Şoferii vor putea plăti din nou amenzile rutiere direct la poliţist, a votat Senatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducătorii auto care încalcă legislaţia rutieră vor avea din nou posibilitatea de a plăti amenda contravenţională primită direct la poliţistul care a constatat abaterea, potrivit unui proiect legislativ ce a primit recent votul favorabil al senatorilor.

Măsura schimbării modului în care se vor putea plăti amenzile de circulaţie se regăseşte în Propunerea legislativă pentru modificarea art. 109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, document ce a fost adoptat luni la Senat. Pentru a se putea aplica, propunerea legislativă are nevoie şi de votul favorabil al Camerei Deputaţilor, arată avocatnet.ro. Astfel, prin acest document se propune, printre altele, schimbarea modului în care se pot plăti amenzile rutiere. Mai exact, dacă măsurile cuprinse de acest document vor ajunge să se aplice, şoferii vor avea din nou posibilitatea de a plăti amenzile primite direct la poliţistul care a constatat încălcarea legislaţiei rutiere. Măsura plăţii amenzilor direct la poliţist a fost eliminată din legislaţia rutieră în anul 2018.

Totuşi, nu toate amenzile de circulaţie se vor putea plăti direct la poliţist, ci doar cele de până la 20 de puncte-amendă. Asta înseamnă că, ţinând seama de faptul că punctul-amendă are acum valoarea de 145 de lei, s-ar putea plăti amenzi de până la 2.900 de lei. Atunci când va face plata direct la poliţist, şoferul va plăti, de fapt, doar jumătate din minimul amenzii primite.

"Pentru amenzile contravenţionale în cuantum de până la 20 puncte-amendă, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege", se precizează în proiectul legislativ.

Ţinând cont de faptul că amenzile de peste 20 de puncte-amendă se aplică doar firmelor, de acest mod de plată a amenzilor de circulaţie, respectiv direct la poliţistul care constată încălcarea legislaţiei rutiere, vor putea beneficia doar persoanele fizice.

Iniţiativa legislativă conţine şi o prevedere ce va schimba condiţiile în care se vor putea amplasa şi folosi aparatele radar. Concret, potrivit proiectului, poliţiştii nu vor mai putea instala radare pe maşinile neinscripţionate şi nu le vor mai putea folosi decât dacă sunt îmbrăcaţi cu uniforma specifică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite