Cum va fi salubrizat Bucureştiului: se desfiinţează ghenele din blocuri şi se construiesc insule de colectare pentru gunoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, în cadrul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), a fost aprobat proiectul care prevede salubrizarea Bucureştiului în următorii ani. Astfel, în cele şase sectoarele ale oraşului vor fi modificate o mulţime de lucruri în materie de salubrizare.

Potrivit „Strategiei de dezvoltare şi funcţionare pe termen mediu şi lung a serviciului public de salubrizare în Municipiul Bucureşti“, proiect aprobat ieri de consilierii generali, în Capitală ar trebui să se schimbe radical modul de salubrizare. Una dintre cele mai importante măsuri precizate în acest proiect vizează defiinţarea ghenelor care există în acest moment în aproape toate blocurile din Bucureşti.

„Până în anul 2025 se va renunţa la folosirea ghenelor din interiorul blocurilor. Va putea rămâne în folosinţă numai camera de la parterul blocului care va fi amenajată corespunzător“, se arată în proiectul aprobat. Vechile ghene vor putea fi folosite doar în cazuri excepţionale, mai exact pentru depozitarea gunoiului care nu poate fi colectat separat.

„Insule de colectare“, în cartiere

Tot până în anul 2025, în cartierele bucureştene ar trebui să apară „insule“ de colectare separată a deşeurilor. Acestea sunt, de fapt, nişte platforme pe care se vor amplasa recipienţi pentru colectarea separată a deşeurilor, spaţiile fiind delimitate clar şi semnalizate corespunzător.

Un aspect important, precizat în strategia de salubrizare a Bucureştiului, este şi colectarea diferenţiată care ar trebui implementată în tot Bucureştiul după cum urmează:  componenţă reciclabilă (hârtie, metal, plastic, hârtie, sticlă), componenţă biodegradabilă şi deşeuri asimilabile acesteia şi componenţă reziduală. De asemenea, din noul plan de salubrizare face partea şi dotarea operatorilor de salubrizare cu staţii radio de emisie recepţie pe frecvenţa Primăriei Municipiului Bucureşti.

De asemenea, măturătorii stradali vor fi înlocuiţi de maşinării care să măture sau să aspire strările oraşului, în timp ce puţinii măturători care îşi vor continua treaba o vor face în locurile foarte înguste, acolo unde maşinile de curăţenie nu încap. Totodată, marile bulevarde ar trebui să fie stropite de şase ori pe zi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite