Reacţia angajaţilor din centrul vechi al Bucureştiului legată de legea clădirilor cu rism seismic: „Nu mi-e frică. Dacă vine un cutremur, fug repede şi asta e“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Centrul Vechi sunt mai multe clădiri cu bulină roşie FOTO David Muntean
În Centrul Vechi sunt mai multe clădiri cu bulină roşie FOTO David Muntean

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, o lege care scoate magazinele, băncile şi alte unităţi comerciale din clădirile cu risc seismic ridicat. Astfel, centrul vechi al Bucureştiului riscă să rămână pustiu. Unii angajaţi ai firmelor care funcţionează în asemenea condiţii spun că se vor muta, în timp ce alţii nu înţeleg care este problema.

Legea promulgată de Iohannis în ceea ce priveşte clădirile cu rism seismic ar urma să fie aplicată încă din acest an, după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. Concret, este vorba despre un decret care vizează „promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente“. Noua lege interzice orice tip de activitate permanentă sau temporară care se desfăşoară în clădirile încadrate cu risc seismic. Astfel, acolo unde sunt „aglomerări de persoane“ (n.r. – magazine, bănci, restaurante etc) nu mai poate fi desfăşurată nicio acţiune până când nu se vor finaliza lucrările de consolidare ale acestor imobile.

Centrul vechi, imperiu din lut

Marţi, în jurul prânzului, sute de oameni se aflau în barurile, restaurantele şi magazinele amenajate la parterul imobilelor cu bulină roşie din centrul vechi al Bucureştiului. Chiar la intrarea de pe Calea Victoriei pe Lipscani, într-o clădire veche şi încadrată în categoria I de risc seismic, funcţionează un restaurant din lanţul City Grill.

cutremur

FOTO David Muntean

Pentru că angajaţii din centrul vechi nu au putut răspunde la întrebările reporterului „Adevărul“, s-a solicitat un punct de vedere de la conducerea lanţului de restaurante. „Vă anunţăm că Grupul City Grill se va conforma hotarârilor legislative şi îşi va reloca restaurantul situat pe Lipscani. Vom urma procedurile specificate de lege în baza cărora poate fi reziliat contractul de închiriere“, a declarat Vera Mitu, consilier de evenimente in cadrul City Grill.

Pereţi groşi şi cărămizi căzute

Câţiva paşi mai în faţă, pe strada Şelari din centrul istoric, un magazin cu suveniruri este deschis într-o clădire a cărei faţadă arată deplorabil. Bucăţi din balconul amenjat la primul etaj stau să cadă din moment în moment, chiar dacă pe clădire nu este pusă o bulină roşie care să indice pericolul. Angajatele magazinului spun că se simt în siguranţă în acest imobil pentru că a fost construit în urmă cu multă vreme în perioada în care inginerii munceau cu seriozitate, iar imobilele era adevărate bijuterii.

„Este adevărat că aici (n.r. – pe strada Şelari), chiar dacă sunt clădiri dărăpănate, unele nu au buline roşii pe ele, nu ştim de ce. Clădirea acestea (n.r. – în care funcţionează magazinul cu suveniruri) are pereţii foarte groşi şi noi ne simţim în siguranţă aici. Înainte se construia altfel, mult mai bine“, a explicat angajata magazinului, care nu a dorit să-şi dea numele.

cutremur

FOTO David Muntean

„Mă bucur că am aflat“

Pe strada Smârdan, un magazin cunoscut de îmbrăcăminte funcţionează într-un imobil expertizat tehnic şi încadrat în clasa I de risc seismic. Chiar deasupra intrării în magazin se află o bulină roşie care îi atenţionează pe trecători că starea clădirii este foarte proastă. Cu toate acestea, angajata magazinului spune că nu înţelege de unde a apărut această preocupare pentru clădirile şubrede în ultima vreme. „Mie nu mi-e frică deloc şi dacă vine un cutremur fug repede afară şi asta e. Problema e că nu înţeleg de unde vine interesul pentru clădirile astea. Până acum nu a interesat pe nimeni treaba asta. Tot ce pot să spune e că mă bucur că am aflat şi asta e“, a explicat vânzătoarea magazinului care, de asemenea, a dorit să-şi păstreze anonimatul.

„Sperăm să nu se întâmple“

Pe lângă cei care lucrează în magazinele, restaurantele sau farmaciile care funcţionează la parterul acestor imobile, o mulţime de oameni, atât români, cât şi străini, vin zi de zi în centrul vechi al Bucureştiului. Deşi spun că înţeleg cât este de periculos să fii într-o asemenea clădire în cazul unui cutremur, urmările nu par a-i interesa pe mulţi. „Toată lumea ştie că nu e o zonă sigură, am auzit fel de fel de lucruri. Ştiu şi eu că e periculos, dar toţi vin aici. Unde să te duci să bei o bere cu prietenii? Sperăm să nu se întâmple, cam atât să facem. Dacă se închid toate barurile rămânem fără centru vechi“, spune un tânăr care vine des la barurile din zonă.

Lista clădirilor care riscă să se prăbuşească în Bucureşti

În cazul unui cutremur, cea mai nesigură zonă din Bucureşti este sectorul 1, iar cele mai puţine clădiri aflate în pericol se află în sectorul 6. Asta reiese din lista actualizată publicată anul trecut de Primăria Generală a Capitalei, privind imobilele aflate în clasele I, II, III şi IV de risc seismic, dar şi cele clasificate drept „pericol public“.

În clasa I de risc seismic se află 184 de imobile din Capitală, iar cele mai multe, 62, se află în sectorul 1 al Capitalei, în timp ce în sectorul 6 există o singură clădire de acest fel. În ceea ce priveşte clădirile încadrate în clasa a II de risc seismic, numărul total al acestora este de 301, dintre care 122 se află în sectorul 1. Şi la această categorie sectorul 6 stă cel mai bine, având doar şase clădiri de acest fel.

În clasa a III-a de risc seismic sunt incluse 81 de imobile bucureştene, în sectorul 2 fiind cele mai multe: 22, în timp ce în sectorul 6 sunt doar două. În cea de-a patra clasă sunt incluse şase clădiri din Bucureşti, iar trei sunt din sectorul 3, două din sectorul 2 şi una din sectorul 1. În total, în Bucureşti sunt 758 de clădiri încadrate în clasele de risc seismic I, II, III, IV şi I „pericol public“. Pe lângă acestea, pe lista publicată de municipalitate se mai află 1.619 imobile încadrate în categorii de urgenţă, însă neclasificate în cele cinci clase de risc seismic.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite