Cum s-a născut o afacere cu cadouri  trudite de meşteşugari din toate colţurile ţării: Străinii apreciază cel mai mult arta tradiţională românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine cu interiorul unui cadou gândit de Raluca Ionescu  FOTO: Raluca Ionescu/Lădiţa Românească
Imagine cu interiorul unui cadou gândit de Raluca Ionescu  FOTO: Raluca Ionescu/Lădiţa Românească

După mai multe joburi în domeniul comunicării, o bucureşteancă şi-a luat inima-n dinţi şi a pornit propria afacere. „Nu vând doar nişte produse frumos ambalate, pe site-ul meu fiecare produs este însoţit de propria poveste“, spune Raluca Ionescu, în vârstă de 41 de ani, creatoarea Lădiţei Româneşti.

„Lădiţa Românească oferă cadouri tradiţionale autentice din România“, spune creatoarea ei, Raluca Ionescu. Are 41 de ani, e din Bucureşti şi după mai multe joburi în domeniul comunicării s-a gândit să pornească o mică afacere în care să ofere cadouri gata ambalate, lucrate manual de meşteşugari români, personalizate cu povestea fiecărui obiect, poveste scrisă de mână în română, engleză sau franceză. 

Drag de tradiţiile româneşti a prins de la bunicii ei din Ardeal şi Moldova. Iar povestea acestei mici afaceri a început dintr-o nevoie: prietena ei mai bună, care locuieşte în Suedia, căuta de Paşte cadouri pentru familia din ţară şi din străinătate,  pentru prieteni şi colegi. „Şi, cum odată cu trecerea anilor departe de ţară, dorul şi dragostea de România se tot adună, şi-a dorit să ofere cadouri tradiţionale româneşti“, mărturiseşte Raluca.

Şi a început să caute. Se aştepta ca găsirea cadourilor să fie uşoară. Însă, nu a fost. La această concluzie a ajuns după ce a colindat magazine de artizanat, şi cele din Bucureşti, şi cele din online. „Fie sunt pline de kitschuri, fie sunt foarte scumpe, ce este mai frumos, în general, este voluminos, ambalajele numai de cadouri nu sunt şi tot aşa“, povesteşte ea. Atunci s-a dus la târgurile de Paşte din Bucureşti, inclusiv la cel organizat de Muzeul Ţăranului Român. 

ladita romaneasca foto arhiva raluca ionescu

Raluca Ionescu pregăteşte un cadou   FOTO: Raluca Ionescu/Lădiţa Românească

„Am păşit într-o altă lume: aproape toţi meşteşugarii importanţi ai României prezenţi, ce creaţii, câtă autenticitate! Dar mai îmbucurător pentru mine a fost altceva: foarte mulţi creatori de artă românească tineri, care duc mai departe meşteşugurile tradiţionale: olăritul, ţesutul, împletitul, cioplitul. Nu mai vorbesc de bunătăţile culinare. Adică, într-o vreme în care mulţi au probleme să vorbească româneşte corect, darămite să ducă mai departe identitatea acestui popor, aceşti tineri trăiesc din meseriile româneşti cele mai vechi, culeg valori populare şi le duc mai departe dându-le o înfăţişare de actualitate. Este extraordinar!“, apreciază Raluca.

Acolo a găsit cadourile dorite: vase, farfurii, ştergare, borcănaşe, vaze. Toate autentice, lucrate manual. Destinatarii erau vreo douăsprezece familii de naţionalităţi şi religii diferite. Odată găsite a apărut întrebarea cum ajuns din România în Suedia.

„Mi-a venit ideea să construiesc pentru fiecare cadou în parte o cutiuţă din placaj de lemn, să fie uşor, să folosesc lână de lemn şi pânză de sac pentru a proteja tot ce se putea sparge. Şi am zis să fie totul românesc până la capăt, şi până şi sfoara am luat-o de la producători români. Apoi mi-am dat seama că e puţin probabil ca străinii care vor primi aceste cadouri să ştie ce primesc, ce semnificaţie au, ce valoare au. Am făcut repede un fel de cărţi de vizită, pe care le-am scris de mână în limba engleză ce au primit, cine sunt creatorii. Rezultatul final a fost extraordinar, toţi au fost încântaţi, dornici să descopere dincolo de simplitatea pânzei de sac bogăţia noastră moştenită din moşi strămoşi. S-au interesat de semnificaţia obiectelor, a motivelor populare, de modul în care au prins viaţă în mâinile meşteşugarilor“, povesteşte Raluca Ionescu.
ladita romaneasca foto arhiva raluca ionescu

Imagine cu interiorul unui cadou gândit de Raluca Ionescu  FOTO: Raluca Ionescu/Lădiţa Românească

Cum darurile trimise în Suedia au stârnit admiraţie a mai apărut o idee: de ce nu ar transforma gestul într-un business. S-a apucat să pună pe hârtie un plan de afaceri, să afle mai multe despre lumea meşteşugarilor. Spune că singură se ocupă de tot. A fost în ţară la meşteri, a ales produsele, a gândit cadourile, a conceput conţinutul site-ului, şi-a făcut pozele, le-a editat, s-a ocupat de marketing. Soţul îi face lădiţele, ea le pictează. Unii amici i-au făcut site-ul, alţii au recomandat-o.

„Când am văzut că toate se aşază cum nu se poate mai bine, atunci m-am dedicat cu totul. A fost un moment din acela în care simţi că trebuie să închizi o uşă pentru că în faţă este deschisă alta. Şi am renunţat la statutul de angajat şi am pornit pe drumul meu. Cu toate întrebările fără răspuns aferente: «Oare o să îmi meargă bine? Oare fac o mişcare prea bruscă la 40 de ani? Oare e mai bine să fac asta în paralel?» şi tot aşa“, mărturiseşte Raluca.
ladita romaneasca foto arhiva raluca ionescu

Imagine cu interiorul unui cadou gândit de Raluca Ionescu  FOTO: Raluca Ionescu/Lădiţa Românească

Afacerea ei se adresează îndeosebi celor care caută să ofere cadouri tradiţionale străinilor. Aceştia din urmă, spune Raluca, sunt cei care apreciază cel mai mult arta tradiţională românească. Românii, în schimb, preferă să găsească în pachete şi mâncare, şi băutură. „Că sunt obiecte de ceramică în pachet, ţesături, obiecte din lemn, picturi sau cusături, românii vor şi bucate, băuturi lângă. Aşa că m-am conformat şi am reuşit să adun tot felul de dulceţuri, salate de iarnă, miere, ceaiuri, siropuri şi băuturi tradiţionale fabricate artizanal“, explică ea.

Cadourile Ralucăi se vând online, momentan, iar până acum au ajuns în Suedia, SUA, Franţa şi ţările arabe. Pachetele cuprind produse diferite, toate variate şi toate originale, cu preţuri de la 119 la 339 de lei.

„Unul dintre sloganurile pe care le folosesc este «ia o părticică din România şi dăruieşte-o mai departe lumii»“, spune Raluca.
ladita romaneasca foto arhiva raluca ionescu

Imagine cu interiorul unui cadou gândit de Raluca Ionescu  FOTO: Raluca Ionescu/Lădiţa Românească

Mai puteţi citi:

FOTO Secretele unei afaceri neobişnuite: un tânăr din Teleorman produce ţesturi pentru pâine. Cum se făcea pe vremuri pâinea sub „căciula diavolului“

De şase ani, George Dumitru, un tânăr originar din Teleorman, dă viaţă un vechi obicei: producerea pâinii în ţest. A făcut astfel de „căciuli ale diavolului“ şi pentru români din străinătate.

Site-ul unde românii pot învăţa gratuit să parieze după un algoritm puternic, care anticipează evenimente. „Profesioniştii evită să parieze la campionate mondiale“

Doi prieteni originari din judeţul Teleorman, un IT-ist şi un consultant pe fonduri europene, au creat prima reţea socială care îi învaţă pe români să parieze deştept, după algoritmi matematici complecşi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite