Şeful ANP, explicaţii după incidentele din ultima perioadă din penitenciarele din ţară. În ce relaţii este cu ministrul Prună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii Penitenciarului Rahova nu au apelat la intervenţia pompierilor în cazul incendiului din celula de arest care a avut loc duminică seara deoarece focul a fost stins de angajaţii instituţiei şi nu exista riscul ca acesta să se extindă, a declarat joi Cătălin Bejan, directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), în cadrul unei confeinţe de presă în care a explicat şi care sunt relaţiile cu ministrul Justiţiei.

„A fost o incendiere într-o cameră de deţinere, s-a intervenit imediat de către membri ai personalului cu patru extinctoare, s-a stins imediat şi gardienii au avut ca prioritate evacuarea celorlalte persoane private de libertate în curtea interioară pentru a nu le fi pusă viaţa în pericol. Au fost incendiate saltelele şi obiectele de cazarmament. Focul nu s-a extins”, a spus şeful ANP.

Întrebat dacă se cunosc motivele pentru care deţinutul a recurs la acest gest, Bejan a răspuns că, până când acesta nu va fi capabil să vorbescă, „nu putem decât să facem speculaţii”.

De asemenea, el a adăugat că, în urma incidentului, toţi cei 67 de deţinuţi cazaţi în respectiva secţie au fost evaluaţi medical, iar 23 dintre aceştia au fost investigaţi suplimentar în reţeaua sanitară proprie, de către medici specialişti pneumoftiziologi. Examenele medicale au constat în: investigaţii radiologice, probe respiratorii funcţionale, examene clinice pe aparate şi sisteme.

Legat de starea deţinutului care a dat foc celulei, el a precizat că acesta se află în continuare internat la Spitalul Universitar.

De altfel, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a declnaşat o anchetă la nivelul Penitenciarului Rahova pentru a se stabili modul în care s-a interventi în caest caz.

Cazul deţinutului de la Poarta Alba

Şeful ANP a vorbit şi despre cazul lui Iulian Florin, un deţinut de la Penitenciarul Poarta Albă, care a acuzat doi gardiniei că fac trafic de stupediante. Bejan a precizat că a miercuri a fost dispus un control la intern la nivelul instituţiei, fiind însă sesizat şi Avocatul Poporului şi  procurorii.

„În cazul deţinutului Iulian Florin de la Penitenciarul Poarta Albă, precizez că pe 6 iulie am dispus efectuarea unui control intern la Penitenciarul Poarta Albă. De asemenea, în cursul zilei de ieri (miercuri, 6 iulie – n.r.) am formulat şi am transmis două sesizări, una către Avocatul Poporului pentru a fi verificate eventualele abuzuri exercitate asupra deţinutului şi a doua, către organele de cercetare penală în vederea verificării veridicităţii afirmaţiilor  conform cărora cei doi ofiţeri sunt implicaţi în trafic de substanţe şi obiecte interzise în mediul penitenciar”, a declarat Cătălin Bejan.

Acesta a mai adăugat că deţinutul a fost audiat, moment în care şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la neacordarea beneficiului liberării condiţionate atât de către comisia de propuneri pentru liberare condiţionată din penitenciar cât şi de către instanţa de judecată.  De asemenea, acesta a cerut şi să fie mutat la o altă închisoare, invocând asigurarea protecţiei, el fiind mutat la Penitenciarul Tulcea, cel mai apropiat de domiciliul său.

Incidente la Penitenciarul Giurgiu: deţinuţii au refuzat să mânânce

Şeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a vorbit şi despre incindele de la Penitenciarului Giurgiu care au avut loc pe 5 iulie, în intervalele orare 21.50 – 22.20 şi 23.00 – 00.15. Atunci, mai mulţi deţinuţi au protestat prin lovirea cu castroane şi linguri în gratiile geamurilor de la camerele de deţinere şi au aruncat în zona curţilor interioare de plimbare cu bucăţi de hârtie şi material textil arzând.

„Acţiunile deţinuţilor s-au încheiat ca urmare a discuţiilor purtate cu personalul aflat în serviciu, fără a fi necesară alarmarea întregii unităţi. Pe parcursul zilei următoare, 102 deţinuţi, din totalul de 1.216, au refuzat hrana la masa de prânz şi 33 de deţinuţi masa de seară. În urma discuţiilor purtate de către conducerea unităţii, toţi deţinuţii au renunţat la forma de protest prezentată”, a explicat Cătăşin Bejan.

Acesta a precizta că revendicările celor care au refuzat hrana au fost:

  • Posibilitatea participării la un număr crescut de activităţi educative, cursuri de formare profesională, activităţi lucrative, activităţi de consiliere psihologică;
  • Posibilitatea dotării unităţii cu frigidere – directorul unităţii îşi propune să rezolve această problemă prin achiziţionarea a câte 5 frigidere pentru fiecare secţie de deţinere;
  • Prelungirea programului tv;
  • Amenajarea unor posturi telefonice fixe în camerele de deţinere;
  • Nemulţumiri legate de cuantumul pedepsei cu închisoarea şi termenele stabilite de comisia pentru liberare condiţionată.

Totodată, Bejan a ţinut să adauge că la acest moment nu este niciun incident înregistrat la nivelul unităţii, iar activităţile se desfăşoară în condiţii normale.

 

Revolte în rândul deţinuţilor

Mai mult, el a declarat că momentan nu sunt înregistrate revolte la nicio unitate de deţie din ţară.

„Nemulţumiri, sesizări, plângeri din partea deţinuţilor sunt depuse în mod curent la nivelul sistemului. Este important de subliniat că anumite mesaje publice pot accentua aceste stări, de aceea trebuie să dăm dovadă cu toţii de responsabilitate socială şi să prezentăm opiniei publice informaţii corecte, complete şi mai ales verificate”, a completat directorul ANP.

Bejan despre relaţia cu ministrul Justiţiei: Sunt relaţii de colaborare instituţională

Întrebat dacă se gândeşte să îşi dea demisia ca urmare a evenimentelor care au avut loc în ultima perioadă în sistemul penitenciar, acesta a spus că nu i-a în calcul o asemenea variană.

„Am mai spus odată, demisia este o decizie unilaterală. Vreau doar să precizez că relaţiile de colaborare cu doamna ministru, cu Ministerul Justiţiei, sunt relaţii de colaborare instituţională”,a explicat Bejan.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite