10 dispozitive care localizează victime prinse sub dărâmături şi ridică ziduri prăbuşite au intrat în dotarea IGSU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MAI a cumpărat 10 containere pentru localizarea şi salvarea victimelor în caz de situaţii de urgenţă majoră
MAI a cumpărat 10 containere pentru localizarea şi salvarea victimelor în caz de situaţii de urgenţă majoră

10 containere dotate cu perne hidraulice pentru ridicarea zidurilor prăbuşite şi cu senzori pentru localizarea victimelor au ajuns la departamentele pentru Situaţii de Urgenţă din Bucureşti-Ilfov, Bacău, Bihor, Cluj, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Mureş, Timiş şi Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă, informează Ministerul de Interne.

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că a cumpărat primele 10 sisteme tip container destinate operaţiunilor de căutare-salvare a victimelor în cazul unor situaţii de urgenţă majore. Ele au intrat în dotarea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din Bucureşti-Ilfov, Bacău, Bihor, Cluj, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Mureş, Timiş şi Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă. Celelalte inspectorate vor fi dotate cu astfel de echipamente în prima jumătate a anului viitor.

„Mă bucur că, începând de astăzi, MAI are în dotare 10 sisteme containerizate care vor facilita intervenţia în cazul acţiunilor de căutare-salvare reducând semnificativ timpul de intervenţie. Acestea sunt dotate cu o serie de echipamente şi accesorii speciale, printre care perne hidraulice pentru ridicarea zidurilor prăbuşite, precum şi senzori acustici şi în spectrul infraroşu care permit localizarea victimelor. Am identificat nevoia dotării structurilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă cu aceste echipamente de intervenţie performante, inclusiv în urma derulării ultimului exerciţiu major din noiembrie – SEISM 2016, a subliniat ministrul afacerilor interne, Ioan – Dragoş Tudorache cu ocazia recepţiei noilor echipamente.

Cu ce sunt dotate containerele

Portivit MAI, cele zece sisteme, 5 de capacitate mare şi 5 de capacitate medie, conţin echipamentele necesare căutării şi salvării persoanelor prinse sub dărâmături, precum şi acordării îngrijirilor medicale în situaţii de urgenţă. 

De asemenea, pot fi utilizate şi atunci când autospecialele de primă intervenţie nu dispun de suficiente echipamente şi accesorii pentru realizarea în condiţii optime a intervenţiei. Aceste containere vor reduce semnificativ timpul de intervenţie şi perioada necesară descoperirii şi salvării victimelor.

Echipamentele sunt achiziţionate în cadrul proiectului MULTIRISC – Programul Operaţional Infrastructură Mare având ca scop creşterea nivelului de siguranţă al populaţiei, prin dotarea IGSU cu tehnica nouă, eficientă şi modernă pentru a asigura un răspuns mai bun în situaţii de urgenţă generate de cele patru tipuri de risc : alunecări de teren, cutremure, eşecul utilităţilor publice şi a accidentelor grave industriale. Valoarea integrală a proiectului este de 157 milioane lei, banii fiind obţinuţi în totalitate din fonduri europene.

În baza aceluiaşi proiect vor fi achiziţionate şi autospeciale pentru oxigeno-terapie, autospeciale de intervenţie şi salvare la înălţime, o tabără mobilă pentru persoane sinistrate şi o linie tehnică pentru întreţinerea echipamentelor individuale şi de protecţie.

În cursul acestui an, inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă au beneficiat de dotări cu tehnică şi echipamente ce depăşesc 32 de milioane de euro, bani obţinuţi din fonduri europene şi de la bugetul de stat. Dotarea IGSU cu tehnică performantă va continua şi anul viitor prin accesarea programelor cu finanţare europeană.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite