Angajaţii sistemului penitenciar vor putea deţine arme letale în cazuri temeinic justificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii sistemului penitenciar, la propunerea motivată a directorului de unitate şi cu aprobarea directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, vor putea deţine asupra lor, doar în cazuri temeinic justificate, arme letale sau neletale aparţinând unităţii în care activează.

Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de lege care aduce noi reglementări privind regimul de deţinere şi utilizare a armelor în sistemul penitenciar, astfel încât prin utilizarea armamentului să nu fie prejudiciată siguranţa persoanelor private de libertate.

Proiectul de lege stabileşte că doar în cazuri temeinic justificate angajaţii sistemului penitenciar, la propunerea motivată a directorului de unitate şi cu aprobarea directorului general al ANP, pot deţine asupra lor arme letale sau neletale aparţinând unităţii.

Potrivit actului normativ, uzul de armă se face în mod gradual şi proporţional, în raport de circumstanţe şi după somaţie prealabilă, fiind statuat drept ultimă alternativă.

Uzul de armă nu trebuie să depăşească nevoile reale pentru împiedicarea unui act ostil sau pentru neutralizarea agresorilor în acţiunile acestora îndreptate împotriva funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, a personalului cu care se execută misiuni în cooperare şi a persoanelor private de libertate ori împotriva locurilor de deţinere sau a mijloacelor de transport aparţinând acestora.

Proiectul de act normativ prevede totodată în mod distinct situaţiile în care se execută tragere cu arme letale şi cu arme neletale, atât cu somaţie, cât şi fără somaţie.

Angajatul sistemului penitenciar care a făcut uz de armă este obligat, dacă pericolul nu mai subzistă, să acţioneze imediat pentru acordarea primului ajutor persoanei rănite. Când situaţia nu permite acest lucru, solicită personal specializat.

Angajaţii din sistemul penitenciar au obligaţia să informeze pe cale ierarhică, imediat ce situaţia o permite, în cazul în care, în urma uzului de armă, o persoană a murit sau a fost rănită, urmând ca directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor să anunţe procurorul competent.

Guvernul arată că proiectul a fost elaborat cu respectarea standardelor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale şi a jurisprudenţei dezvoltate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite