Audieri maraton. Mii de beneficiari ai poliţelor de asigurare falsificate de la Omniasig vor fi audiaţi de anchetatori
0Mii de clienţi ai Omniasig vor fi audiaţi de ofiţerii Direcţiei de Investigare a Fraudelor, în dosarul poliţelor de asigurare care ar fi fost falsificate. În acest caz sunt cercetaţi penal 340 de angajaţi ai companiei de asigurări, dintre care 47 cu funcţii de conducere.
Potrivit unor surse din Poliţie, în cursul zilei de marţi toate Serviciile de Investigare a Fraudelor de la nivelul inspectoratelor judeţene vor primi liste cu persoanele care trebuie chemate la audieri. Poliţiştii vor primi, în premieră, un ghid de anchetă, care va conţine un set de întrebări la care clienţii Omniasig vor trebui să răspundă, arată Mediafax.
Poliţiştii estimează că, deşi numărul celor citaţi este de ordinul miilor, audierile ar trebui să nu se extindă pe o perioadă mai lungă de două săptămâni.
Confom anchetatorilor, reprezentanţii Omniasig au încheiat, numai în data de 26 iulie 2013, aproximativ 12.000 de poliţie de asigurare suspecte. Cele mai multe au fost în judeţe unde agenţii cu maxim 10 angajaţi au încheiat sute de poliţie.
Astfel, în judeţul Covasna au fost încheiate 960 de poliţe, în Alba - 914 poliţe, în Harghita - 913 poliţe, în Mureş - 799 de poliţe, în Maramureş - 671 de poliţe, în Argeş - 635 de poliţe, în Iaşi - 507 şi în Cluj - 475 de poliţe. În restul judeţelor, numărul poliţelor întocmite la data de 26 iulie a fost de aproximativ 300.
Surse din rândul anchetatorilor au precizat că unii agenţi de asigurări au încheiat, într-o singură zi de lucru, între 50 şi 184 de poliţe de asigurare.
Potrivit aceloraşi surse, angajaţii care au încheiat cele mai multe poliţe au fost recompensaţi de conducerea Omniasig cu vacanţe la hoteluri de cinci stele din Turcia, fiind vorba de aproximativ 50 de persoane.
Aproape 50 de directori, urmăriţi penal
Aproape 340 de persoane sunt cercetate penal pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, în dosarul poliţelor de asigurare, după ce ar fi falsificat peste 11.670 de poliţe de asigurare facultative, a anunţat, pe 4 iunie, comisarul şef Cătălin Ioniţă, şeful Direcţiei de Investigare a Fraudelor.
Ioniţă a precizat că dintre cele aproape 340 de persoane, 292 sunt inspectori, brokeri şi agenţi de asigurări şi 47 sunt directori.
„Discutăm despre antedatarea unor poliţe de asigurare a locuinţelor, fiind identificate 11.671 de astfel de poliţe. Există suspiciuni privind infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, fiind începută urmărirea penală în cauză. Până în această fază a anchetei, prejudiciul a fost stabilit la 400.000 de euro", a precizat Ioniţă.
El a mai spus că o prioritate este, în acest moment, recuperarea prejudiciului, drept pentru care bunurile persoanelor şi firmelor implicate vor fi puse sub sechestru.
Aproape 300 de persoane au fost audiate de procurori în numai două zile, la începutul lunii iunie, în ancheta privind falsificarea unor poliţe de asigurare facultative.
Prejudiciul produs în acest caz a fost evaluat la aproximativ 400.000 de euro, dar anchetatorii suspectează că suma este mult mai mare.
Aproape 50 de percheziţii făcute în acest caz în luna mai
Pe 14 mai, procurorii şi poliţiştii au făcut 49 de percheziţiile la sedii centrale şi la sucursale ale Omniasig din Bucureşti şi din toate judeţele. Anchetatorii au ridicat atunci înscrisuri şi au audiat mai multe persoane.
Şeful Direcţiei de Investigarea Fraudelor, Alexandru Ioniţă, declara atunci că în ancheta privind societatea de asigurare vor fi verificate peste un milion de documente, urmând să se stabilească modul de operare şi gradul de vinovăţie al persoanelor implicate.
„Suspiciunile pe care noi le avem privesc realitatea şi modul de întocmire al poliţelor de asigurare, pentru care pot să vă spun faptul că nu există nicio suspiciune privind reala lor şi corecta lor întocmire vizavi de persoanele fizice care au beneficiat de aceste poliţe, deci persoane care au beneficiat în mod corect şi de bună-credinţă. Verificările noastre vizează ridicarea acestor documente", spunea Ioniţă.
Procurorii Parchetului General au anunţat atunci că în dosar s-a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, fiind vizat directorul general al companiei (Mihai Tecău – n.r.), dar şi de alţi 40 de directori de sucursale şi de vânzări.
Imediat după anunţul procurorilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituţia care supraveghează companiile de asigurări din România, a anunţat sec că „a luat act de comunicatul oficial al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind percheziţiile derulate la o societate de asigurări. Pe măsură ce Parchetul va oferi mai multe informaţii, ASF va dispune măsurile care sunt în competenţa sa“.
La doar câteva ore, reprezentanţii Omniasig au transmis că unicul obiect al verificărilor desfăşurate de Parchetul General în cadrul companiei este situaţia poliţelor de asigurare de locuinţe emise în a doua jumătate a anului 2013. De asemenea, aceştia i-au asigurat pe clienţii Omniasig că activitatea curentă a companiei nu este în niciun fel perturbată de aceste verificări.
Cum erau furaţi banii clienţilor
Concret, anchetatorii verifică modul în care au fost încheiate peste un milion de poliţe de asigurare, de toate tipurile, existând indicii că acestea nu au fost înregistrate, chiar dacă ele au fost înmânate clienţilor. În ceea ce priveşte modul de operare, una dintre variante este aceea că erau întocmite poliţele de asigurare, clientul plătea şi primea fizic poliţa, dar ulterior acestea nu erau înregistrate în sistem de către agent.
„Prejudiciul nu a fost stabilit până în acest moment, însă se presupune că acesta ajunge până la câteva milioane de euro”, spun anchetatorii.
Persoanele fizice, cumpărători cinstiţi
Anchetatorii au anunţat atunci că în acest caz nu sunt vizate persoanele fizice care au cumpărat poliţele de asigurare.
„Suspiciunile pe care le avem privesc modul de întocmire al poliţelor de asigurare, pentru care pot să vă spun faptul că nu există nicio suspiciune privind reala lor şi corecta lor întocmire vizavi de persoanele fizice care au beneficiat de ele, deci persoane care au beneficiat în mod corect şi de bună-credinţă“, a spus şeful DIF.
Despăgubiri mari pe segmentul auto
La finele lunii septembrie 2013, portofoliul Omniasig număra 1,33 milioane de poliţe. Compania a plătit în 2013 despăgubiri totale în valoare de 793,55 milioane de lei, din care 706 milioane lei pe segmentul de asigurări auto (Casco şi RCA), potrivit datelor publicate de asigurator la sfârşitul lunii aprilie.
Acţionarul majoritar al Omniasig este Vienna Insurance Group (VIG). În România, grupul austriac a intrat în 2001 şi, în prezent, controlează companiile Omniasig, Asirom şi BCR Asigurări de Viaţă. VIG anticipează că operaţiunile din România vor intra „pe plus“ la finele acestui an, după pierderi de 98,7 milioane de euro în 2013.
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Audierile în dosarul poliţelor fără acoperire de la Omniasig continuă şi joi
Mai mulţi angajaţi ai Omniasig sunt audiaţi joi în ancheta privind falsificarea unor poliţe de asigurare facultative. Printre cei audiaţi sunt mai mulţi inspectori de daune, agenţi de asigurări şi brokeri care au fost chemaţi la sediul Poliţiei Române pentru a da explicaţii în faţa procurorilor. Anchetatorii au precizat ieri că peste 300 de persoane sunt urmărite penal în acest caz.
Aproape 300 de persoane sunt urmărite penal în dosarul poliţelor fără acoperire de la Omniasig
Mai mulţi angajaţi ai Omniasig sunt audiaţi, miercuri şi joi, în ancheta privind falsificarea unor poliţe de asigurare facultative. Printre cei audiaţi sunt şi inspectori, dar şi agenţi de asigurări despre care poliţiştii au date că ar fi completat poliţele de asigurare care fac obiectul anchetei. Mai mult, anchetatorii au precizat că aproape 300 de persoane sunt urmărite penal în acest caz.
Cum a fentat Omniasig legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor
Agenţii companiei de asigurări Omniasig, care face obiectul unor cercetări derulate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, antedatau asigurările facultative pentru locuinţe pentru ca acestea să apară ca fiind vândute înainte de intrarea în vigoare a obligativităţii încheierii asigurării obligatorii, respectiv la sfârşitul lunii iulie a anului trecut.
Acuzaţii grave planează asupra societăţii de asigurări Omniasig, una dintre cele mai importante astfel de firme din România. Autorităţile îi acuză pe angajaţii companiei, de la cei cu funcţii de conducere până la agenţi, că au produs pagube de milioane de euro firmei centrale din Austria.
Directorul general, Mihai Tecău, şi alţi peste 40 de directori ai Omniasig sunt suspectaţi de Parchetul General într-un caz de abuz în serviciu şi fals intelectual. Aproape 50 de percheziţii au avut loc miercuri la mai multe sedii centrale şi sucursale ale societăţii de asigurări.