VIDEO Manifestaţie a mamelor în Piaţa Victoriei: câteva zeci de femei protestează faţă de posibila scădere a indemnizaţiei de creştere a copilului
0Un protest al mamelor a avut loc duminică la prânz în Piaţă Victoriei din Bucureşti, în faţa sediului Guvernului: câteva zeci de femei, mame şi viitoare mame au protestat faţă de posibila scădere a indemnizaţiei de creştere a copilului, ca urmare a transferului contribuţiilor de la angajator la angajat. Participantele la protest au adus cartonaşe roşii pe care le arată Guvernului, dar şi fluturaşi de salariu.
Protestul intitulat ” Ne furaţi viitorul” a debutat la prânz, iar mobilizarea s-a făcut pe reţelele sociale. Proteste similare au avut loc şi în alte oraşe din ţară.
”Scad indemnizaţiile acordate în concediul medical (inclusiv prenatal) Noua ordonanţă OUG 3/2018, care presupune a rezolva problema celor cu contract part time şi a celor angajaţi in IT, scade semnificativ veniturile persoanelor aflate în concediu medical. Pacienţi, mame ce intră în prenatal, părinţi ai caror copii sunt bolnavi, etc”, spun organizatorii protestului
Potrivit acestora, scăderea vine din modalitatea de calcul.
”După OUG 3/2018, pentru calculul CAS se elimină plafonul de 35%, iar CAS se calculează ca 25% din indemnizaţia de concediu efectiv primită de fiecare. La o indemnizaţie de 3.400 lei, în luna ianuarie, o mămică a primit 3.036 lei după ce a fost oprit CAS iar acum, in luna februarie, mămica a primit 2.550 lei. Mai exact, i-au fost luaţi 486 lei. Acestea sunt efectele modificării codului fiscal”, susţin organizatorii protestului.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a recunoscut marţi că există "câteva speţe" în care viitoarele mame ar putea pierde bani la indemnizaţia copilului, în urma recentelor modificări legislative, dar acestea vor fi rezolvate joi, în şedinţa săptămânala a Guvernului, arată hotnews.ro.
"Indemnizaţia aferentă concediului medical pre şi post natal ar putea să scadă din două motive. Primul ţine de creşterea contribuţiilor la pensie, care erau 10.5% până în decembrie 2017 iar din ianuarie 2018 ele au crescut la 25% că urmare a transferului de contribuţii de la angajator la angajat. În al doilea rand, bază de calcul la care se aplică această contribuţie este crescută pentru că salariul mediu a crescut de la puţin peste 3.000 de lei la peste 4000 de lei", explică, săptămâna această, Claudia Sofianu, partener EY România, într-o întâlnire cu jurnaliştii.