FOTO VIDEO „Cât mai costă un viol, domnule mediator?” - mesajul afişat de cei care au protestat faţă de Legea Medierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai mult de 70 de protestatari au venit în Piaţa Sfântul Anton. FOTO Marian Iliescu
Mai mult de 70 de protestatari au venit în Piaţa Sfântul Anton. FOTO Marian Iliescu

Peste 70 de persoane au protestat pentru scoaterea violului din Legea Medierii printr-o acţiune care s-a desfăşurat în Piaţa Sfântul Anton din Capitală. Protestatarii au cerut înfiinţarea de centre de urgenţă pentru victimele violului şi au cerut autorităţilor toleranţă zero în ceea ce priveşte infracţiunile de viol şi violenţă sexuală.

Persoane care au venit în piaţa să protesteze au afişat bannere cu mesaje precum „Cât mai costă un viol, domnule mediator?” sau „Violatorii după gratii, fără negociere”. În discursul pe care l-au ţinut în faţa celor care au venit în Piaţa Sfântul Anton, organizatorii au spus că mai au la dispoziţie un an pentru a încerca să scoată de pe lista faptelor care pot fi mediate.

„Dorim înfiinţarea unui centru de urgenţă şi formarea de personal specializat care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi consiliere legală”, a declarat un reprezentant al Asociaţiei Front.

Totodată, pe platoul din spatele Hanului lui Manuc, acolo unde s-a ţinut protestul, trei actori care au purtat măşti au pus în scenă o scurtă piesă de teatru care a avut în prim-plan o şedinţă de mediere dintre un violator şi victima sa.

Cu toate că legea medierii trebuia să intre în vigoare vineri, 1 februarie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a amânat obligativitatea şedinţelor de informare pentru 15 februarie, în cauze civile, iar pentru cauze penale, până la data intrării în vigoare a noului Cod de Procedură Penală.

Lege băgată pentru a da de lucru celor cu diplomă de mediator

image

Foto

legea medierii protest
legea medierii protest

Sceneta de teatru dintre un  violator şi victima sa. FOTO  Marian Iliescu gallery-link

După terminarea scenetei un actor şi-a expus punctul de vedere asupra acestei probleme. „Dacă această lege va rămâne, se vor intensifica cu cel puţin 50-60% cazurile de viol. Mai mult, ne putem aştepta ca din ce în ce mai puţini infractori vor ajunge în instanţă pentru astfel de fapte”, a mărturisit actorul.

Două activiste, Monica şi Claudia, au explicat că, prin această procedură, femeile abuzate sunt împiedicate să aibă acces la justiţie. „Trăim în lumea în care trăim. Într-o cultură a violului unde toată lumea ia în râs aceste fapte, este îngrădit un drept fundamental al omului. Această lege a fost introdusă pentru a da de lucru sutelor de mediatori care stau pe bară”, a explicat Claudia, una dintre activistele prezente la protest.

De asemenea, la protest s-a discutat faptul că în România nu există centre de urgenţă pentru victimele violului, resurse specializate pentru persoanele care au de suferit agresiuni sexuale. Reprezentanţii ONG-urilor susţin că şedinţa obligatorie de informare prin care i se va prezenta victimei unui viol avantajele medierii, poate echivala cu presiuni suplimentare asupra acesteia pentru a-şi retrage plângerea şi a-l ierta pe agresor.

Odată cu intrarea în vigoare a „Legii Medierii“, atât instanţele, cât şi poliţiştii şi procurorii vor fi obligaţi să pună la dispoziţia părţilor aflate în conflict tabloul complet al mediatorilor autorizaţi.

„Procedura este simplă. De exemplu, dacă o persoană se prezintă la Secţia de Poliţie pentru a depune o plângere penală, omul legii este obligat să o înregistreze, iar apoi are obligaţia să informeze reclamantul cu privire la faptul că trebuie să participe la şedinţa de informare care se va desfăşura în prezenţa unui mediator. Tot atunci îi dă şi lista cu mediatorii autorizaţi. În cazul în care se va încheia un contract de mediere, urmărirea penală este suspendată maximum trei luni“, au declarat specialişti din cadrul Consiliului de Mediere.

Medierea poate avea loc şi dacă părţile s-au adresat deja instanţei. În acest caz, procesul aflat pe rolul instanţei se suspendă la cererea părţilor până la finalizarea medierii, dar nu mai mult de 3 luni, în cauzele penale.

Poate deveni mediator persoana care:

1. are capacitate deplină de exerciţiu;

2. are studii superioare;

3. are o vechime în muncă de cel puţin 3 ani;

4. este aptă, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activităţi;

5. se bucură de o bună reputaţie şi nu a fost condamnată definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate;

6. a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor sau un program postuniversitar de nivel master în domeniu;

7. a fost autorizată ca mediator.

Procurorul Alex Georgescu, pe blogul său de pe adevarul.ro.: ”Contribuţia românilor la istoria violului

Violul rămâne cumva o infracţiune de mâna a doua. Aud încă voci (chiar profesionişti şi chiar femei) care susţin că victima poartă o mare parte din vină. Avem, se pare, o capacitate uluitoare de a fi toleranţi şi lipsiţi de reacţie faţă de rău. Cu precizarea că, în unele cazuri, tocmai contrariul ar fi o dovadă de virilitate.

Mai mult de 70 de persoane au protestat în Piaţa Sfântul Anton faţă de Legea Medierii

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite