A început prima dezbatere publică privind Legea de modificare a codurilor penale. Jurnaliştii nu au acces la discuţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima dezbatere publică privind proiectul legislativ de modificare a codurilor penale a început, miercuri dimineaţă, la Ministerul Justiţiei, însă la discuţii nu participă şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Jurnaliştii nu au acces la dezbatere.

Dezbaterea a început la ora 9.00, iar jurnaliştii au fost anunţaţi de reprezentanţi ai cabinetului ministrului că nu acces la discuţii. Aceştia nu le-au putut spune jurnaliştilor cine participă la dezbateri, ei precizând că ministrul nu este prezent, acesta plecând din minister la scurt timp după începerea discuţiilor, potrivit News.ro.

Tudorel Toader a trebuit să meargă la Guvern pentru vizita premierului Georgiei, Giorgi Kvirikashvili, deoarece face parte din delegaţia de primire a acestuia.

Dezbaterea are loc la Sala de Consiliu a Ministerului Justiţiei de la etajul 1, în timp ce jurnaliştii aşteaptă în holul de la parterul instituţiei.

Ministerul Justiţiei anunţa că la dezbaterea publică privind proiectul legislativ de modificare a codurilor penale vor lua parte atât persoane fizice, cât şi asociaţii legal constituite, timpul alocat fiecărei intervenţii fiind de trei minute pentru fiecare asociaţie, respectiv participant individual.

O a doua dezbatere publică pe tema proiectului de modificare a codurilor penale, publicat pe site-ul instituţiei, va avea loc în 15 mai.

Modifcarea Codurilor penale

În ceea ce priveşte abuzul în serviciu, proiectul prevede înlocuirea sintagmei "îndeplineşte în mod defectuos" din articolul 297 al Codului penal cu sintagma "îndeplineşte prin încălcarea unei legi, a unei ordonanţe a Guvernului sau a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului”, potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale.

Astfel, articolul 297 va avea următorul cuprins: "(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea unei legi, a unei ordonanţe a Guvernului sau a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.”

Proiectul de lege modifică şi articolul 301 al Codului penal, înlocuindu-se sintagma "raporturi comerciale”, declarată neconstituţională, cu sintagma "raporturi specifice celor dintre profesionişti”.

Astfel, noua formă a articolului 301 ar fi următoarea: "(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv, ori pentru o altă persoană cu care, în ultimii cinci ani, s-a aflat în raporturi de muncă ori in raporturi specifice celor dintre profesionişti, sau din partea căreia a beneficiat, în aceeaşi perioadă, ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.”

Alte modificări vizează articolul 308 din Codul penal, privind infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite