Anul trecut au fost investigate circa 30 de cazuri de trafic de persoane. Autorităţile din România şi cele din Anglia vor colabora pentru combaterea fenomenului
0Poliţiştii români şi cei din Marea Britanică vor avea o colaborare mai bună în combaterea fenomenului traficului de persoane, acest lucru fiind posibil datorită unui parteneriat dat publicităţii marţi. Poliţia Română a anunţat că, în 2014, au fost investigare şi cercetate circa 30 de cazuri de acest gen.
Comisarul independent antisclavie modernă al Marii Britanii, Kevin Hyland, a declarat, marţi, în timpul unei vizite la Bucureşti, că fenomenul traficului de persoane este foarte „grav” la nivelul ţării sale şi „necesită resurse şi cooperare” pentru a putea fi combătut.
„Abordarea acestui fenomen şi găsirea unei soluţii imediate s-au bucurat de colaborarea excelentă a autorităţilor britanice cu cele române. (...) Avem colaborări de succes în echipele comune de anchetă şi aceste operaţiuni au implicat foarte multe victime, printre care şi copii şi s-au soldat cu mari sume de bani, de sute mii de lire, iar cooperarea între autorităţile noastre au fost un pas important în susţinerea victimelor şi combaterea acestui fenomen”, a declarat Kevin Hyland, la sediul Poliţiei Române, citat de Agerpres.
Acesta a mai adăugat că scopul vizitei sale este de „a identifica soluţii pentru a face acest parteneriat mult mai eficient”.
„Am învăţat foarte multe lecţii, bune practici. (...) Avem multe de făcut, dar din câte am văzut, toată lumea vrea să consolideze un parteneriat excelent. Sper ca în următoarea perioadă relaţiile între autorităţile române şi britanice să se îmbunătăţească. Rolul meu este de a amplifica răspunsul Marii Britanii în combaterea fenomenului de trafic al fiinţei umane atât la nivel naţional, cât şi internaţional”, a spus Hyland, precizând că speră ca în viitor „cât mai mulţi infractori să fie după gratii şi cât mai multe victime asistate”.
De asemenea, adjunctul Poliţiei Române, comisarul-şef Virgil Spiridon, a adăugat că autorităţile celor două ţări colaborează foarte bine.
„Întâlnirea s-a axat pe câteva aspecte relevante pentru segmentul traficului de persoane, precum schimbul de informaţii, iniţierea de cazuri comune, echipe comune care au investigat aspecte de succes în cele două ţări. (...) Colaborarea constă şi în numeroasele activităţi pe care le-am desfăşurat, investigative şi de cercetare penală, în baza unor comisii rogatorii. Anul trecut au fost circa 30 de cazuri în care am efectuat activităţi de investigare şi de cercetare împreună cu autorităţile din Marea Britanie. De asemenea, este apreciată participarea poliţiştilor români în Marea Britanie pe linia traficului de persoane. (...) Pentru noi acest fenomen pe care îl tratăm cu mare responsabilitate are implicaţii economice, sociale şi de aceea presupune o strategie pe termen lung pentru combaterea acestui fenomen la nivel naţional, regional şi mondial”, a spus Spiridon.
Acesta a mai precizat că eforturile Poliţiei Române pentru combaterea fenomenului sunt concentrate pe destructurarea grupărilor de criminalitate organizate implicate în traficul de persoane, indisponibilizarea bunurilor, intensificarea activităţilor pentru prevenirea victimizării.