Atentat în Istanbul. 40 de români au cerut ajutorul autorităţilor. Unul dintre ei a fost rănit uşor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel puţin 36 de persoane au mruit şi alte 147 au fost rănite în urma unui atentat care a avut loc pe Aeroportul Ataturk din Istanbuş FOTO IHA via AP
Cel puţin 36 de persoane au mruit şi alte 147 au fost rănite în urma unui atentat care a avut loc pe Aeroportul Ataturk din Istanbuş FOTO IHA via AP

Aproximativ 40 de cetăţeni români au cerut ajutor autorităţilor ca urmare a atentatului de pe Aeroportul Ataturk din Istanbul. De altfel, un român a fost rănit uşor în urma aglomeraţiei provate de panică. Ministerul de Externe a anunţat numerele de telefon la care românii pot suna pentru asistenţă.

Potrivit unui comunicat emis miercuri de Ministerul de Externe, echipele consulare constituite la nivelul Consulatului General al României la Istanbul s-au deplasat, în noaptea de marţi spre miercuri, la spitalele din localitate pentru a verifica dacă printre victime se află şi cetăţeni români.

Astfel, aceştia au constat că cetăţenii români aflaţi în atenţia Consulatului nu sunt răniţi, cu excepţia unei persoane care a precizat că prezintă echimoze la nivelul membrelor inferioare. Acestea au survenit în urma aglomeraţiei provocate de panică. 

„Viaţa persoanei nu este pusă în pericol, fiind evacuată şi cazată la hotel la puţin timp după producerea exploziilor”, arată MAE.

„Consulatul General al României la Istanbul asigură în permanenţă asistenţa consulară unui număr de aproximativ 40 de cetăţeni români, care au solicitat sprijin, fiindu-le facilitată cazarea la hotelurile din apropierea aeroportului. Totodată, familiile din România a peste 20 de cetăţeni români aflaţi în aeroport în momentul deflagraţiilor au fost contactate de Consulatul General al României la Istanbul”, potrivit documentului citat.

Ministerul precizează că sunt continuate demersurile pentru a verifica existenţa vreunui cetăţean român decedat sau rănit.

Cetăţenii români precum şi rudele acestora au la dispoziţie contactele telefonice ale Consulatului General la Istanbul +90 2123583541, +90 2123580516, +90 2123583537, apeluri redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center 24/24, precum şi telefonul mobil de urgenţă al oficiului consular român de la Istanbul + 90 5335420695. 

„Precizăm că, pe parcursul nopţii precedente, Call Center-ul MAE a preluat operativ un număr de 10 apeluri telefonice din partea cetăţenilor aflaţi în aeroportul din Istanbul, asigurându-le asistenţa necesară”, mai arată MAE.

Atentat în Istanbul. Trei explozii în Aeroportul Ataturk 

Un atentat a avut loc marţi seara pe Aeroportul Ataturk din Istanbul, cel mai important din Turcia. Autorităţile turce au confirmat că a fost vorba de un atentat sinucigaş produs de trei atacatori care s-au detonat înainte să treacă de filtrele de securitate.

   

Atacul a fost iniţiat cu trei explozii, iar ulterior martorii au spus că s-au auzit mai multe focuri de armă. În urma atacului mai multe persoane au fost rănite la terminalul sosiri, iar cel puţin 36 persoane au fost ucise, a susţinut ministrul turc al Justiţiei Bekir Bozdag,

Autorităţile susţin că este vorba de un atac pregătit de un comando terorist, constituit din cel pulţin trei persoane care au atacat aeroportul cu pistoale Kalashnikov.

Atentat în Istanbul. MAE: Încă nu au fost identificaţi români printre victime

Ministerul de Externe a precizat miercuri dimineaţă că nu se ştie dacă sunt români printre persoanele decedate sau rănite, procedurile de verificare fiind încă în curs.

De altfel, la nivelul MAE a fost activat un Call Center.

„Consulatul nostru General de la Istanbul este deja în legătură cu autorităţile turce. S-a organizat o celulă de criză la nivelul consulatului. La ora actuală nu avem date referitor la cetăţeni români implicaţi. Se verifică în permanenţă cu autorităţile locale. MAE a activat Call Centerul pentru orice eventualitate”, a declarat Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Fostul premier Victor Ponta se afla în apropierea aeroportului Ataturk din Istanbul la momentul producerii atentatului. El urma să se îmbarce la bordul unui avion care trebuia să decoleze la miezul nopţii spre Bucureşti.

„Aveam biletul pentru ora 00.00 şi erau peste 100 de români care trebuiau să ia acea cursă. Eu nu am ajuns în aeroport. Eram aproape de intrare şi ne-au întors”, a declarat Ponta.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite