Ascensiunea şi decăderea lui Gigi Becali: de la bişniţa cu blugi la Parlamentul European, iar apoi în celulă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Becali, pe vremea când purta
mustaţă şi mergea cu Hagi la meciurile echipei naţionale
Becali, pe vremea când purta mustaţă şi mergea cu Hagi la meciurile echipei naţionale

Ascensiunea lui George Becali a început în anul 2000, după ce a reuşit să intre în Consiliul de Administraţie al clubului de fotbal Steaua Bucureşti. Tot de atunci Becali a început să aibă şi ambiţii politice. A fost în centrul a numeroase scandaluri, sfârşind prin a fi condamnat în dosarul schimburilor de terenuri.

15 noiembrie 1989. Cu pantaloni bufanţi şi cu mustaţă, Gigi Becali este pentru prima dată imortalizat în lumea fotbalului. La finalul partidei România – Danemarca 3-1, în Ghencea, Gigi îl ţinea de gât pe Hagi. Viitorul latifundiar era deja un apropiat al echipei naţionale, ducându-le jucătorilor în cantonament iaurt, brânză şi lapte.

1990–1999. Becali avea aproximativ 3 milioane de lei în momentul căderii regimului comunist. Prima afacere cu care a dat lovitura: bişniţa cu blugi. Aducea îmbrăcăminte din Turcia, cu camioanele, şi o vindea direct en-gros. După ce a ajuns la Real Madrid, Hagi l-a ajutat cu 100.000 de dolari.

1992. Cu banii câştigaţi din blugi, Becali a început să cumpere terenuri în Pipera. El îşi dorea să împlinească visul tatălui său de a avea o fermă mare, cu oi, vaci, porci. A cumpărat terenuri cu nemiluita, fie că avea, fie că nu avea nevoie de ele. Mai târziu, pământurile s-au dovedit a fi mină de aur.

1996-1999. George Becali a făcut două schimburi de terenuri cu Ministerul Apărării, în suprafaţă totală de 28,89 hectare. În urma afacerii, statul a fost prejudiciat cu aproape un milion de dolari.

1999 . “Adevărul” a dezvăluit în premieră că Gigi Becali a încheiat cu Ministerul Apărării schimbul ilegal de terenuri şi a prezentat actul notarial prin care a fost parafată afacerea. În urma dezvăluirilor, Becali l-a ameninţat pe ziaristul Răzvan Popa că îi va pune “capul în faţa uşii”.

1999. Gigi a reapărut în anturajul Stelei, cu ajutorul lui Victor Piţurcă. Latifundiarul a mai plătit câte o datorie, câte un transfer sau o câte o primă, bani în schimbul cărora i se permitea să apară la televizor, în calitate de finanţator al Stelei. Gigi Becali a început să prindă gustul apariţiilor media.

23 ianuarie 2003. După ce Dumitru Dragomir i-a spus că “a fi preşedinte la Steaua este mai tare decât să fii preşedintele României”, Becali n-a mai rezistat. A convocat o şedinţă a CA al Stelei şi a luat puterea din mâinile lui Viorel Păunescu. A început dominaţia Gigi Becali.

2004. George Becali a preluat pachetul majoritar de acţiuni al mai multor societăţi, printre care Avicola SA Iaşi, fabrica de armament Uzina Mecanică Drăgăşani, Arco şi la grupul de firme Arcom. Becali mai deţine şi 59% din compania Romes SA.

2000-2012. Becali a făcut donaţii consistente, mai ales către lăcaşurile de cult. A ridicat şi renovat mai multe biserici în ţară, dar şi în străinătate. A donat bani pentru călugării ortodocşi de la Muntele Athos. A construit peste 300 de case pentru sinistraţii din Vadu Roşca, Rast şi Arbore.

Ianuarie 2004. A preluat Partidul Noua Generaţie de la fondatorul acestuia, Viorel Lis, promovând o doctrină creştină, de dreapta, cu accente naţionaliste. A candidat la alegerile prezidenţiale, din partea PNG, obţinând 1,77% din voturi.

6 aprilie 2006. După ce a eliminat Rapidul în sferturile de finală ale Cupei UEFA, Gigi Becali a petrecut alături de preşedintele Traian Băsescu la restaurantul “Golden Blitz”. Toţi jucătorii stelişti au participat la chef.

27 aprilie 2006. După ce a câştigat pe teren propriu cu 1-0, Steaua a condus cu 2-0 în Anglia, dar a pierdut dramatic calificarea în finala Cupei UEFA, pierzând cu 4-2 în faţa grupării Middlesborough. A fost apogeul Stelei în era Gigi Becali.

t

17 mai 2006. Cum Steaua se lupta pentru titlu cu Rapid, patronul echipei din Ghencea a vrut să-i motiveze pe adversarii giuleştenilor. Becali a alergat prin Bucureşti cu  o pungă de 150.000 de euro pe care a vrut s-o ofere jucătorilor de la Gloria Bistriţa.

Septembrie 2007. Gică Hagi n-a mai suportat să lucreze cu Gigi Becali, patronul umilindu-l deseori în public. “Jucătorii mi-au spus că eu mă pricep mai bine la antrenorat ca el”, spunea Becali despre naşul său.

Mai 2008. DNA Cluj a reţinut cinci persoane din anturajul lui Gigi Becali, care aveau asupra lor suma de 1,7 milioane de euro, destinată jucătorilor de la “U” Cluj, în caz că nu pierdeau întâlnirea cu CFR Cluj. Becali a fost trimis în judecată în dosarul “Valiza”.

Aprilie 2009. Gigi Becali a fost arestat, pentru 29 de zile, sub acuzaţia de lipsire de libertate. Alături de acesta, în arest au ajuns şi cinci bodyguarzi de-ai săi, cercetaţi pentru că, în ianuarie 2009, au prins şi au sechestrat trei bărbaţi, care îi furaseră maşina omului de afaceri.

Iunie 2009. A fost ales în Parlamentul European pe lista Partidului România Mare, alături de Corneliu Vadim Tudor. În 9 luni, Becali a vorbit în plenul PE de cinci ori şi a depus un singur amendament.

Aprilie 2012. Înalta Curte de Casaţie  şi Justiţie l-a achitat pe Gigi Becali dosarul “Valiza”. Prin aceeaşi decizie, judecătorii au dispus şi ridicarea sechestrului asigurător pus pe cei 1,7 milioane de euro ai lui Becali.

Mai 2012. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat pe George Becali în dosarul schimbului de terenuri cu MApN. În acelaşi dosar au mai fost achitaţi Victor Babiuc, fost ministru, şi Dumitru Cioflină, fost şef de Stat Major.

Decembrie 2012. Becali a demisionat din Parlamentul European  şi a candidat pentru un mandat de deputat în Colegiul 25 din Bucureşti, din partea USL, ca membru al PNL. El a fost ales cu majoritate de voturi (65%).

Februarie 2013. A fost condamnat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la 3 ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de 8 ani, în dosarul lipsirii ilegale de libertate din 2009.

Mai 2013. George Becali a fost oprit de poliţie pe Aeroportul Otopeni, după ce a încercat să plece din ţară. Acesta a motivat că intenţiona să aştepte în Israel decizia magistraţilor în dosarul schimbului de terenuri.

Mai 2013. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe George Becali în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, după ce decizia anterioară de achitare fusese atacată cu recurs de procurori la completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite