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua de 25 Mai a fost desemnată „Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi“. Potrivit statisticilor Poliţiei Române, în perioada 15 mai 2012 - 15 mai 2013, peste 3.200 de copii au fost daţi dispăruţi în România. Anchetatorii susţin că majoritatatea copiilor dispăruţi sunt găsiţi de poliţişti în primele 24- 48 de ore de la primirea sesizării.


„Prevenirea şi soluţionarea cu maximă operativitate a cazurilor privind dispariţiile de copii reprezintă o prioritate pentru Poliţia Română. Dispariţia unui copil în condiţii alarmante impune, cu necesitate, acţiuni rapide, profesioniste şi eficiente ale poliţiei în cadrul unui parteneriat cât mai larg cu societatea civilă şi cu toţi factorii disponibili să contribuie la prevenirea producerii unor adevărate drame umane“, precizează reprezentanţii Poliţiei Române.

În 94% dintre cazurile semnalate, copiii pleacă voluntar de acasă

În circa 94% dintre sesizările privind dispariţia unui copil este vorba de plecări voluntare ale minorilor de la domiciliu sau din centrele de ocrotire, pe o perioadă nedeterminată, într-unele cazuri fiind vorba despre plecări repetate.

Cei mai mulţi dintre aceşti copii pleacă câteva zile singuri sau împreună cu alţii, la rude sau la prieteni, în special fetele din categoria de vârstă 15-18 ani.

Şansele ca un copil dispărut să fie găsit scad odată cu trecerea timpului, de aceea este important ca sesizarea privind dispariţia unui copil să fie primită cât mai curând de la constatarea dispariţiei.

„Cauzele care favorizează dispariţia copiilor sunt nesupravegherea de către părinţi, aparţinătorii legali sau unităţile de ocrotire, lăsarea în grija bunicilor, părinţii fiind plecaţi la muncă în străinătate sau lipsa unei comunicări autentice cu părinţii. Alte cauze favorizante sunt abandonul şcolar şi teama faţă de reacţia părinţilor în cazul acumulării de rezultate negative la şcoală, influenţa negativă a anturajului, situaţia economică precară a familiei şi conflictele cu părinţii“, susţin anchetatorii.

Recomandări pentru părinţi:

Supravegheaţi-vă în permanenţă copilul, la joacă, atunci când vă aflaţi la cumpărături şi în zonele aglomerate; câteva clipe de neatenţie sunt suficiente ca acesta să dispară sau să se accidenteze;

Învaţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă;

În concedii, acordaţi o atenţie sporită supravegherii copilului dumneavoastră; aglomeraţia şi mediul străin reprezintă factori de risc care pot favoriza pierderea acestuia;

Nu-l trimiteţi singur la cumpărături, mai ales în locurile pe care nu le cunoaşte;

Asiguraţi-vă că ştie numele şi numărul de telefon al părinţilor, precum şi adresa la care locuieşte;

Învaţaţi-l că, dacă se pierde de dumneavoastră, trebuie să rămână în zona unde v-a văzut ultima dată şi să apeleze la un poliţist sau la un adult însoţit de un copil;

Cum procedaţi în cazul în care v-a dispărut copilul

În cazul dispariţiei copilului, alertaţi imediat Poliţia la numărul de telefon 112 sau sunaţi la Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual, la numărul 116.000.

Primul pas: anunţaţi în cel mai scurt timp Poliţia. Sesizarea dispariţiei unui copil se poate face prin apel la numărul de urgenţă 112, prin sesizare directă la sediul unităţii de poliţie sau prin sesizarea verbală a unei patrule din teren.

Pasul doi: după anunţarea Poliţiei, sunaţi la 116.000 la Centrul Focus, pentru a mări numărul persoanelor care îl caută şi a mediatiza dispariţia copilului;

Recomandări pentru copii:

Nu vă îndepărtaţi de părinţi atunci când vă aflaţi în oraş, la cumpărături sau pe stradă, în vacanţe;

Nu intraţi în vorbă cu persoane necunoscute şi nu răspundeţi invitaţiei acestora de a le însoţi, indiferent ce vă spun acestea;

Dacă vă pierdeţi de părinţi, rămâneţi în zona în care i-aţi văzut ultima dată şi apelaţi la sprijinul unui adult (preferabil de la o instituţie, un magazin etc); dacă vedeţi un poliţist în zonă, adresaţi-vă acestuia.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite