Învăţătoarea de la Şcoala 10 care le-a cerut părinţilor bani pentru cadouri de Crăciun, anchetată de Inspectorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ancheta a început după ce în presă a fost prezentată o înregistrare video preluată de pe Youtube FOTO: Adevărul
Ancheta a început după ce în presă a fost prezentată o înregistrare video preluată de pe Youtube FOTO: Adevărul

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) s-a autosesizat şi va face de luni verificări în cazul unei învăţătoare de la Şcoala 10, care ar fi cerut părinţilor bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai unităţii, a declarat purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu.

Ancheta a început după ce în presă a fost prezentată o înregistrare video preluată de pe Youtube, în care este surprinsă o discuţie între părinţi şi o învăţătoare de la Şcoala nr. 10 din centrul Capitalei, care cere bani pentru cadourile de sărbători, spunând: "Este în politica balcanică, românească, de sărbători să se ofere".

Părinţii îi reproşează învăţătoarei că le cere prea mulţi bani pentru cadourile de sărbători, aceasta spunând că trebuie să fie oferite cadouri atât secretarei şcolii şi bibliotecarei, cât şi paznicilor şi femeilor de serviciu. Întrebată de un părinte de ce trebuie să primească toţi cadouri, învăţătoarea le răspunde: "Pentru că sunt în comunitate, doamnă!".

Inspectorul general şcolar al municipiului Bucureşti, Constantin Trăistaru, împreună cu comisia care cercetează cazul de la Şoala 10 "Maria Rosetti", vor analiza luni, 30 decembrie, situaţia relatată în presă, a declarat  pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu.

"Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti s-a autosesizat în acest caz, dar întrucât doamna învăţătoare care apare în filmul prezentat de televiziuni nu este în Bucureşti, luni vor avea loc discuţii cu ceilalţi reprezentanţi ai şcolii şi cu părinţii", a precizat Marian Banu.

Comisa de cercetare constituită în regim de urgenţă la ISMB va analiza datele pe care le are până în 30 decembrie, după care, din 6 ianuarie când învăţătoarea va reveni în Capitală, va fi continuată investigaţia, a mai spus Banu.

Părinţii au filmat cu camera ascunsă

Scandalul a izbucnit vineri, după ce filmuleţul cu învăţătoarea care le cerea părinţilor să crească cotizaţiile pentru cadourile de Crăciun şi de Paşte a fost publicat de Kanal D.

Înregistrarea făcută cu camera ascunsă arată schimbul de replici din care părinţii află că nu s-au ridicat cu banii strânşi de Crăciun la nivelul aşteptărilor pentru o şcoală din centrul Bucureştiului şi că speră de Paşte să se remedieze această situaţie, „daca vor să se alinieze unui sistem românesc, balcanic, de stat”. Mai mult, ”aşa e într-o şcoală de fiţe”, sunt avertizaţi părinţii.

Ceea ce le transmite dascălul părinţilor este că, vor nu vor, toţi trebuie să dea bani pentru toţi angajaţii instituţiei, de la directoare până la paznici şi femeile de serviciu. În acest sens, învăţătoarea dă exemplu alte instituţii de învăţământ din Capitală.

„La Şcoala 11, ei dau 100 de euro, de Crăciun, Eu v-am întrebat: v-aţi organizat?! Este în politica balcanică, românească, de Sărbători să se ofere. Mi s-a spus ca aveţi un buget de 50 de lei la patru oameni. Cui daţi aceste cadouri? Mi s-a spus: trei profesori şi un director. Cealaltă directoare are bube? Şi copiii nu salută doctorul, şi femeile de serviciu?”, este reacţia învăţătoarei înregistrată de unul dintre părinţi la şedinţa în care s-a discutat problema cadourilor de sărbători. 

Învăţătoarea explică şi obligaţia părinţilor de a cotiza cu sute de lei către şcoală: „În momentul în care ţi-ai însuşit participarea într-o şcoală de fiţe, ai cumpărat tot pachetul de acolo, mai mult sau mai puţin oficial. Însuşiţi-vă standardele de aicea, legate de tot ce înseamnă, de la intrarea în şcoală, sărbători şi toate celelalte. Deci aici, în şcoala asta şi în şcolile de fiţe, aşa se pune problema”.

Elevii şi părinţii recunosc corupţia din şcoli

De altfel, un sondaj realizat în această vară în cadrul proiectului Ministerului Educaţiei de prevenire a corupţiei în sistemul de educaţie arată că atât elevii, cât şi părinţii admit existenţa acestui fenomen, că au dat bani sau cadouri profesorilor, dar şi pentru fondul clasei, şi că salariile mici sunt principala cauză a corupţiei în rândul dascălilor.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a cerut ca şcolile care se confruntă cu diferite cazuri de corupţie să le raporteze ''urgent'' către inspectoratele şcolare, pentru a beneficia de asistenţă, adăugând că solicitarea le-a fost transmisă inspectorilor generali.


VIDEO Anchetă la Şcoala 10 din Capitală. O învăţătoare este acuzată de părinţi că cere sute de lei pentru cadouri: e un „sistem românesc, balcanic, de stat”

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bucureşti au demarat o anchetă după ce o învăţătoare de la şcoala nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală ar fi fost filmată de părinţi în timp ce le cerea acestora bani mai mulţi pentru cadourile oferite de Sărbători, dar şi pentru personalul din şcoală, cerându-le să se alinieze „sistemului românesc, balcanic, de stat” al şpăgii.

VIDEO Suntem ce facem. Ce fac învăţătorii de Crăciun?

Filmuleţul apărut pe TV-uri şi internet, o înregistrare pe ascuns a ce se întâmplă într-o şcoală de frunte a Bucureştiului, ne dă fiori. Ăştia suntem noi, românii? Aşa de jos am ajuns, învăţători, directori, să cerşim ca la uşa cortului de la părinţi, cadouri şi bani de sărbători?

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite