Firmele Primăriei Capitalei au început să-şi dea contracte între ele. FPSC: Sfidează principiile achiziţiilor publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele înfiinţate de Primăria Capitalei au început să îşi atribuie între ele contracte, cel mai nou fiind unul pentru servicii de pază pentru evenimentul „Bucureşti, inima ta”. Patronatele Societăţilor din Construcţii consideră că această practică sfidează princiipiile achiziţiilor publice, în mod legal.

Astfel, firma municipală Agrement S.A Bucureşti a atribuit servicii de pază în valoare de peste 100.000 de lei către Compania Municipală Pază şi Securitate Bucureşti S.A pentru evenimentul „Bucureşti, inima ta”, anunţă Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), citată de Agerpres.

Aceasta acuză faptul că firmele Primăriei sfidează în mod legal principiile achiziţiilor publice, în condiţiile în care noile companii sunt atât entităţi contractante, cât şi operatori economici.

„Compania Municipală Agrement SA Bucureşti a atribuit direct servicii de pază în valoare de 107.280 lei către Compania Municipală Pază şi Securitate Bucureşti S.A. pentru evenimentul «Bucureşti, inima ta». Aceeaşi societate atribuie direct Companiei Municipale Iluminat Public Bucureşti S.A servicii de iluminat în valoare de 105.128,24 RON, postând un anunţ în acest sens la ora 11:18. Răspunsul companiei cu domeniul de activitate iluminat public vine la ora 11:41, iar la 12:47 în aceeaşi zi contractul este atribuit. Practica arată că entităţile contractante studiază piaţa şi de la momentul în care publică un anunţ în SEAP (Serviciul Electronic de Achiziţii Publice n.r) , lasă cel puţin 24 de ore (în general 48- 72 ore) pentru ca operatorii economici interesaţi să îşi prezinte ofertele... În cazul exemplificat, 30 de minute puse la dispoziţie de una din firmele primăriei pentru ofertare exclude orice concurenţă sau posibilitatea de a obţine cel mai bun preţ, respectiv de a economisi banul public”, mai spune Federaţia Patronatelor din Construcţii.

Potrivit Federaţiei, după modelul Capitalei, în ţară ia amploare fenomenul „firmele primăriei”, deşi niciuna din societăţile înfiinţate nu a demonstrat / confirmat utilitatea, economiile promise, nici transparenţa, eficienţa sau calitatea. „Holdingul municipal «Bucureşti - Capitala europeană» format din 22 de societăţi a devenit realitate şi - deşi aflate în perioada de organizare/ achiziţii/ angajări - temerile operatorilor economici legate de concurenţa neloială par că se adeveresc atunci când vorbim de achiziţii publice. Conform Legii 98/2016 privind achiziţiile publice, noile companii sunt atât entităţi contractante, cât şi operatori economici. Aşa se face că o companie a primăriei poate atribui direct contracte unei alte companii a primăriei, aşa cum s-a şi întâmplat”, conform FPSC.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite