S-a dat startul în procesul anului - Victor Ponta. Ce au decis judecătorii
0Aniversare cu ghinion pentru Victor Ponta. La doar o zi după ce premierul a împlinit 43 de ani, Curtea Supremă a început judecarea dosarului Turceni-Rovinari, în care actorii principali sunt premierul şi bunul său prieten Dan Şova. Prima decizie a instanţei a fost să menţină controlul judiciar asupra lui Şova.
La Curtea Supremă a început, luni, oficial judecarea dosarului Turceni-Rovinari, înregistrându-se o premieră tristă în istoria României: pentru prima dată, un prim-ministru în funcţie a fost trimis în judecată.
Judecătorii trebuie să decidă dacă premierul Victor Ponta şi senatorul PSD Dan Şova se fac vinovaţi de corupţie, aşa cum i-au acuzat procurorii DNA. Mai exact, primul este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, în controversatul dosar Rovinari-Turceni, iar Dan Şova va fi judecat pentru evaziune fiscală, complicitate la abuz în serviciu, spălare de bani şi fals în înscrisuri.
Alături de cei doi vor fi judecaţi şi trei foşti directori de la cele două complexuri energetice, care ar fi dat ilegal contracte cabinetului de avocatură „Şova şi Asociaţii“.
Dan Şova: „Am respectat Constituţia“
Primul care a dat piept cu judecătorii a fost Dan Şova, care a venit, luni, la Curtea Supremă însoţit de avocat. Aflat sub control judiciar, senatorul s-a prezentat în faţa judecătorilor pentru a cere ridicarea măsurii preventive. Vizibil crispat şi abătut, Dan Şova a intrat val-vârtej în sediul Curţii Supreme, fără să facă vreo declaraţie.
Judecătorii Curţii Supreme nu s-au lăsat înduplecaţi şi au menţinut măsura controlului judiciar împotriva acestuia. Dan Şova a stat în sala de judecată aproximativ o oră, iar la ieşire a declarat că nu îşi va da demisia din Senat şi că nici premierul Victor Ponta nu ar trebui să plece din fruntea Guvernului, arătând că întotdeauna au respectat Constituţia.
El a adăugat că nu are emoţii în privinţa procesului şi că nu este deranjat de interdicţia stabilită de procurori de a lua legătura cu premierul Victor Ponta, adăugând că dosarul se dezbate în sala de judecată.
Victor Ponta: „E dreptul meu să mă apăr“
Victor Ponta însă nu s-a prezentat, ieri, în faţa judecătorilor, pentru simplul fapt că nu a fost citat. În această fază a procesului, prezenţa sa nu este obligatorie, instanţa verificând doar legalitatea rechizitoriului prin care procurorii DNA i-au trimis în judecată pe acuzaţi. Ponta însă nu s-a ferit să facă declaraţii despre acuzaţiile care i-au fost aduse. Întrebat de jurnalişti dacă îşi menţine afirmaţiile lansate pe Facebook la sfârşitul săptămânii la adresa procurorului Uncheşelu, cel care a instrumentat dosarul în care premierul este acuzat de corupţie, Ponta a răspuns că a fost acuzat pe nedrept.
„Îmi cer iertare că într-o ţară democratică am îndrăznit să îmi spun şi eu punctul de vedere. Când cineva te acuză pe nedrept şi inventând (...), e dreptul meu să mă apăr“, a afirmat Ponta după ce joi a scris pe pagina sa de Facebook că „singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă cu zece ani“.
Victor Ponta a fost trimis în judecată, săptămâna trecută, pentru fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, respectiv fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor. Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinetul individual de avocat, Victor Ponta a obţinut de la SCA „Şova şi Asociaţii“ suma 181.439 de lei, pentru activităţi, care însă în realitate nu s-au efectuat.
Ce pedepse riscă Ponta şi Şova
Dosarul Rovinari-Turceni se află în procedură de cameră preliminară, judecătorii verificând legalitatea rechizitoriului prin care au fost trimişi în judecată Victor Ponta şi Dan Şova. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de acuzaţiile care li se aduc, cei doi riscă câte 10 ani de închisoare.