Afaceristul Dan Leasă, trimis în judecată după ce a păcălit o firmă de leasing cu aproape 32 milioane de lei
0Omul de afaceri Dan Leasă, alături de alte 17 persoane, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat că ar fi coordonat o reţea care care a prejudiciat firma Marfin Leasing IFN cu aproape 32 de milioane de lei.
Alături de acesta au mai fost deferiţi justiţiei Lenuţa Ariton şi Cristina Otilia Paladie, acuzate de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune în formă continuată, Mihai Petre şi Mihai Stan, pentru înşelăciune, constituire a unui grup infracţional, complicitate la infracţiunea de spălare de bani, complicitate la infracţiunea de spălare de bani şi spalare de bani.
De asemenea, în faţa judecătorilor vor ajunge şi Ioan Drăgoi, Georgeta Proteasa, Rodica Drugulete, Tănase Stănescu, Dragos Gheorghe Şerban, Constantin Ene, Marian Dragotă, Valentin Nedelcu, Mariţa Stănescu, Nicolae Voicu, Vasilică Coculescu, Ionel Constantinescu şi Ştefan Miuţescu, toţi fiind acuzaţi de înşelăciune.
Potrivit procurorilor, la începutul lui 2008, Dan Leasă, împreună Otilia Cristina Paladie şi alte persoane, a constituit o grupare, care a înşelat firma Egnatia Leasing România, care în prezent poartă numele de Marfin Leasing IFN România. Aceasta grup a acţionat timp de şase luni.
În calitate de lider al grupului, anchetatorii susţin că Leasă a coordonat activitatea grupării, a creat prin diverse modalităţi aparenţa existenţei bunurilor ce făceau obiectul contractelor comerciale de vânzare-cumpărare cu firma de leasing, a organizat şi coordonat activitatea de broker a societăţii comerciale Prime Group, având scopul de a racola şi a atrage firme cărora le-a acordat „consultanţă”, le-a depus documentaţiile şi le-a susţinut cererile pentru obţinerea de finanţări în sistem leasing în defavoarea Marfin Leasing IFN România.
În plus, procurorii anticorupţie mai arată că Dan Leasă a coordonat şi controlat operaţiunile financiare şi a distribuit prin diverse mijloace sumele de bani obţinute prin infracţiuni şi a organizat formal activitatea de evidenţă contabilă a societăţii Prime Group.
„Mecanismul de fraudare a constat în încheierea de către firma de leasing a 34 de contracte de leasing financiar, în vederea achiziţionării a 74 de utilaje de construcţii, cu SC Prime Group SRL, societate comercială coordonată şi condusă de membrii grupului infracţional. În aceeaşi perioadă, prin persoane interpuse, inculpatul Leasă Dan a primit în contul unei firme pe care o controla în fapt, suma totală de 30.023.984 de lei, transferată de către inculpata Paladie Cristina-Otilia din contul SC Prime Group SRL”, arată procurorii.
Ulterior, pentru a ascunde provenienţa ilegală a banilor, Dan Leasă a transferat, prin mai multe operaţiuni bancare aproape 30 de milioane de lei, sumă de bani ce a fost introdusă într-un circuit financiar complex. Din aceeaşi sumă totală de bani, tot prin persoane interpuse, omul de afaceri a retras cu titlu de „plăţi diverse” suma de 202.500 lei în numerar, prin 22 de operaţiuni.
Dan Leasă este acuzat de procurorii anticorupţie de constituire a unui grup infracţional, înşelăciune în formă continuată şi spălare de bani.
În august 2013, omul de afaceri a mai fost trimis în judecată, tot de DNA, alături de alte 19 persoane pentru încheierea frauduloasă a 43 de contracte de leasing financiar, în urma cărora au înşelat o societate cu peste şapte milioane de euro.
Dosarul urmează să fie soluţionat de magistraţii Tribunalului Bucureşti.