FOTO Cele mai frumoase case vechi ale Bucureştiului. Cum arată cele şapte construcţii de o frumuseţe arhitecturală rară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O casă superbă este cea aflată pe strada Mureşanu Andrei FOTO Cristina Răduţă
O casă superbă este cea aflată pe strada Mureşanu Andrei FOTO Cristina Răduţă

Farmecul Bucureştiului este incontestabil şi nu de puţine ori cei care au vizitat Capitala pentru prima oară au rămas impresionaţi de combinaţia între vechi şi noi, dar şi de frumuseţea caselor din oraş. „Adevărul“ vă prezintă astăzi cele mai frumoase case din Bucureşti.

Pe strada Biserica Amzei se află una dintre cele mai frumoase case vechi din Bucureşti. 

Casa în care a locuit Maria Mihăilescu, cunoscută sub numele de Miţa Biciclista, este monument istoric ce datează din anul 1900. 

Despre Maria Mihăilescu se spune că a fost prima femeie din Bucureşti care a mers pe bicicletă, fiind cunoscută şi ca o femeie care făcea tot posibilul să pună mâna pe cei mai înstăriţi bărbaţi ai vremii. 

Miţa Bicilista a fost fiica unei spălătorese care lucra la un instalator neamţ.

image

Casa Miţei Biciclista din Bucureşti FOTO wikimedia.org

Uşor-uşor a devenit o tânără cultă şi învăţată la pension în străinătate, avându-l ca prim amant pe Regele Leopold al Belgiei. Miţa Biciclista era o femeie frumoasă, nu prea înaltă, cu părul blond tuns scurt şi cu ochii verzi-albaştri. Se spune că a fost curtată de bărbaţi celebri precum Nicolae Grigorescu, Octavian Goga şi chiar de Regele Ferdinand despre care se vorbea că i-ar fi făcut cadou casa care se află şi astăzi în apropiere de Piaţa Amzei şi care îi poartă şi numele. cele mai frumoase case vechi din bucuresti casa mita biciclista

Cea mai veche construcţie locuibilă din Bucureşti

Istoricii spun că cea mai veche clădire locuibilă din Bucureşti este Casa Melik. Aceasta a fost ridicată în urmă cu mai bine de 250 de ani, pe uliţa Spătarului. Nu s-au păstrat date despre primii proprietari ai casei, însă se cunoaşte faptul că primul stăpân al Casei Melik a fost un boier spătar. Construcţia a fost ridicată pentru aceste boier, dar în anul 1815, atunci când acesta a murit, superba casă a rămas moştenire urmaşilor boierului. Aceştia au vândut-o unui negustor armean pentru o sumă substanţială la acea vreme, 1.400 de taleri. Acum, casa găzduieşte Muzeul Theodor Pallady, care adăposteşte colecţia soţilor Serafina şi Gheorghe Răuţ.

image

Casa Melik FOTO atelieruldearhitectura.blogspot.com

Casa N. Petraşcu, bijuteria din Piaţa Romană

O altă construcţie superbă se află la câţiva paşi de rondul din Piaţa Romană, pe strada D.I. Mendeleev. Casa a fost construită după desenele arhitectului Ion Mincu pentru scriitorul Nicolae Pătraşcu. Imobilul este realizat în stil neoromânesc. 

casa n.petrascu

FOTO Crisina Răduţă

La parter, prezintă un salon literar şi muzical, pe plafonul căruia se află o copie a tabloului lui G.D. Mirea „Vârful cu dor“, realizată de D. Mihăilescu. 

Casa dintre pomi

O altă construcţie care păstrează o parte din parfumul Bucureştiului de altădată se află pe strada Dr. Mihail Mirinescu din Capitală. 

mirinescu

FOTO Cristina Răduţă

Aflată în spatele unor pomi înverziţi, casa poate fi recunoscută de cei care trec prin zonă cu uşurinţă. Ramele vechi ale geamurilor şi culoarea ştersă a construcţiei te poartă într-o călătorie imaginară pe străzile vechiului oraş. 

Micul palat de pe strada Mureşanu

Printre numeroasele vile aflate pe strada Mureşanu Andrei din Capitală am găsit şi acest superb „palat“. Balcoanele sunt superbe şi întreaga „bijuterie“ nu mai are nevoie de nicio prezentare.

mureseanu

FOTO Cristina Răduţă

„Mărţişorul“ lui Arghezi

În sectorul 4 al Capitalei, în spatele unor blocuri, se găseşte superba casă în care a trăit familia scriitorul Tudor Arghezi. Clădirea este compusă din parter şi etaj, având în total 18 camere şi fiind considerată una dintre cele mai frumoase case vechi din Bucureşti.

image

De asemenea, în colecţia de la „Mărţişor” se află obiecte de mobilier, cărţi, obiecte de artă, fotografii, dar şi documente originale ale poetului Tudor Arghezi. La câţiva paşi de superba casă este şi tipografia lui Arghezi, aici unde sunt expuse o mulţime de imagini din istoria familiei Arghezi şi a frumosului „Mărţişor“.

Conacul verde

Tot pe lista celor mai frumoase case din Bucureşti am putea include şi superbul imobil de pe strada Doctor Clunet.

conac verde

Superba casă este acoperită cu un strat gros de iederă, fiind parcă învăluită într-o pătură de mister. 

conac verde
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite