„Lagărul de copii Sfânta Maria“: şefii de la Protecţia Copilului acuză abuzuri ale procurorilor, deşi ei primeau mâncarea furată copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hartuire - copil abuzat FOTO 123 RF
Hartuire - copil abuzat FOTO 123 RF

Directorul Direcţiei de Asistenţă şi Protecţia Copilului (DGASPC) din Sectorul 1 susţine că arestarea subalternilor săi de la Complexul „Sfânta Maria“ este un abuz. Asta deşi ancheta a scos la iveală că produsele furate copilelor instituţionalizate ajungeau chiar la angajaţii săi din Direcţie.

Arestarea celor şapte angajaţi de la Centrul de plasament „Sfânta Maria“ din sectorul 1 reprezintă un abuz grosolan. Asta declara la începutul săptămânii directorul Direcţiei de Asistenţă şi Protecţia Copilului (DGASPC) din Sectorul 1 Dănuţ Fleacă. Ceea ce nu a spus Fleacă este că angajaţii din Complexul Social de Servicii „Sfânta Maria” din Capitală trimiteau constant şefilor din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 1 alimente care erau destinate de fapt copilelor instituţionalizate. Cel puţin aşa reiese din ancheta în plină desfăşurare în urma căreia mai mulţi angajaţi ai căminului de fete au fost arestaţi pentru abuzurile şi teroarea la care le-au supus pe fetele internate acolo.

Concret, Complexul „Sfânta Maria“ se afla în subordinea DGASPC. Cercetările efectuate în dosar au scos la iveală că funcţionarii căminului de fete trimiteau chiar şi zilnic mici atenţii şefilor lor de la DGASPC. Cadourile constau fie în mâncare, fie în produse de curăţenie sau alte bunuri pe care complexul le primea pentru copiii internaţi aici. Practica de a da alimentele copiilor – fructe, lactate, cereale -  celor din DGASPC era deja tradiţie în instituţia publică şi toată lumea ştia de acest lucru.

Cea care împărţea produsele destinate fetelor instituţionalizate şefilor „de la centru” era chiar administratorul Mariana Dumitru. Ancheta a scos la iveală faptul că aceasta le dădea inclusiv medicamentele pe care centrul le achiziţiona pentru copii. Iar Direcţia pentru Protecţia Copilului Sector 1 nu era singurul loc unde dispărea mâncarea sau medicamentele copiilor. După ce le trimiteau şefilor „taxa”, angajaţii îşi luau şi ei ce le mai trebuia pe acasă.

Dănuţ Fleacă: „Da doamna, e posibil să fi fugit“

Dănuţ Fleacă, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, susţinea luni că, de fapt, mâncarea copilelor nu era furată, ci era păstrată doar trei ore, după ce era gătită, ca să nu se strice. Cât despre donaţiile, care nu au ajuns la copii, crede că au fost gestionate bine de contabil. Tocmai de aceea, directorul nu va demisiona. Va aştepta să-i ceară primarul să plece din funcţie. „Dacă se va impune şi primarul va fi informat, foarte probabil că o să plec din sistem şi o să îmi dau demisia. Sper să vină cineva mai bine pregătit ca mine, mai bine intenţionat şi să facă faţă sistemului”, a declarat Fleacă.

Asta deşi, încă de acum două săptămâni, procurorii au arătat că o parte dintre fetele internate în centrul din buricul Capitalei fugeau din instituţie şi se prostituau. De cele mai multe ori, tinerele fugeau din complex cu acordul angajaţilor şi al celor de la Direcţia pentru Protecţia Copilului din sectorul 1. Numai anul trecut trei fete au rămas însărcinate în urma unor astfel de escapade. Ridicând nonşalant din umeri, directorul spune că despre multe dintre cele întâmplate a aflat abia acum. „Nu am făcut ancheta de ce sau cu cine au rămas ele însărcinate. Da doamnă, e posibil să fi fugit. Dacă fata are 16 ani şi are o relaţie şi rămâne însărcinată, putem să îi spunem noi de ce ai vrut să rămâi însărcinată?”, a arătat directorul.

Ancheta a mai scos la iveală că fetele internate la Complexul Social de Servicii „Sfânta Maria” din buricul Capitalei nu erau duse la medic nici atunci când erau grav bolnave. Camerele lor erau invadate de ploşniţe, iar de Crăciun educatoarele le furau cadourile primite de la românii care donau dulciuri, haine şi jucării. Una dintre fetele care au fost instituţionalizate la „Sfânta Maria“ a povestit că cei de la DGASPC nu luau nicio măsură de protecţie a lor.
Tribunalul Bucureşti a decis, săptămâna trecută, arestarea preventivă pentru 30 de zile a şapte angajaţi ai Complexului, printre aceştia fiind medicul primar psihiatru, asistentul medical şi cinci educatori specializaţi. Aceeaşi instanţă a decis cercetarea în stare de libertate a altor şapte angajaţi. ;
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite