A doua zi de proteste pentru profesori. Aceştia ies din nou în stradă pentru salarii mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicaliştii din Învăţământ ies in stradă FOTO Adevărul
Sindicaliştii din Învăţământ ies in stradă FOTO Adevărul

Sindicaliştii din Învăţământ vor ieşi în stradă şi marţi, după ce luni, câteva sute de dascăli au protestat în faţa Guvernului pentru salarii mai mari. De altfel, miercuri vor protesta inclusiv sindicaliştii din Administraţie şi cei din Sănătate, ei anunţând un miting comun, care se va desfăşura în primă fază în faţa Ministerului de Finanţe, apoi în faţa Palatului Parlamentului. Miercuri vor ieşi în stradă şi pădurarii.

Luni, membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi-au cerut drepturile în stradă. Aceştia s-au aflat între orele 15.00 - 17.00 în faţa Guvernului, având asupra lor pancarte pe care au scris: „Ne-aţi îngropat în hârtii”, „Vrem majorarea cu 50% a salariilor profesorilor debutanţi", „Calitate 10, salariu 1", „Iohannis, Guvernul tău nu ne face decât rău", „Înainte de a vă întreba cât costă educaţia, întrebaţi-vă cât valorează ea”.

Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ a explicat că principala nemulţumire a dascălilor este legată de salarizare. „Acutalul sistem de salarizare este complet nemotivant, nu încurajează performanţa profesională şi nu atrage tinerii cu vocaţie către meseria de dascăl”, a arătat liderul de sindicat.

O altă nemulţumire a sindicaliştilor o reprezintă finanţarea per elev, respectiv şcolar şi preşcolar, care este făcută din pixul Ministerului de Finanţe şi pleacă de la nevoie reale ale sistemului. Faptul că numărul de elevi este mai mare decât cel prevăzut de Legea Educaţiei Naţionale este un alt motiv care îi scoate în stradă pe dascăli, care afirmă că sunt profund nemulţumiţi de faptul că nici cheltuielile cu naveta nu le sunt decontate de stat.

În ceea ce priveşte creşterea alarmantă de agresiuni fizice şi verbale, sindicaliştii din Învăţământ spun că ar trebui modificată legislaţia în aşa fel încât cei de la catedră să fie protejaţi de elevii agresivi sau de părinţii acestora.

Sindicaliştii din Sănătate şi Administraţie protestează miercuri

Însă nu doar sindicaliştii din Educaţie îşi cer drepturile în stradă, ci şi cei din Sănătate şi Administraţia Locală.

Miercuri, sute de persoane vor participa la un miting în faţa Ministerului de Finanţe între orele 11-12 şi între orele 12-13 vor fi în faţa Parlamentului, la intrarea de la Izvor.

Aşa a declarat, pentru „Adevărul”, Leondard Bărăscu, liderul SANITAS, precizând că la proteste vor participa cel puţin 400 - 500 de participanţi. Concomitent, în ţară vor fi pichetate sediile primăriilor şi cele ale prefecturilor, a mai arătat Leonard Bărăscu.

Discuţii cu oficialii din Ministerul Sănătăţii

Alte sindicate din Sănătate, respectiv Federaţia Sindicală Hipocrat, Sindicatul Promedica şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România au anunţat, marţi, că vor demara o serie de negocieri cu Ministerul Sănătăţii, întâlnirea urmând să aibă loc la mijlocul acestei săptămâni.

Discuţiile vor viza orele de gardă şi timpul de lucru, respectiv remuneraţia corespunzătoare a acestora, precum şi acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă la salariile de încadrare actuale, nu la cele din 2009.

Restricţii de trafic în Capitală din cauza unui miting organizat de pădurari

Brigada Rutieră a Capitalei a anunţat că începând de marţi seara, de la ora 20.00, se interzice oprirea şi staţionarea vehiculelor în alveolele de pe Şoseua Kiseleff. 

Măsura a fost luată ca urmare a unui miting organizat de pădurari ce se va desfăşura miercuri, în intervalul 11.00 - 14.00, în Piaţa Victoriei, în zona delimitată de prelungirea Bulevardul Aviatorilor – Şoseua Kiseleff – breteaua R.A.T.B. care face legătura între cele două artere menţionete anterior .

„Solicităm conducătorilor de autovehicule să reducă viteza, să circule cu prudenţă în momentul în care se deplasează pe lângă grupurile de pietoni şi să respecte semnalele poliţiştilor rutieri. Pietonii au obligaţia să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin locurile special amenajate trecerii, după o temeinică asigurare, la culoarea verde a semaforului electric şi să nu se deplaseze ori să staţioneze pe partea carosabilă”, anunţă poliţiştii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite