Noaptea Albă a Galeriilor şi Festivalul Luminii, cele două evenimente care dau culoare Bucureştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ieri au fost făcutre probe la echipamentele care vor anima faţadele clădirilor importante FOTO Les Ateliers Nomad
Ieri au fost făcutre probe la echipamentele care vor anima faţadele clădirilor importante FOTO Les Ateliers Nomad

Iubitorii de artă din Capitală sunt aşteptaţi în acest weekend, în noaptea dintre vineri şi sâmbătă, la a noua ediţie a evenimentului „Noaptea albă a galeriilor“.

Evenimentul va debuta vineri seara la ora 19.00, atunci când 40 de galerii şi 31 de spaţii alternative vor da startul noii ediţii a evenimentului „Noaptea albă a galeriilor“. Timp de nouă ore, iubitorii de artă pot participa la evenimentele organizate în cadrul galeriilor.

Programul evenimentului va fi unul dinamic: pe tot parcursul nopţii vor fi organizate expoziţii şi evenimente dedicate artei contemporane. Organizatorii susţin că ediţia aceasta are rolul de a anima scena culturală locală, galeriile de artă, spaţiile alternatice şi instituţiile culturale, alcătuind o nouă hartă a Bucureştiului, o reţea fluidă care să se extindă de la o ediţie la alta în mai multe galerii de artă.

„Astfel, cultura contemporană acţionează nemijlocit, influenţează structuri sociale, îşi asumă implicarea directă în schimbarea oraşului, nu doar prin acţiuni pasagere, ci şi printr-o prezenţă consecventă vie, dublată de responsabilitatea faţă de publicul vizat. Şi în acest an vom invita publicul să parcurgă traseul galeriilor pe bicicletă, susţinând încă o dată prezenţa în oraş a unor mijloace de transport cât mai puţin invazive, atât pentru fluidizarea traficului urban, cât şi pentru creşterea confortului în spaţiul public“, mai precizează organizatorii evenimentului. Intrarea este gratuită, iar de organizare s-a ocupat Asociaţia Ephemair.

Galeria Montage, caruselul artelor

La Galeria Montage, vizitatorii pot face o scurtă călătorie în lumea artelor şi a jocului. „Artiştii VanKa, Sofia Ovejan şi Horia Hudubeţ vă propun - sub evocările simbolului Caruselului - un univers unic şi uimitor de forme şi culori, într- un spaţiu labirintic ce îndeamnă la reverie“, explică reprezentanţii galeriei.

Artele diverse (pictura, sculptura, gravura) şi materialele diferite (pânza, lemnul, metalul, hârtia, ţesatura, pielea) sunt reunite în jurul ideilor de dinamism, ludic şi mişcare. Simbolizând un Carusel al copilăriei, la limita între culoare, mişcare, lumini şi muzică, expoziţia este şi un carusel al obiectelor în mişcare. „Parcursul expoziţional vorbeşte atât de universul ludicului, de reveriile zborului, cât şi de ideea unui spaţiu circular în care emoţiile provocate de întâlnirea cu artefacte diverse şi complexe în acelaşi timp dă naştere la dezbateri pe tema heterogenităţii artei contemprane“, mai spun aceştia.

Prima ediţie a avut loc în 2007

La prima ediţie a evenimentului, care s-a desfăşurat în anul 2007, au participat 12 galerii din Bucureşti. Ediţia a doua, din 2008, a reunit 14 spaţii. La cea de-a treia ediţie, din 2009, numărul participanţilor s-a dublat, ajungându-se la 28 de spaţii, iar în 2010 la 40. La a cincea ediţie a fost extins acest eveniment şi în Cluj, devenit în ultimii ani un centru cultural românesc cu o dezvoltare spectaculoasă. Bucureştiul a marcat atunci pe harta sa 54 de galerii şi spaţii alternative. Ediţia a şasea a prezentat publicului 30 de galerii şi spaţii alternative, iar în cadrul ediţiei din 2013, harta a cuprins 54 de spaţii. Ediţia din mai 2014 a înregistrat cel mai mare număr de participanţi, prin prezenţa a peste 70 de galerii şi spaţii alternative.

Clădirile din centru, iluminate cu instalaţii uriaşe

Centrul Bucureşti va fi iluminat cu ajutorul unor instalaţii spectaculoase vineri şi sâmbătă, în cadrul Festivalului Internaţional al Luminii - Spotlight. Evenimentul se va desfăşura pe Calea Victoriei, între Biblioteca Centrală Universitară şi Piaţa Naţiunilor Unite.

spotlight foto les ateliers
image

Aseară s-au făcut probe FOTO Les Ateliers Nomad

Alături de spectacolele captivante reprezentate de cele 16 instalaţii de artă, iluminatul arhitectural şi sesiunile pregătite de artiştii invitaţi vor aduce un plus de magie festivalului, însufleţind faţadele clădirilor de pe acest traseu. Biblioteca Centrală Universitară, Muzeul Naţional de Artă al Romaniei, faţada Ministerului Afecerilor Interne, Teatrul Odeon, Cercul Militar Naţional, Palatul CEC şi Muzeul Naţional de Istorie vor prinde viaţă şi vor completa perfect spaţiile expoziţionale ale galeriei-gigant în aer liber.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite