Gusturile primarului Robert Negoiţă schimonosesc Bucureştiul. Cum arată „zidul ruşinii“ construit pe Bulevardul Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată zidul decorativ construit pe Bulevardul Unirii FOTO Eduard Enea
Aşa arată zidul decorativ construit pe Bulevardul Unirii FOTO Eduard Enea

La sfârşitul anului 2013, Bulevardul Unirii din centrul Capitalei a intrat într-un amplu proces de modernizare iniţiat de Primăria Sectorului 3. Municipalitea plăteşte peste 8 milioane de euro, sumă ce a stârnit nemulţumiri în rândul celor care locuiesc în zonă.

Pergole colorate, diafragme roşii ce ţin locul vechilor borduri, amplasarea mobilierului urban nou, refacerea pasajului cu granit antiderapant, amenajarea a noi locuri de parcare şi un zid enorm din beton care urmează să fie accesorizat cu sute de ghivece cu flori -acestea sunt doar câteva dintre investiţiile de pe celebra arteră din mijlocul Bucureştiului despre care unii oameni susţin că ar fi fost făcute inutil. Lucrările de modernizare de pe bulevard se ridică la peste 8 milioane de euro şi ar urma să se încheie în acest an.

„Zidul ruşinii“

De departe, una dintre cele mai frapante investiţii o reprezintă „zidul ruşinii“, aşa cum l-au numit cei care au ieşit în stradă să protesteze vizavi de ridicarea lui. Concret, în cadrul lucrărilor de modernizare executate pe Bulevardul Unirii, a fost prevăzută şi construirea unei bucăţi de beton chiar în apropierea magazinului Unirii. Cei care trec prin zonă sunt contrariaţi de această lucrare şi susţin că nu înţeleg care este rolul unui asemenea zid trântit chiar în mijlocul trotuarului. În replică, reprezentanţii Primăriei Sectorului 3 fac câteva clarificări:

„Este un element de decor urban care are scopul de a aduce un plus de identitate zonei. Facem precizarea că obiectivul va fi integrat în proiectul peisagistic general de reamenajare a Bulevardului Unirii. Modernizarea Bulevardului Unirii constă în crearea unei bariere de flori, arbuşti şi pomi, modernizarea spaţiilor verzi, inclusiv cu instalarea unor sisteme automate de irigare şi modernizare a zonei pietonale prin refacerea pavajului cu granit antiderapant“.
zid unirii foto eduard enea

Zidul va fi decorat cu ghivece cu flori FOTO Eduard Enea

Ieri, câţiva muncitori lucrau la foc continuu pentru a reuşi să termine ultimele retuşuri ale zidului. Imediat ce lucrările vor fi gata, zidul va fi decorat cu sute de ghivece cu flori. Întrebaţi de reporterii „Adevărul“ care sunt costurile acestui zid, reprezentanţii Primăriei Sectorului 3 au spus că vor face publice cheltuielile defalcate abia după finalizarea întregului proiect.

Pergole colorate

Un alt motiv pentru care oameni sunt nemulţumiţi este dat de celebrele pergole colorate care sunt amplasate de-a lungul Bulevardului Unirii. Acestea sunt, de fapt, nişte bucăţi colorate din lemn care găzduiesc sub ele nişte bănci. Cu toate că în proiectul de hotărâre care prevede modernizarea şi reabilitarea bulevardului se specifică faptul că aceste pergole ar trebui să ofere un efect de intimitate pe bulevard şi să protejeze împotriva razelor solare, în realitate bucăţile de lemn vopsit nu umbresc zonele de sub ele, nu susţin ghivece cu flori, având doar un rol decorativ. 

pergole

Arhitecţii susţin că pergolele colorate ştirbesc frumuseţea bulevardului FOTO Eduard Enea

O altă investiţie controversată este reprezentată de diafragmele roşii care au rolul de a proteja iarba, florile şi pomişorii plantaţi în scuarurile de pe bulevard. Aceste diafragme sunt mai de grabă nişte bucăţi mari de beton cu care au fost înlocuite vechile borduri care existau pe bulevard.

„Sunt nişte porcării“

Arhitectul Crişan Viorel Atanasiu a explicat, pentru Adevărul, de ce diafragmele colorate puse de primărie în zonele spaţiilor verzi şi pergolele colorate sunt nepotrivite pentru Bulevardul Unirii. „Bordurile alea roşii sunt o porcărie, iar pergolele colorate ar fi trebuit să rămână aşa cum sunt, de culoarea lemnului şi să se înfrumuseţeze cu ajutorul florilor. Nu pui flori într-o vază colorată, la fel e şi aici. Vopselurile sunt ieftine şi lemnul vopsit sau bordurile alea vopsite dau un aspect de ieftin“, spune arhitectul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite