De ce nu mai pot aduna hingherii din Bucureşti maidanezi: circa 1.000 de câini fără stăpân umblă pe străzile oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 18 luni în care hingherii au adunat zeci de mii de maidanezi de pe străzile Bucureştiului, astăzi se confruntă cu o nouă problemă: câinii de incintă. Pentru că sunt sute de câini fără stăpân care stau pe terenurile private neîngrădite şi hingherii nu au voie să-i prindă, animalele, susţin surse din ASPA, continuă să-i muşte pe bucureşteni.

La jumătatea lunii martie, Răzvan Băncescu, coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), anunţa că din cei aproximativ 65.000 de câini fără stăpân care existau în urmă cu un an şi şase luni pe străzile Bucureştiului, hingherii au reuşit să adune în jur de 55.000 de maidanezi: restul câinilor murind din cauze naturale sau ajungând la ONG-uri, potrivit lui Băncescu.

Astăzi, surse din ASPA susţin că pe străzile Bucureştiului se mai află în jur de 1.000 de maidanezi, iar cea mai mare problemă cu care se confruntă hingherii sunt câinii de incintă (n.r. câinii fără stăpân care trăiesc pe terenurile neîngrădite private şi care sunt hrăniţi de paznicii care au grojă de respectivul teren). 

„Câinii de incintă sunt în continuare o mare problemă. Pentru că hingherii nu pot intra pe proprietăţile private ar fi trebuit să fie însoţiţi de echipaje ale Poliţiei Locale. Poliţiştii ar fi trebuit să le dea amenzi celor care nu ţin câinii în ţarcuri sau să îi pună să predea animalele. Pentru că asta nu se întâmăplă, câinii rămân în continuare acolo. În acest moment mai sunt în jur de 1.000 de maidanezi în Bucureşti, dar cele mai multe muşcături sunt înregistrate din cauza câinilor de incintă. Acum, nu mai e nevoie de ture de noapte în cadrul cărora să se captureze câini pentru că sunt foarte puţini, însă au fost zile în care hingherii au adunat şi 23 de maidanezi“, au precizat surse din cadrul Autorităţii. 

Adopţii verificate

O altă problemă este abandonul câinilor adoptaţi din adăposturile ASPA şi schimbarea domiciliului acestora. Aceeaşi surse au declarat că reprezentanţii ASPA au verificat adopţiile şi au ajuns la concluzia că unii câini „s-au pierdut“. „Legea spune că dacă stăpânul îşi abandonează câinele pe care l-a adoptat primeşte amendă, înainte era caz penal, acum doar contravenţie. ASPA  a verificat toate adopţiile, dar în momentul în care au fost controlaţi, o parte a celor care au adoptat maidanezi pe care nu îi mai aveau au susţinut că au fost duşi la ţară, la rude. ASPA n-are cum să probeze abandonul dacă nu găseşte câinele“, declară surse din cadul Autorităţii. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite