Cum va arăta Piaţa istorică dintre Ateneul Român şi Palatul Regal din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întreaga piaţă dintre Palatul Regal, Ateneu şi fostul restaurant Cina se va schimba complet
Întreaga piaţă dintre Palatul Regal, Ateneu şi fostul restaurant Cina se va schimba complet

Piaţa Palatului din Capitală, unde se află Palatul Regal, actual Muzeu de Artă, şi Ateneul Român, va fi modificată şi transformată într-o piaţă publică, la subsolul căreia va fi amenajată o nouă parcare. Proiectul a plecat de la un Plan Urbanistic de Detaliu extrem de contestat de bucureşteni şi modificat de mai multe ori de autorităţi la presiunea oamenilor care au ieşit inclusiv în stradă.

Concret, este vorba despre Planul Urbanistic de Detaliu C.A. Rosetti nr. 1 - 3,  un plan prin care se propune construirea unui imobil de 22 de metri înălţime chiar în spatele clădirii-monument istoric Restaurant Cina. Opinia publică bucureşteană a contestat vehement în repetate rânduri planurile iniţiale prin care proprietarul dorea construirea unei clădiri mult mai înalte, fiind organizate inclusiv proteste. 

PUD-ul pus pe furiş pe site-ul Primăriei

După modificări făcute proiectului, PUD-ul a fost pus pe site-ul Primăriei chiar între Crăciun şi Revelion, Primăria Capitalei fiind acuzată că încearcă să împingă pe furiş în Consiliul General spre votare Planuri Urbanistice, tocmai pentru a evita contestaţiile aduse de bucureşteni.

Societatea civilă a fost însă alarmată, iar Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul“ a reuşit să depună la timp cererea pentru organizarea unei dezbateri publice la sediul municipalităţii.

Întâlnirea oficială a avut loc pe 13 ianuarie, ONG-urile prezente contestând în continuare proiectul, de data aceasta din două motive diferite. Pe de-o parte, oamenii au acuzat Primăria Capitalei, condusă de primarul general Sorin Oprescu, că nu li s-a prezentat planşa proiectului, pe de altă parte, autorităţile au fost acuzate că nu respectă regimul de spaţiu verde din zonă. 

În acest moment, PUD-ul urmează să fie supus aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti iar, după aprobare, este necesară obţinerea autorizaţiei de construcţie, care este eliberată de Primăria Sectorului 1.

Ce spune Ministerul Culturii

Potrivit Planului Urbanistic de Detaliu, clădirea va avea o înălţime de maximum 22 de metri şi va fi realizată în prelungirea clădirii fostului restaurant Cina, monument istoric de categoria B, înspre Ateneul Român, monument istoric de categoria A. În plus, clădirea va fi şi în raza de protecţie a Palatului Regal, un alt monument istoric de categoria A, fiind inclusă şi în zona protejată Calea Victoriei.

Întrega zonă este de altfel extrem de importantă pentru întreaga ţară fiind de o importanţă istorică fără preţ.

Din parcela de 3.395 de metri pătraţi, ar urma ca spaţiul verde să ocupe 1.205 metri pătraţi, însă ONG-urile au atras atenţia că spaţiul verde pe sol natural va ocupa 686 de metri pătraţi, în timp ce restul de 519 metri pătraţi va fi spaţiu verde creat "pe beton".

Ministerul Culturii: piaţa este o parcare supraterană infectă

Pentru a afla care este opinia Ministerului Culturii în privinţa proiectului propus, reporterii „Adevărul“ au discutat cu secretarul de stat Radu Boroianu, cel care a semnat avizul noului proiect.

„În Piaţa dinspre Palatul Regal, restaurantul Cina şi Ateneul Român puţin restras, noi am acceptat o statuie luată după un model oarecare şi dusă la o dimensiune, a lui Carol I. Din cauza dimensiunii exagerate, el aduce deja un aspect defavorabil întregului spaţiu. Nu mai vorbim de aglomeraţia de monumente din piaţa laterală între clădirea Bibliotecii Universitare şi clădirea Ministerului de Interne, nu discut de valoare artistică, ci doar de aglomerare. Trec şi peste faptul că Uniunea Arhitecţilor a găsit cu cale sub semnătura sa să construiască deasupra unei case monument istoric, desigur care ascunsese şi Direcţia a cincea a Securităţii, într-o formă cu care nu aş fi tocmai de acord. Ce se întâmplă în această Piaţă? Se organizează tot timpul târguri şi este, înfiorător în rest, o parcare supraterană infectă“, descrie Boroianu actuala piaţă.

Potrivit secretarului de stat din cadrul Ministerului Culturii, proiectul iniţial a fost modificat la cererea expresă a Ministerului. Mai mult, a fost impusă condiţia mutării parcării supraterane în subteran pentru ca întreaga piaţă să fie deschisă spaţiului pietonal bucureştean.

„În momentul în care au venit cu primul proiect şi a fost văzut de comisie şi m-am arătat şi eu interesat pentru că sunt iubitor al Bucureştiului am constat că ei depăşeau anumite limite. Şi le-am spus că aşteptăm din partea lor alt proiect. În principiu, dacă se găseşte o continuare a clădirii Cina, nu am vedea neapărat ca o stricăciune, numai dacă se ţine cont de fluenţa pasagerilor, dar mai ales de desfiinţarea parcării“, explică Boroianu.

Potrivit lui, clădirea din spatele restaurantului este proiectată conform sistelului de clădire cu înălţime redusă, „conform unor principii care există în toată lumea în oraşele mari vechi europene cu o foarte frumoasă boltă de pătrundere, asemănător pasajului celebru de la Milano, prin care să se vadă din toate părţile Ateneul Român“. 

Astfel, clădirea din spatele restaurantului Cina va avea trei etaje peste această boltă de trecere pietonală. Nu este o clădire joasă, dar este, potrivit lui Boroianu, una care nu iese din regimul zonei.

Parcare subterană, piaţă pentru pietoni

Bucureştenii care vor veni la Ateneu pentru spectacole vor parca în subteran, spaţiul suprateran devenind un spaţiu pietonal public.

În locul actualei parcări vor fi spaţii de socializare care fac ca instituţiile culturale moderne să fie deschise publicului, este de părere secretarul de stat.

„După părerea mea este o bună continuare şi o punere în ordine a unei pieţe. După părerea mea, aici, proiectul nu aduce vreo atingere specială vreunui monument istoric. Pe mine mă miră că, de ani de zile, în continuarea restaurantului Cina, deci aripa dinspre strada aceea Rossetti, în imediata vecinătate cu clădirea Cesianu, acum Artmark, se află într-o stare de degradare înfiorătoare. Acolo, cetăţenii aceştia foarte conştienţi ai Bucureştiului aruncă peste gard pachete de mizerie, pute când treci pe-acolo, clădirea este gata să se scurgă. Noi i-am pus obligaţii acestui domn să se ocupe întâi de acea clădire, pentru că este o rană a Bucureştiului. Nu am văzut pe nimeni să facă scandal pentru asta“, a mai explicat Boroianu.                    

Mai puteţi citi:

Clădirea-monument a restaurantului „Cina”, de lângă Ateneu, la un pas de a deveni un bloc cu patru etaje

Clădirea restaurantului "Cina", cu statut de monument istoric ar putea fi demolată parţial şi integrată într-o clădire nouă cu patru etaje.
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite