ANI: Senatorul Valer Marian, deputatul Harbuz şi fostul senator Rusaliu, în incompatibilitate
0
ANI a constatat că senatorul Valer Marian, deputatul Liviu Harbuz şi fostul senator Iulian Rusaliu s-au aflat în incompatibilitate, întrucât au fost, în timpul mandatelor parlamentare, administrator în cadrul unor firme sau persoană fizică autorizată, respectiv au ocupat o funcţie publică de conducere.
UPDATE: Senatorul Valer Marian declară că decizia ANI prin care a fost declarat incompatibil este "o imbecilitate juridică", o va contesta în instanţă şi va face plângere penală pentru abuz în serviciu şi calomnie împotriva inspectorului de integritate şi a preşedintelui ANI, Horea Georgescu.
"Comunicatul ANI constituie o aberaţie, chiar o imbecilitate juridică, urmând să-l contest pe cale legală şi, totodată, să formulez plângere penală pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi calomnie împotriva inspectorului de integritate Alina Loredana Ţărnă şi a preşedintelui ANI, Horea Georgescu", se arată într-un comunicat semnat de Valer Marian, remis vineri presei.
Şi fostul senator Marian Rasaliu, declarat incompatibil de către ANI după ce a câştigat în timpul mandatului funcţia de şef serviciu la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Braşov, se consideră nevinovat. El susţine că nu s-a aflat în incompatibilitate şi că nu a făcut altceva decât să vrea să muncească.
"Eu nu consider că a fost o incompatibilitate pentru o zi, pentru că aveam timp de gândire. Puteam să optez pentru oprirea mandatului de senator şi continuarea celui de şef de serviciu. Câteva ore consider că aveam dreptul să aleg între cele două chestiuni. Nu am făcut altceva decât să vreau să muncesc", a declarat Rasaliu, contactat de MEDIAFAX.
El a subliniat că nu a avut firme în paralel cu mandatul de parlamentar.
"Nu am avut afaceri, nu am derulat niciun fel de altfel de activităţi, pur şi simplu mi-am făcut meseria şi consider că nu am încălcat legea. Dacă ANI a stabilit că am încălcat legea, atunci eu mă supun şi voi face în continuare demersurile care trebuie", a arătat Marian Rasaliu.
Fostul senator a menţionat că, în momentul în care a decis să participe la acest concurs, a mers la ANFP cu un dosar.
"Acest dosar a fost acceptat de către o autoritate a statului numită Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi mi s-a pemis să particip la acest concurs. Ca orice cetăţean al acestei ţări cu drepturi depline, am participat la acest concurs şi am câştigat, iar, după ce am câştigat, am avut posibilitatea, conform legii, să optez între cele două funcţii", a afirmat Rasaliu.
El a declarat că s-a suspendat din funcţia de şef serviciu şi şi-a continuat mandatul de senator, iar din luna decembrie 2012 a revenit şi, prin decizia ANFP, a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, "prin decizii ale statului", a preluat funcţia de şef serviciu al Serviciului Economic Recuperare Debite la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Braşov.
"Eu nu consider că a fost o incompatibilitate pentru o zi, pentru că aveam timp de gândire. Puteam să optez pentru oprirea mandatului de senator şi continuarea celui de şef de serviciu. Câteva ore consider că aveam dreptul să aleg între cele două chestiuni. Nu am făcut altceva decât să vreau să muncesc", a spus fostul parlamentar.
Întrebat dacă va ataca în instanţă decizia ANI, el a răspuns: "Nu am luat încă o hotărâre. Sunt încă în termenul legal".
"Ceea ce vreau să subliniez este că, neavând alte afaceri în paralel cu mandatul de senator, fiind expert contabil, economist prin formaţie profesională, am considerat că puteam să fac lucrul acesta mai ales că în perioada aceea, după ce am câştigat, consider că aveam dreptul să aleg între cele două lucruri", a mai ţinut să precizeze fostul senator.
Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Valer Marian a fost în incompatibilitate întrucât a deţinut, simultan, calitatea de senator şi funcţia de administrator în cadrul SC Nord Vest Press SRL, în perioada 19 decembrie 2008 - 14 martie 2011 şi SC Bonda Impex SRL, din 19 decembrie 2008 până în 12 iulie 2013.
De asemenea, Valer Marian nu a menţionat calitatea de administrator la societăţile comerciale Nord Vest Press SRL şi SC Bonda Impex SRL în niciuna dintre declaraţiile de interese depuse în calitate de senator, în perioada decembrie 2008 - iunie 2013, în acest caz fiind sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, arată ANI, într-un comunicat de presă remis vineri.
"Astfel, VALER MARIAN nu a respectat dispoziţiile art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora «Calitatea de senator [...] este [...] incompatibilă cu funcţia de [...] administrator [...] la societăţile comerciale [...]», şi ale art. 16, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 96/2006, potrivit cărora «Calitatea de [...] senator este, de asemenea, incompatibilă cu: funcţia de [...] administrator [...] la societăţile reglementate de Legea societăţilor nr. 31/1990 [...]»", a precizat sursa citată.
În cazul lui Liviu Harbuz, ANI a constatat că se află în incompatibilitate din 20 decembrie 2012, întrucât deţine, simultan, atât calitatea de deputat, cât şi pe cea de comerciant persoană fizică autorizată în cadrul "Harbuz Liviu Persoană Fizică Autorizată".
"Astfel, Harbuz Liviu nu a respectat dispoziţiile art. 82, alin. (1), lit. e) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora «Calitatea de deputat [...] este [...] incompatibilă cu [...] calitatea de comerciant persoană fizică»", a precizat ANI.
Marian Iulian Rasaliu, în perioada mandatului de senator (2008-2012), a participat la concursul organizat în 1 octombrie 2010 de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Braşov, în vederea ocupării funcţiei de şef serviciu al Serviciului Economic Recuperare Debite. În urma susţinerii concursului, Marian Iulian Rasaliu a fost declarat "admis" şi numit în funcţia publică la data de 12 octombrie 2010, pe perioadă nedeterminată.
"Ulterior, la data de 13 octombrie 2010, Rasaliu Marian Iulian s-a suspendat din funcţia publică pe durata exercitării mandatului de senator, respectiv până la data de 19 decembrie 2012. La data participării la concurs, respectiv la data ocupării funcţiei publice de şef serviciu, acesta deţinea deja o funcţie publică - Senator în Parlamentul României", potrivit ANI.
Inspectorii de integritate au stabilit că Rasaliu a fost în incompatibilitate din 13 octombrie 2010 (data suspendării din funcţia publică de şef serviciu - Serviciul Economic Recuperare Debite APIA) până în 19 decembrie 2012 (data reluării activităţii în funcţia publică de conducere de şef serviciu).
"Astfel, Rasaliu Marian Iulian nu a respectat dispoziţiile art. 81, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora «Calitatea de […] senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, potrivit Constituţiei, cu excepţia celei de membru al Guvernului»", a precizat ANI.
Potrivit ANI, Valer Marian, Liviu Harbuz şi Iulian Rasaliu au fost informaţi despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de a fi asistaţi sau reprezentaţi de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Valer Marian şi Iulian Rasaliu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere scris în exercitarea dreptului la apărare.
Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective.
Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.