Marş de protest în Bucureşti. Pietonii şi persoanele cu dizabilităţi le-au cerut şoferilor sa nu mai parcheze pe trotuare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Sub devize precum „Vrem oameni pe trotuare, nu maşini şi autocare“, câteva sute de protestatari, inclusiv cetăţeni în cârje, în scaune cu rotile, surdomuţi sau nevăzători şi însoţitorii acestora, precum şi biciclişti, au participat azi, în Capitală, la un marş, cerând ca Bucureştiul să devină un oraş accesibil pietonilor.

Iniţiat şi organizat de societatea civilă, marşul a avut menirea de a atrage atenţia autorităţilor asupra necesităţii elaborării unui plan integrat de accesibilizare a Bucureştiului iar şoferilor-să nu mai parcheze pe trotuare, fiindcă astfel impiedică accesul firesc al celor cărora acestea le sunt destinate: pietonilor şi cărucioarelor celor cu dizabilităţi. Protestatarii s-au adunat de la ora 11,00 din Piaţa Universităţii şi au mărşăluit în direcţia Piaţa Victoriei, pe traseul Bulevardul Nicolae Bălcescu, strada C.A. Rosetti, Bulevardul Magheru, Piaţa Romană, Bulevardul Lascăr Catargiu.

Conform Mediafax, pe bannerele participanţilor la marş puteau fi citite mesaje precum: "Va rugăm să accesibilizaţi oraşul" şi "Aceste borduri înseamnă izolarea noastră într-un spaţiu impus de voi" şi au scandat, pe tot traseul, mesaje precum "Ignoranţa voastră, condamnarea noastră", ori "Vrem un oraş accesibil".

Persoanele cu dizabilităţi au acuzat imposibilitatea de a se deplasa, arătând  că tot ceea ce doresc este să poate avea acces pe străzi, în şcoli şi în ale instituţii, pentru a fi utile societăţii.

Sosită la protest însoţită de mama ei, o elevă de 17 ani dependentă de la naştere de scaunul cu rotile  a declarat că are nevoie de un minim ajutor pentru a merge la şcoală. Ea a acuzat că, din pricina dificultăţilor pe traseul spre şcoală, şi-a rupt mâna de două ori. "Eu am noroc că părinţii mei au maşină şi au putut să mă scoată în societate, dar sunt mulţi care nu au această şansă", a adăugat eleva, citată de Mediafax..

Printre participanţii la marş s-au numărat de asemenea şi şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Angela Filote, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice ale Cehiei şi Austriei şi Corneliu Vişoianu, consilier al premierului Victor Ponta.

Filote a declarat pentru aceeaşi agenţie de presă că Romania mai are încă multe de făcut pentru a asigura accesul liber şi egal în spaţii publice şi în mijloace de transport în comun pentru persoanele cu mobilitate redusă şi pentru cele cu venituri reduse. Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene a subliniat că politica UE este de a asigura acces pentru toţi cetăţenii, indiferent de starea lor de sănătate şi de cea materială, precizând că Uniunea susţine "inclusiv cu fonduri dezvoltarea durabilă a centrelor urbane".

Consilierul prim-ministrului a participat la marş într-un scaun cu rotile. El a spus că astfel a încercat să se pună în locul celor dependenţi de acest mijloc de transport. "Este o experienţă deosebită. Există un spirit în grupul acesta care m-a impresionat în mod deosebit: spiritul de solidaritate. Foarte mulţi, inclusiv cei in cărucioare, au venit să mă întrebe dacă am nevoie de ajutor, pentru că, probabil, se vede că nu sunt foarte priceput", a spus Vişoianu.

Întrebat dacă ar putea să urce de pe carosabil pe trotuar cu scaunul rulant, consilierul premierului a răspuns: „Mă îndoiesc!”.

Marşul s-a desfăşurat pe o singură bandă a carosabilului şi a fost însoţit de jandarmi şi de poliţişti de la Rutieră.

Acţiunea de protest s-a încheiat, fără incidente, imediat după 13.00.

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite