Încă un ministru acuzat de plagiat. Evaluarea şcolilor doctorale, amânată la nesfârşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, este acuzat că şi-a plagiat una dintre tezele de doctorat cea în Ştiinţe Economice, intitulată „Managementul şi marketingul unităţilor sanitare“. Mai exact, oficialul ar fi plagiat 147 de pagini ale lucrării din totalul de 232, potrivit pressone.ro.

„Două dintre cărţile din care a copiat masiv sunt semnate, una, de un consilier personal de-al său − decanul unei facultăţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, iar alta, de o colegă − conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii din Oradea. Doctoratul în Ştiinţe Economice este cel de-al doilea titlu ştiinţific de doctor pe care îl deţine Bodog, primul fiind cel în Ştiinţe Medicale, obţinut în 2001 la Universitatea din Oradea“, susţine pressone. De cealaltă parte, Ministerul Sănătăţii a transmis că teza respectă toate standardele de calitate etică şi profesională. „Informaţiile pe care le deţinem arată că teza a fost redactată cu respectarea tuturor standardelor de calitate şi de etică profesională, iar originalitatea acesteia aparţine integral autorului tezei, domnului Florian Bodog”, arată Ministerul Sănătăţii.

Schemele pentru menţinerea fabricilor de diplome

În tot acest timp, scandalul amânării evaluărilor şcolilor doctorale ia amploare după ce reprezentanţi ai mediului universitar, rectori şi studenţi, reclamă că este inadmisibil faptul că acest proces nu a fost nici măcar demarat, blamând Guvernul PSD pentru că nu dat drumul la evaluări, deşi exista o metodologie în acest sens încă de anul trecut. Acum, mediul universitar are emoţii pentru că Victor Ciorbea a contestat la CCR OUG-ul prin care se prelungeşte acreditarea şcolilor deşi nu au fost evaluate niciodată. Toată această agitaţie este cauzată de un principal motiv: dacă şcolile doctorale nu vor fi evaluate, lăsăm în continuare cale liberă plagiatelor şi fabricilor de diplome.

„Noi doar ne prefacem că respectăm legea pentru că nu reuşim să realizăm un proces pe care legea ni-l cere. Amânarea aplicării unei legi este profund nocivă şi subminează orice fel de încredere pe care putem să o avem în instituţiile statului”, spune Mircea Dumitru, rector al Universităţii din Bucureşti cu privire la amânarea evaluărilor şcolilor doctorale.

În continuare, acesta explică cum în mandatul său de ministru al Educaţiei a acreditat şi el şcolile doctorale până în octombrie 2017, prin OUG, chiar dacă nu fuseseră evaluate, dar asta pentru a nu bloca activitatea doctoranzilor, cât şi pentru a da timp ARACIS-ului să demareze evaluarea şcolilor, scopul nefiind continuarea într-un cerc vicios în care aceste instituţii sunt acreditate în necunoştinţă de cauză. ,,ARACIS  trebuia să facă evaluarea, lucru care nu s-a mai întâmplat”, a conchis Mircea Dumitru.

Pe de altă parte, preşedintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, Iordan Petrescu,  spune că nu a avut o metodologie pe care să o poată aplica, explicând că cea care a fost realizată în timpul mandatului lui Mircea Dumitru nu prevede clar cine se ocupă de evaluare.

Preşedintele ARACIS este contrazis însă de textul metodologiei existente, care spune că şcolile doctorale sunt evaluate de ARACIS sau de o agenţie externă, în baza rapoartelor făcute de CNATDCU şi CNSC.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite