S-au majorat impozitele pe case şi terenuri. Cel pe maşină rămâne la nivelul anului trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii generali au adoptat în şedinţa de marţi proiectul de hotărâre prin care se majorează impozitele şi taxele în Capitală cu 16 procente. Acesta a fost aprobat cu scandal, reprezentanţii grupului PDL contestând propunerea primarului Oprescu.

Proiectul de majorare a taxelor şi impozitelor din Capitală a fost adoptat cu 30 de voturi pentru şi 11, împotrivă. Astfel, vor creşte cu 16% taxele şi impozitele pe clădiri, pe terenuri şi amenzile, în timp ce impozitul pe maşini rămâne la nivelul naului trecut.

De asemenea, se vor mări şi amenzile. Bonificaţia de 10% pentru cei care achitp diferenţele până la 31 martie se păstrează.

Sunt şi taxe şi impozite care rămân la fel ca anul trecut: cota de impozit pe clădiri datorată de persoanele juridice, cota de impozit pentru clădirile care nu au fost reevaluate, impozitul pe spectacole, taxa pentru eliberarea sau avizarea anuală a autorizaţiei pentru desfăşurarea activităţii publice.

La începutul şedinţei primarul general a ţinut să facă precizări cu privire la decizia de a majora dările la bugetul local. „Vreau să fac câteva precizări cu referire la stabilirea impoztelor şi a taxelor locale în 2013. Ca să fie clar pentru toată lumea, Oprescu nu s-a sucit, în decembrie, aveam un alt cadru legal care ne permitea să decidem noi la nivel administrativ ,dacă vrem sau nu să impovăram cetăţenii cu taxe. În continuare, sunt împotriva măsurilor care duc la mărirea taxelor şi de aceea nu propun nicio majorare legată de taxele pe care le colectează primăria“, a explicat primarul general al Capitalei.

Edilul a menţionat că este obligat să aducă în atenţia Consiliului General proiectul de hotărâre deoarece ordonanţa guvernamentală nu permite municipalităţii să decidă dacă se majorează sau taxele şi impozitele. El a mai spus că ordonanţa obligă la indexarea taxelor primăriile care au înregistrat arierate. „Bucureştiul nu este tratat separat faţă de alte primării, trei sectoare au datorii, trei nu au datorii. Fie vorba între noi observaţia este foarte bună. Vreau să fiu clar, Sorin Oprescu nu majorează taxele în Bucureşti, ci, împreună cu Consiliul General respectă legea“, a declarat Oprescu.

Reacţia grupului PDL a fost una dură. „Mai devreme spuneaţi că nu sunteţi de acord cu împovărarea cu încă o taxă. Domnule primar, vreau să vă spun că această ordonanţă, aceasta decizie nu este constituţională şi încalcă autonomia locală, nu putem creşte taxele şi impozitele cât poate să cheltuiască unul de la primărie. Bucureştenii care dau 23% din PIB-ul României nu au de ce să mai dea încă 16%, prin mărirea taxelor şi impozitelor. Noi nu vom vota acest proiect de hotărâre“, a replicat, în şedinţă, consilierul PDL, Mircea Raicu.
Un alt consilier PDL, Silviu Văduva, a spus că decizia trebuie asumată în numele USL. „Dacă veţi vota aceste creşteri vă veţi asuma aceasta şi în numele primăriei şi în numele USL. Nu puteţi arunca pe guvernarea Boc pentru această mărie. Nu putem plăti cât puteţi dumneavoastră prădui“, a spus Văduva.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite