Cererea lui Adrian Năstase de eliberare înainte de termen, admisă de Judecătoria Sectorului 4. DNA au făcut recurs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Perioada petrecută în spital de Năstase va fi adăugată la pedeapsă FOTO Adevărul
Perioada petrecută în spital de Năstase va fi adăugată la pedeapsă FOTO Adevărul

Adrian Năstase ar putea fi eliberat înainte de termen după ce Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea depusă de fostul premier. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a atacat decizia cu recurs, acesta urmând să fie judecat la Tribunalul Bucureşti.

UPDATE 17.35 DNA a declarat recurs la decizia Judecătoriei Sectorului 4 prin care a fost admisă cererea lui Adrian Năstase de eliberare înainte de termen, acesta urmând să fie judecat de Tribunalul Bucureşti. Decizia Tribunalului Bucureşti în acest caz va fi definitivă.

Până la judecarea recursului, fostul premier rămâne în detenţie. 

UPDATE 17.17: Judecătoria Sectorului 4 a admis, marţi, cererea lui Adrian Năstase de eliberare înainte de termen, însă decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti.

DNA poate ataca sentinţa în termen de trei zile.

Judecătorul şi-a motivat decizia precizând că, potrivit legii, Adrian Năstase poate fi eliberat pentru că şi-a ispăşit o treime din pedeapsă.

UPDATE 12.16: Procesul lui Adrian Năstase s-a încheiat, instanţa urmând să anunţe în scurt timp decizia luată. 

Ion Cazacu a declarat la ieşirea din sala de judecată că apărătorii au răspuns tuturor cererilor procurorului DNA, „începând de la declinarea dosarului la Judecătoria Cornetu până la falsul în scrisuri”.

„Astăzi, 12 februarie, constatăm că DNA îşi menţine poziţia de a tergiversa procesul. Ceea ce mi se pare de remarcat este această scăpare a procurorului în care a vorbit despre două categorii de deţinuţi: deţinuţii obişnuiţi şi altfel de deţinuţi. Sper ca judecătorul va avea în vedere această scăpare atunci când se va pronunţa în luare deciziei”, a adăugat avocatul.

UPDATE 11.51: Procurorul DNA a anunţat că este împotriva eliberării lui Adrian Năstase.

UPDATE 11.05: Procurorul DNA a spus în faţa instanţei că este pusă la îndoială calitatea de operă ştiinţifică a lucrărilor lui Adrian Năstase care au fost luate în calcul de Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava la avizul favorabil eliberării lui după executarea unei treimi din pedeapsă, arată Mediafax.

UPDATE 10.46: Procurorul de caz a cerut, marţi, în sala de judecată, strămutarea procesului lui Adrian Năstase privind eliberarea înainte de termen, de la Judecătoria Sectorului 4 la Judecătoria Cornetu, iar avocaţii au acuzat că solicitarea este discriminatorie, cererea fiind respinsă de instanţă.

La începutul şedinţei de judecată, procurorul a invocat excepţia necompetenţei materiale a Judecătoriei Sector 4 şi a solicitat declinarea cauzei la Judecătoria Cornetu.

Avocatul Ion Cazacu a spus că cererea procurorilor este discriminatorie.

Judecarea cererii lui Adrian Năstase de eliberare continuă la Judecătoria Sector 4, după ce instanţa a respins cererea procurorului de declinare a cauzei. 

Unui bărbat de aproximativ 50-55 de ani, un susţinător al lui Adrian Năstase, i s-a făcut rău în timpul şedinţei de judecată. El a fost scos din sală pentru a primi îngrijirile medicale necesare.


Adrian Năstase a făcut două solicitări de preschimbare a datei la care să fie judecată cererea de eliberare, pe 10 şi respectiv pe 18 ianuarie, însă ambele au fost respinse de instanţă, fiind menţinut termenul de 12 februarie, stabilit iniţial.

Avocatul Ion Cazacu, unul dintre apărătorii lui Adrian Năstase,  a declarat că s-a cerut un alt termen pentru că, dacă cererea de eliberare va fi judecată pe 12 februarie, s-ar pierde zilele scăzute din pedeapsa primită de Năstase. Acesta făcea referire perioada 20-26 iunie 2012 când fostul premier a fost internat la Spitalul Floreasca în urma tentativei de sinucidere.

Adrian Năstase ar putea fi eliberat înainte de termen după ce Comisia de eliberări Condiţionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv, constatând că s-a îndeplinit termenul de o treime din pedeapsă. Potrivit legii, persoanele care au peste 60 de ani pot cere eliberarea condiţionată după ce au ispăşit o treime din pedeapsă.

Avocatul Cazacu a precizat că membrii Comisiei au luat în calcul pentru avizul favorabil activităţile desfăşurate de Adrian Năstase în penitenciar, precum şi faptul că acesta a publicat trei cărţi. 

Adrian Năstase se află în spatele gratiilor de pe 26 iunie 2012, când a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul Calităţii”, după ce şi-a sponsorizat campania electorală.

Curtea de Apel Bucureşti a decis în decembrie că zilele de petrecute de fostul premier în Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, să fie scăzute din pedeapsa de condamnare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite