Raportul preliminar al MCV conţine referiri la modificările legilor Justiţiei. Şefa CSM: Nu pot să apreciez că ar fi o bilă neagră sau albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general Augustin Lazăr, şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi preşedintele CSM, Mariana Ghena, au venit joi la Ministerul Justiţiei pentru a avea cu ministrul Tudorel Toader o şedinţă premergătoare sosirii în România a comisiei MCV.

UPDATE 15.00 Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, a declarat, joi, după analiza de la MJ a raportului MCV, că, în documentul preliminar, au fost făcute referiri cu privire la faptul că ministrul Tudorel Toader a transmis o serie de propuneri de modificare a legilor justiţiei.

„Discuţii pe fondul propunerilor de modificare a legilor justiţiei nu s-au făcut pentru că, chiar dacă s-ar fi antamat un astfel de aspect, nu aş fi exprimat niciun punct de vedere în afara consultării cu colegii mei. Dar, fără îndoială, în raportul preliminar am făcut referire şi la faptul că Ministerul Justiţiei ne-a trimis pachetul de legi, precum şi calendarul pe care l-am stabilit pentru procedura avizării. Nu pot să apreciez că ar fi o bilă neagră sau albă (aceste propuneri de modificare - n.red.), e un pachet de legi, propuneri de modificări legislative. Fiecare ne vom aduce contribuţia prin opinia proprie. Va triumfa opinia majoritară de la consiliu care va fi trimisă iniţiatorului legislativ. Din ce am remarcat eu, fiecare dintre instituţiile invitate au făcut eforturi pentru a implementa parte din cele 12 recomandări formulare de MCV”, a explicat preşedintele CSM, la ieşirea din sediul Ministerului Justiţiei (MJ), unde au avut loc discuţii legate de raportul MCV, potrivit Mediafax.

Referitor la posibilitatea de încheiere a monitorizării MCV, Ghena a spus că totul trebuie să se întâmple „pas cu pas”. „Pe măsura ce, în timp, se vor implementa aceste recomandări, poate vom scăpa de MCV”, a adăugat sursa menţionată.

UPDATE 10.30  Preşedintele CSM, Mariana Ghena, a spus că "este o şedinţă pregătitoare".  Întrebată în ce măsură a îndeplinit CSM cerinţele din ultimul raport, Ghena a răspuns: "În mare măsură. De fapt, aspectele asupra cărora CSM s-a aplecat, le-a analizat şi le-a interpretat sunt incluse într-un raport preliminar pe care l-am comunicat Ministerului Justiţiei şi el se află pe site-ul Consiliului".

La şedinţa de la Ministerul Justiţiei participă şi reprezentanţi ai ANI, potrivit News.ro.

UPDATE 10.00  „Nu aş putea să spun foarte multe decât despre faptul că, la invitaţia domnului ministru, vom face o analiză a progreselor realizate în materie de MCV. Urmează să primim vizita experţilor europeni şi în această situaţie e important să ştim care sunt progresele realizate”, a declarat, joi dimineaţa, Augustin Lazăr.

Procurorul şef al Parchetului General a precizat că, în cursul zilei de joi, va fi transmis un comunicat de presă cu poziţia comună, stabilită în urma discuţiilor.

Misiunea de evaluare

O nouă misiune de evaluare a Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) va venit în România în perioada 18 - 21 septembrie, pe agenda discuţiilor cu autorităţile de la Bucureşti aflându-se modalitatea de numire a procurorilor şefi ai principalelor parchete, care se regăseşte şi în modificările la legile Justiţiei, precum şi codul de conduită al parlamentarilor, aplicarea criteriilor de integritate şi raportarea Parlamentului la solicitările de ridicare a imunităţii aleşilor, arată News.ro.

 Delegaţia Comisiei care va veni în România pentru o nouă misiune de evaluare în cadrul MCV va fi una extinsă, cu participarea secretarului general adjunct al Comisiei Europene, responsabil de tematica MCV, Paraskevi Michou şi a directorului pentru coordonarea politicilor din cadrul Secretariatului general al Comisiei, William Sleath.
 
În perspectiva acestei noi misiuni de evaluare, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le solicită preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului să transmită ministerului ”contribuţiile” privind mai multe recomandări din cadrul MCV. Printre acestea se numără modalitatea de numire a procurorilor şefi ai principalelor parchete – DNA, Parchetul General, DIICOT - dar şi stadiul implementării unor recomandări anterioare precum codul de conduită al parlamentarilor, aplicarea criteriilor de integritate şi raportarea Parlamentului la solicitările de ridicare a imunităţii aleşilor.
 
”Senatul şi Camera Deputaţilor sunt invitate să organizeze o întâlnire comună cu preşedinţii comisiilor juridice în data de 19 septembrie în intervalul orar 16:15 – 17:15 şi, de asemenea, de a participa nominal sau prin reprezentare la întâlnirea comună organizată la sediul Ministerului Justiţiei din data de 19 septembrie, în intervul orar 10:15 – 11.30 şi din data de 20 septembrie, orele 8:30 – 9:30”, se arată într-o adresă transmisă de Tudorel Toader Biroului Permanent al Senatului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite