În acest an va avea loc cea de-a patra ediţie a concursului „Premiile Superscrieri”. Doritorii se pot înscrie până la sfârşitul lunii septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa trece printr-o criză economică şi identitară profundă dar mai există locuri în care jurnaliştii se încăpăţânează să nu abdice de la atributele profesiei: calitate, creativitate şi onestitate. “Premiile Superscrieri“- organizate de Fundaţia Friends For Friends - reuşesc, de patru ani, să găsească „nestematele“ unei profesii în derivă şi să arate că oamenii mai au nevoie de poveşti scrise bine.

În toiul înscrierilor la cea de-a patra ediţie a competiţiei „Premiile Superscrieri, non-ficţiuni care schimbă lumea, Adevărul LIVE găzduieşte o dezbatere despre importanţa jurnalismului de calitate în România şi ce înseamnă o competiţie în care cei mai buni reporteri sunt răsplătiţi pentru jurnalismul fără rest.

În studioul Adevărul LIVE a fost invitat Sorin Trâncă, preşedintele Fundaţiei Friends For Friends şi cel care a avut ideea de promovare a jurnalismului narativ în România prin Premiile Superscrieri. Prin Skype, Sintia Radu - unul dintre câştigătorii ediţiilor anterioare ale Premiilor Superscrieri - s-a alăturat discuţiei despre jurnalismul de calitate şi nevoia de poveşti. 

Discuţia de pe live.adevarul.ro a fost moderată de Liviu Iolu, unul dintre juraţii Premiilor Superscrieri alături de Simona Tache, Vlad Petreanu, Cătălin Tolontan, Mona Dîrţu, Andrei Pungovschi, Ani Sandu, Cristian Movilă, Dan Duca, Gabriel Dobre, Luca Niculescu, Marius Chivu, Mihnea Măruţă, Vlad Mixich, Paul Radu, Mihai Vasile şi Teodor Tiţă.

Cele mai importante declaraţii

Sorin Trâncă: Superscrieri” este adresat tuturor celor care scriu. Una din temele concursului este să dea o confirmare oricărui om care vrea să scrie nonfiction. Tema nu este jurnalismul narativ. 

Concursul este deschis oamenilor care nu sunt neapărat jurnalişti, ci celor car pot să scrie reportaje, opinii care nu au neapărat acces la o publicaţie. Mie nu mi-ar plăcea să ajungă un concurs de jurnalism.

Sintia Radu: Eu m-am înscris la a II-a ediţie Superscrieri şi m-am înscris din curiozitate. Am înscris un reportaj despre tranziţia unei persoane trans-sexuale în România post-comunistă. Era un subiect dificil care a fost greu de documentat, de propus redacţiei şi de scris. 

Sorin Trâncă: Cred că juriul este prin cele mai mari atuuri ale acestui concurs. Am fost foarte atenţi când am acceptat oameni noi în juriu. 

Liviu Iolu: Câţi s-au înscris anul acesta în concurs?

Sorin Trâncă: În trei ani, sunt peste 500 de participanţi. Anul trecut însă s-au înscris mai puţini, poate din cauza faptului că am introdus şi o taxă de înscriere.

Cele cinci categorii la care se fac înscrieri sunt Reportaj, Opinie, Portet, Eseu şi Fotojurnalism. La fiecare categorie, câştigătorul câştigă 500 de euro net. Nu sunt mulţi bani, însă sunt nişte bani utili. Mai mult, de anul trecut am ridicat miza financiară. 

Din lista finală care rămână putem alege şi „Superscrierea anului” unde am pus şi criteriul că acel material a reuşit să schimbe ceva. Câştigătorul acetsui premiu primeşte un premiu de 1.000 de euro. 

De asemenea, există posibilitatea de a avea şi un sponsor care propune poate propune o temă şi să aleagă el câştigătorul.

Înscrierile se termină pe 30 septembrie la ora 00.00. Jurizarea este în octombrie, deci noi la sfârşitul lunii octombrie ştim care este câştigătorul. Anul acesta gala o să fie în jur de 20 noiembrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite