Oprescu aruncă bomba: refacerea reţelei de distribuţie RADET costă 1,8 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oprescu a declarat că este mulţumit de implicarea Guvernului în comasarea dintre RADET şi ELCEN. FOTO Adevărul
Oprescu a declarat că este mulţumit de implicarea Guvernului în comasarea dintre RADET şi ELCEN. FOTO Adevărul

Primarul general al Capitalei a făcut miercuri mai multe declaraţii după ce, în şedinţa de Guvern, a fost aprobată comas area dintre Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN). Oprescu a arătat că măsura este benefică pentru viitorul sistemului de încălzire bucureştean, dar că este nevoie de multe investiţii pentru a-l face performant.

Votat încă din luna noiembrie a anului trecut de către Consiliul General al Primăriei Capitalei, memorandumul "Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin sistem integrat de alimentare centralizată cu energie termică în Municipiul Bucureşti" a fost astăzi avizat de către Guvernul României.

Astfel, s-a decis comasarea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), astfel încât activităţile de producţie şi distribuţie să fie integrate. Potrivit primarului general, dar şi al premierului României, această măsură vine în sprijinul transformării serviciului de încălzire cu apă caldă într-un sistem integrat performant.

''Populatia Bucureştiului este captivă unui sistem păgubos, depaşit tehnic, neperformant, cu randamente scăzute şi cu o gestionare defectuoasă. După o perioadă lungă de încercări, dificultaţi şi obstrucţii, astăzi se face dreptate! Acum poate începe adevăratul proces de reorganizare a RADET Bucureşti şi a ELCEN, adică a distribuitorului şi a producatorului de energie termică într-un sistem integrat, aşa cum există în majoritatea oraşelor dezvoltate”, a declarat Oprescu miercuri după-masă.  

1,8 miliarde de euro pentru căldură

Tot în cadrul şedinţei Sorin Oprescu a menţionat, totuşi, că este vorbă despre un proces de lungă durată şi care va implica investiţii de circa 1,8 miliarde euro.

Edilul Capitalei a vorbit despre finalizarea primei etape, după o perioadă lungă de analize şi studii, realizate însă cu cei mai buni experţi români în domeniu. De asemenea acesta a spus că comasarea celor două instituţii pune bazele reale, ştiinţifice, tehnico-economice ale demarării unui proces amplu care avem convingerea că va rezolva problema serviciului de alimentare cu energie termică, în interesul bucureştenilor.

Primăria Capitalei şi Guvernul, în colaborare constructivă

”Este pentru prima dată cand Guvernul Romaniei şi Administraţia Municipiului Bucureşti colaborează constructiv, eficient şi concret, într-o perioadă scurtă de timp. Am luat împreună o decizie corectă şi foarte importantă pentru bucureşteni”, a adăugat primarul general.

Oprescu a specificat principalele măsuri care vor fi luate după comasarea celor două societăţi. Printre aceastea se numără:

  • Organizarea Serviciului public de alimentare cu energie termica in sistem integrat.
  • Reorganizarea RADET Bucuresti in societate comerciala a Municipiului Bucuresti.
  • Fuzionarea segmentului de transport si distributie a energiei termice, gestionat in prezent de RADET, cu segmentul de productie a energiei termice, actualmente in cadrul ELCEN, aferent Municipiului Bucuresti.
  • Modernizarea retelelor de transport si distributie a energiei termice, in primul rand pentru reducerea pierderilor si a cheltuielilor de exploatare.
  • Modernizarea centralelor termo-electrice care vor fi preluate de la ELCEN, cat si a celor existente, pentru cresterea eficientei cu efect direct asupra costurilor gigacaloriei.   

Ca răspuns, premierul Victor Ponta a subliniat că acest efort nu a fost de prisos, dar că va fi nevoie de eforturi mult mai mari pentru a aduce întregul sistem de încălzire al Bucureştiului la standarde performante.

“L-am invitat pe primarul general al Capitalei la Şedinţa de Guvern pentru a aborda un proiect important pentru municipiul Bucureşti. Este un proiect despre care am vorbit foarte mult şi anul trecut, pe care l-am negociat cu partenerii noştri internaţionali. Acesta dă posibilitatea primăriei Capitalei să declanşeze un proces care nu va fi nici uşor, nici scurt, dar care la final va aduce un sistem performant şi accesibil locuitorilor din Bucureşti”, a declarat premierul Victor Ponta în cadrul conferinţei de presă ţinută în comun cu primarul Sorin Oprescu.

Aducem aminte că acţiunea de astăzi este o problemă care a reintrat în discuţii publice o dată cu ancheta de amploare desfăşurată la RADET, vineri dimineaţă, procurorii de la Tribunalul Bucureşti suspectând societatea de mai multe achiziţii publice dubioase. Tot atunci anchetatorii au ridicat 500.000 de euro, contracte, documente de plată, facturi şi devize de lucrări.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite