Şefii Secţiei 6 Poliţie, sub anchetă după dispariţia lui Avraham Morgenstern

Şefii Secţiei 6 Poliţie, sub anchetă după dispariţia lui Avraham
Morgenstern

Avrafam Morgenstern s-a sustras controlului judiciar

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat vineri că s-a dispus cercetarea prealabilă a conducerii Secţiei 6, după ce omul de afaceri Avraham Morgenstern, condamnat în primă instanţă la 12 ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi aflat sub control judiciar, a dispărut.

Ştiri pe aceeaşi temă

Poliţia Capitalei a luat primele măsuri în urma dispariţiei omului de afaceri Avraham Morgenstern, trimis în judecată pentru evaziune fiscală la data de 12 februarie 2015. Poliţiştii responsabili cu supravegherea acestuia sunt cercetaţi disciplinar, fiind suspectaţi de favorizarea infractorului.

Anterior, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a sesizase Parchetul General (PG), MAI, IGPR şi DGPMB, în cazul dispariţiei omului de afaceri Avraham Morgenstern, deşi acesta era sub control judiciar, iar poliţiştii au anunţat instanţa de judecată abia după 15 zile de la lipsa acestuia.

Dosarul de supraveghere a omului de afaceri Avraham Morgenstern, condamnat în primă instanţă la 12 ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi dispărut deşi se afla sub control judiciar, a fost repartizat unui poliţist al Compartimentului de supravegheri judiciare, care nu a sesizat instanţa despre lipsa acestuia şi despre încălcarea obligaţiei de a se prezenta la Poliţie. Corpul de Control al MAI a sesizat DNA în cazul poliţistului, suspectat de favorizarea făptuitorului. În 13 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a emis mandat european de arestare pe numele inculpatului, introdus în sistemul de informaţii Schengen.

Potrivit MAI, în iunie 2017, MAI, IGPR şi Poliţia Capitalei au fost sesizate de către DNA despre situaţia inculpatului Avraham Morgenstern, mai precis în legătură cu modul în care s-a desfăşurat programul de supraveghere judiciară dispusă de către instanţa de judecată ca urmare a înlocuirii măsurii arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar.

Corpul de control al MAI a făcut verificări constatând că punerea în aplicare a acestor măsuri aparţinea Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Secţia 6 Poliţie, dosarul de supraveghere fiind repartizat unui poliţist al Compartimentului de supravegheri judiciare. În urma verificărilor, a reieşit că între 9 decembrie 2016 şi 8 mai.2017 Morgenstern a respectat obligaţia de a se prezenta săptămânal la poliţie, ultima prezenţă fiind cea din 8 mai.

"De asemenea, s-a stabilit că poliţistul însărcinat cu supravegherea judiciară a inculpatului nu şi-a exercitat corespunzător atribuţiile de serviciu nesesizând instanţa despre încălcarea acestui program de către inculpat. Poliţistul a făcut o serie de verificări şi demersuri pentru căutarea inculpatului, însă nu a sesizat instanţa despre lipsa acestuia şi încălcarea obligaţiei de prezentare la poliţie. Înştiinţarea instanţei despre nerespectarea programului de supraveghere s-a făcut în data de 30 mai 2017, în condiţiile în care acest demers trebuia realizat de îndată ce inculpatul nu se prezentase la termenul din 15 mai 2017, conform obligaţiei din programul de supraveghere", se arată în comunicatul citat.
 

citeste totul despre: