BAC-ul de toamnă, sub semnul temerilor de fraudă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacaluareat 2013: Luni s-a dat startul la probele scrise ale celei de-a doua sesiuni   FOTO Adevărul
Bacaluareat 2013: Luni s-a dat startul la probele scrise ale celei de-a doua sesiuni   FOTO Adevărul

S-a dat startul la probele scrise ale celei de-a doua sesiuni, cu testarea de la limba română. Candidaţii vor fi supravegheaţi video, dar de anul viitor mai marii de la Educaţie vor să pună şi microfoane în sălile de examen pentru a preveni cazurile de fraudă.

Tentativele de fraudă din acest an de la Bacalaureat au pus în gardă autorităţile, iar acum, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, vrea ca elevii să fie monitorizaţi atât video, cât şi audio în sălile de examen.

De asemenea, el a mai cerut un inventar al tuturor cazurilor de fraudă de la Bac din ultimii ani. „Am cerut această situaţie, când ea va veni, vom face o analiză pe fiecare caz în parte. Vreau să mă asigur că legea se aplică în fiecare caz în parte“, a spus ministrul Educaţiei.


Ministrul Educaţiei a avut ieri videoconferinţă 2500 de persoane, cele mai multe dintre ele fiind reprezentante ale inspectoratelor şcolare şi ale centrelor unde se va desfăşura sesiunea de toamnă a Bacalaureatului.

„Le-am spus inspectorilor să nu aibă vreo emoţie dacă întâlnesc vreo situaţie de fraudă. Primul lucru pe care îl fac, anunţă Ministerul Educaţiei, al doilea lucru pe care îl fac, anunţă poliţia locală”, a spus Pricopie.


De asemenea, ministrul a solicitat să se verifice ca în toate sălile de examen să funcţioneze camerele de supraveghere, acestea să încadreze bine sala şi înregistrările să fie bine păstrate. „Am insistat foarte mult ca înregistrările video să existe, să fie bine încadrată sala, nu doar un unghi din sală”, a adăugat Pricopie.


SESIUNE DE TOAMNĂ, ÎN LICEE DE TOP

În Capitală, conducerea Inspectoratului Şcolar a decis ca sesiunea din august să se susţină numai în cele mai bune licee, fiind vorba de 33 de centre de examen, majoritatea colegii de top. Şi această decizie vine ca urmare a tentativelor de fraudă de la prima sesiune, cum a fost cazul mediatizat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ din Capitală.


87.000 DE CANDIDAŢI LA SESIUNEA DE TOAMNĂ


Toate acestea în timp ce astăzi s-a dat startul la probele scrise de la a doua sesiune de Bac. Absolvenţii claselor a XII-a au dat proba la limba română, elevii având la dispoziţie trei ore pentru redactarea lucrării (9.00 - 12.00). Cei peste 55.700 de candidaţi au fost monitorizaţi video. „Candidaţii vor putea părăsi sala de examen abia după o oră şi jumătate, însă nu au voie să iasă cu subiectele. În cazuri speciale, în timpul examenului, ei pot părăsi sala însoţiţi de un supraveghetor, dacă au nevoi fiziologice“, a explicat preşedintele Comisiei de Bacalaureat din Bucureşti, Florin Lixandru.


Următoarea probă din cadrul examenului, cea de limbă maternă, se va susţine mâine, iar miercuri, 28 august, are loc proba obligatorie a profilului, adică Istoria şi Matematica. Ultima probă scrisă, cea la alegere, va fi susţinută vineri, urmând ca rezultatele parţiale să fie afişate luni, 2 septembrie iar cele finale pe 5. În total, la această sesiune s-au înscris 87.000 de candidaţi.

ÎNREGISTRĂRI AUDIO LA BAC

O altă măsură pe care o au în vedere mai marii de la Educaţie este înregistrarea atât video, cât şi audio a candidaţilor, în sălile de examen. O decizie în acest sens ar putea fi luată de la anul.

„În timp ce lucram la draftul pentru metodologia de anul viitor, s-a discutat despre posibilitatea de a avea şi înregistrarea audio din sală. Nu s-a luat încă o decizie. Prima problemă pe care trebuie să ţi-o pui când introduci o măsură e să vezi dacă poţi să o şi implementezi. Nu cred că e foarte complicat. Am insistat foarte mult ca înregistrarea video să existe, să fie bine încadrată sala, nu doar un unghi din sală. Să existe monitorizare în timp real şi conservarea acelei înregistrări pentru eventualitatea în care avem vreo sesizare”, a precizat ministrul Pricopie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite