A început Bac-ul olimpicilor. Calendarul sesiunii speciale de Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Olimpicii şi sportivii care la vară pleacă la concursurile internaţionale susţin în următoarele două săptămâni sesiunea specială a examenului de maturitate. Cei care nu promovează se pot prezenta şi la probele din sesiunea următoare.

Nu mai puţin de 211 absolvenţi de clasa a XII-a, olimpici şi sportivi, au intrat începând de luni în febra probelor de Bacalaureat. Mai exact, s-a dat startul sesiunii speciale de Bac cu proba orală la Limba şi Literatura Română, care se susţine în judeţul Ilfov, la şcoala din comuna Ciolpani.

Astfel, olimpicii susţin săptămâna aceasta probele la competenţele lingvistice orale de limba română, la competenţele digitale şi la competenţele lingvistice într-o limbă străină. Săptămâna viitoare, pe 25, 26 şi 27 mai, vor susţine examenele scrise la Română, Matematică sau Istorie şi la proba la alegere unde pot opta pentru o materie din 10, în funcţie de specializarea pe care au terminat-o la liceu.

În ceea ce priveşte subiectele de la Bac-ul olimpicilor, acestea sunt considerate de unii profesori ca fiind mai grele decât subiectele de la sesiunea din vară, iar rata de promovare este, de obicei, mai mică. Asta însă şi pentru că o mare parte dintre elevii înscrişi sunt olimpici sportivi. De altfel, profesorul de Istorie Corneliu Riegler de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“ din Capitală crede că subiectele pentru olimpici ar trebui totuşi diferenţiate.

„Vă daţi seama că un olimpic la matematică rezolvă acele subiecte într-o oră, pe când un olimpic sportiv poate că abia le rezolvă. Cred că subiectele ar trebui diferenţiate. Mie mi s-au părut în fiecare an mai grele subiectele din sesiunea pentru olimpici unde se înscriu şi sportivii, ceea ce nu e bine, ar trebui să fie de nivel mediu“, este de părere Riegler. La limba română, subiectele sunt similare cu ceea ce se dă în vară, spune profesoara Ecaterina Stanca de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Capitală, dar şi ea consideră că ar trebui diferenţiate.

Rata de promovare a crescut de la 50% la 70%

Anul trecut, rata de promovare la sesiunea specială a examenului de Bacalaureat a fost de 72%, 99 din 137 de candidaţi promovând examenul. În 2013, la Bacalaureatul olimpicilor au participat 209 candidaţi dintre care au promovat 100, deci sub 50%, iar în 2012, rata a fost de 34,21%.

Suspiciuni de fraudă în 2012

Chiar în acel an, sesiunea specială a Bacalaureatului a generat un scandal în mediul educaţional şi sportiv, existând suspiciuni că un sfert dintre elevii care au susţinut Bacalaureatul special, dedicat olimpicilor şi sportivilor, n-aveau ce să caute pe liste, neîndeplinind condiţiile cerute de Ministerul Educaţiei. Din calculele Comitetului Olimpic Sportiv Român (COSR), cel care a sesizat neconcordanţele, doar 108 sportivi aflaţi la vârsta Bacalaureatului erau în evidenţele Centrelor Naţionale de Pregătire, iar la examen s-au prezentat 877 de elevi. Federaţiile sportive au trimis direct la Ministerul Educaţiei listele fără ca acestea să fie verificate de COSR, for care putea cunoaşte sportivii. Aşa s-a ajuns ca pe listele pe care în mod normal trebuiau să se regăsească sportivi medaliaţi să fie trecuţi sportivi fără performanţe importante.

Calendarul sesiunii speciale de Bacalaureat 2015

16 – 17 mai - Înscrierea candidaţilor la sesiunea specială de examen
18– 19 mai - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba româna – proba A
Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
20 – 21 mai - Evaluarea competenţelor digitale – proba D
22 - 23 mai - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – probă C
25 mai - Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă
26 mai - Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisă
27 mai - Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – proba scrisă
28mai - Limba şi literatura maternă – proba E)b) – proba scrisă. Afişarea rezultatelor până la ora 18:00. Depunerea contestaţiilor (orele 18 – 20)
29 mai - Rezolvarea contestaţiilor, Afişarea rezultatelor finale

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite